A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig

Az alma ventúriás varasodása

Biológia, előrejelzés és védekezés

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Szaktudás Kiadó Ház Rt. (Budapest) ,
Fűzött kemény papírkötés , 144 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-9422-55-X
Megjegyzés: Színes és fekete-fehér ábrákkal illusztrált.

Előszó

Az alma védelmében döntő jelentőségű alma ventúriás varasodás betegségről a hazai szakirodalomban számos igen értékes kutatási eredmény született, de magyar szerzők tollából nem jelent meg... Tovább

Tartalom

Előszó 5
Tartalomjegyzék 6
Bevezetés
A betegség és a kórokozó általános jellemzői (Dr. Holb Imre) 13
A betegség megjelenése, földrajzi elterjedtsége és géncentruma 13
Az alma ventúriás varasodás tudományos és népies elnevezései 14
A kórokozó morfológiai jellemzői 16
Ivaros forma 16
Ivartalan forma 17
Az okozott tünetek 18
Tünetek a levélen 18
Tünetek a csészelevélen 19
Tünetek a virágon 19
Tünetek a gyümölcsön 20
Tünetek a hajtáson, a vesszőn és a rügypikkelyen 20
A kórokozó életciklusa (Dr. Holb Imre) 21
Az ivaros életszakasz 21
A gomba ivaros életszakaszának kezdete 21
A kórokozó áttelelése, a pszeudotécium fejlődése, érése 22
A kórokozó aszkospóráinak érése, szóródása, terjedése
és megtapadása 23
A kórokozó csírázása, behatolása és fejlődése a gazdanövényben 25
Az ivartalan életszakasz 27
A konídiumok képződése és terjedése 27
A betegség járványtani jellemzői (Dr. Holb Imre) 29
Az alma ventúriás varasodás járványok történeti áttekintése 29
A járvány-kialakulás tényezői cs a kórokozó kapcsