1.031.433

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Zsírok és olajok kémiája és technológiája

Szerző

Kiadó: Élelmiszeripari és Begyüjtési Könyv- és Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 782 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: 317 fekete-fehér ábrával illusztrálva. A könyv 800 példányban készült.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Műszaki irodalom csak jelentős és haladó iparral rendelkező országokban fejlődhet ki. A tőkés Magyarország ipara - bár egyes területeken világviszonylatban is az elsők között szerepelt - a legtöbb iparágban elmaradott volt. Ezek között volt a zsiripar is, történetéről egyébként könyvünkben röviden beszámolunk.
Zsiriparunk túlnyomóan kisipari jellegű volt és ennek megfelelően gyakorlati szakembereket foglalkoztatott. A nagyobb üzemekben dolgozó felső képzettségű műszaki értelmiség egymástól elszigetelten munkálkodott, szakmai fejlődésük érdekében sehonnan sem kapott támogatást. Ilyen körülmények között sajátos magyar szakmai irodalom nem fejlődhetett.
Néhány a mezőgazdasági iparral foglalkozó könyv rövid vázlatos ismertetést adott a zsíriparról is, azonban ezek legfeljebb egyetemi hallgatók tájékoztatására voltak alkalmasak.

Tartalom

Előszó3
A zsíripar és zsírkémia története5
A magyar zsíradékipar10
A zsíradékok kémiája
Természetes zsíradékok vegyületei16
Gliceridek17
Lipoid anyagok68
Zsírok biokémiája92
Zsíradékok képződése az élő szervezetben92
Klimaelmélet105
Zsíradékok tulajdonságai108
Fizikai tulajdonságok108
Kémiai tulajdonságok112
Természetes zsíradékok
Állati zsíradékok137
Kismolekulasúlyú zsírsav- (vajsav) csoport137
Állati palmitin-sztearinsav csoport139
Nagy telítetlenségű zsírsav csoport (halzsírok)150
Növényi zsíradékok154
Laurinsav csoport154
Növényi palmitin-sztearinsav csoport156
Olajsav csoport158
Linolsav csoport165
Linolénsav csoport173
Konjugáltsav csoport175
Erukasav csoport176
Oxisav csoport177
Ciklusossav csoport179
Zsíradékok vizsgálata
Általános vizsgálati módszerek183
Fizikai vizsgálatok183
Kémiai vizsgálatok193
Zsíradékok jellemző kimutatási reakciói214
A gyártási technológia laboratóriumi ellenőrzése220
A zsíradékkinyerés technológiájának vizsgálatai220
A zsíradékfinomítás technológiájának vizsgálatai237
Az olajkeményítés technológiájának vizsgálatai241
A margaringyártás technológiájának vizsgálatai247
A zsírbontás technológiájának vizsgálatai251
Glicerinelőállítás technológiájának vizsgálatai253
A zsíralkoholgyártás technológiájának vizsgálatai265
Növényi olajok előállítása
Bevezetés266
A gyártás vázlata266
Előkészítő műveletek268
Belső szállítás268
tisztítás280
Szárítás286
Raktározás293
hajalás296
Aprítás304
Az olaj kinyerése sajtolással313
az őrlemények előkészítése a sajtoláshoz313
Az olajprések319
A csavarorsós olajsajtók331
A zavaros olaj feldolgozása345
Oldószeres kivonás347
Általános rész347
Oldószerek352
Előkészítő műveletek353
Az extrahálás eszközei355
A miscella feldolgozása365
Az extrahálási maradék feldolgozása368
Kondenzálás, hűtés, vízelválasztás371
Oldószerveszteség és visszanyerés372
Extrakciós üzem telepe375
Üzemellenőrzés377
Üzemköltség377
robbanás és tűzveszély megelőzése benzinüzemi telepen378
Szkipin-Iljin vízkiszorításos eljárások383
Az eljárás elmélete383
Gyakorlati kivitel386
Héj393
Olajiszap397
Késztermékek tárolása és kezelése402
Növényolajok tárolása402
Pogácsa és dara tárolása és kezelése406
Az olajgyárak berendezése408
Általános rész408
A növényolajgyárak berendezése410
Sajtolóüzem berendezése423
Extraháló üzem berendezése427
Állati zsíradékok előállítása
Szárazföldi állati zsíradékok technológiája432
Étkezési zsíradékok előállítása432
Egyes étkezési zsírok gyártása446
Ipari (technikai) zsíradékok gyártása453
Tengeri állatok zsíradékainak előállítása465
Tengeri emlősök feldolgozása465
Tengeri halak feldolgozása466
Halmájolaj előállítása467
Olajfinomítás és étolajgyártás
Bevezetés469
A nyers zsíradékok oldatlan szennyeződéseinek eltávolítása470
A nyersolaj tisztítása ülepítéssel470
A nyersolaj tisztítása centrifugálással471
A nyersolaj tisztítása szűréssel474
Olajok polírozása (törésmentesítése)477
Nyálkátlanítás479
Nyálkátlanítás lúggal479
Nyálkátlanítás kénsavval479
Nyálkátlanítás nagy hőfokon480
Nyálkátlanítás hidratálással480
Nyálkátlanítás adszorbensekkel482
Nyálkátlanítás különleges vegyszerekkel482
Savtalanítás483
Savtalanítás nátronlúggal483
Savtalanítás zsírsavak desztillációjával491
Zsírsavmentesítés észterezéssel493
Savtalanítás szelektív oldószerekkel494
Halványítás496
Fizikai halványítás497
Vegyi halványítás504
Szagtalanítás504
szakaszos üzemű szagtalanítás505
Folytonos üzemű szagtalanítás507
Egyes olajfajták finomítása511
Szakaszos finomítóüzem és működése513
Táblázatok, számítások515
Olajkeményítés (hidrogénezés)
Az olajkeményítés elmélete519
A katalízis mechanizmusa519
Vegyi folyamatok zsíradékok hidrogénezésénél526
Az olajkeményítés techológiája537
Az olajkeményítés nyers- és segédanyagai537
A keményített zsírok gyártási technológiája555
Üzemellenőrzés és gazdaságossági adatok564
Mesterséges étkezési zsíradékok és margarin gyártása
Bevezető567
Nem emulgált étkezési zsíradékok gyártása568
A különböző ételzsírok fajtái és nyersanyagai571
Az étkezési zsíradékok gyártástechnológiája573
Emulgált étkezési zsíradékok gyártása (Margaringyártás)578
A margarin mint kolloidrendszer581
Nyersanyagok584
A margaringyártás technológiája593
A margarin formázása és csomagolása606
A margarin hibái. Tárolás, tartósítás kérdései607
Törvényes rendelkezések, szabványok, ellenőrzés608
Zsírsavgyártás
Zsírbontás612
Twitchell-bontás615
Fermentatív zsírbontás618
Koncentrált kénsavas bontás621
Autoklávbontás623
Folytonos zsírbontás628
A zsírsavak lepárlása (desztilláció)630
Berendezés631
A desztillálóüst631
Hűtés632
A gőztúlhevítő632
A desztillálóberendezés fűtése632
A lepárlás menete633
A folyamat általános ismertetése633
Szakaszos vákuumlepárlás633
Folytonos vákuumlepárlás634
A szilárd és a folyékony zsírsavak elválasztása (sztearin- és elaingyártás)634
Mechanikai elválasztás634
Kristályosítás635
A hidegsajtolás636
A melegsajtolás637
Elain elkülönítése640
Zsírsavak oldószeres elkülönítése640
A zsírsavgyári műveletek kalkulációja641
Autoklávbontás641
Öntés, keverés, kristályosítás642
Lepárlás642
Hidegsajtolás642
Melegsajtolás642
Derítés642
Elainszűrés642
Fémszappanok642
Kalciumszappan643
Alumíniumszappan643
Cinkszappqan643
Ólomszappan643
Kenőzsírösszeállítás (elainszappanokból)643
Műviasz643
A glicerin gyártása
Bevezetés644
A glicerin előállítása zsíradékokból644
A bontásvíz és aljlúg tisztítása645
Glicerinoldatok besűrítése659
A nyersglicerin tisztítása és lepárlása670
Üzemellenőrzés680
Kitermelés680
Az üzemköltségek kimutatása684
Minőségellenőrzés és a glicerin kereskedelmi minőségei684
Glicerin előállítása cukor erjesztése útján687
A glicerines cukorerjesztés gyakorlata687
Nyersanyag688
A cefre összeállítása688
Erjesztés688
Az alkohol acetaldehid lefőzése688
Besűrítés és tisztítás688
A nyersglicerin desztillálása689
Zsíralkoholok ipari előállítása - Paraffin oxidációja zsírsavvá
Zsíralkoholok ipari előállítása690
Zsíralkohol előállítás spermacetolajból691
zsíradékok redukálása fémnátriummal692
Zsíralkoholok előállítása nagynyomású hiodrogénezéssel695
Zsíralkoholok szulfonálása és továbbfeldolgozása699
Paraffin oxidációja zsírsavvá699
Az oxidáció technológiája702
Az oxidációs termékek elkülönítése706
A zsírsavak finomítása710
Zsírsavészterek ipari előállítása
Gliceridek és egyéb észterek előállítása713
Gliceridek előállítása714
Egyéb polialkohol-észterek előállítása727
Szénhidrát-észterek előállítása730
Egyértékű alkoholészterek előállítása732
Zsíradékok nemesítése átészterezéssel735
Zsíradékok átészterezése zsírsavakkal735
Zsíradékok átészterezése észterekkel735
Függelék
Az iparszervezésről740
Növényolajipari vállalatok szervezete742
Tárgymutató749
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv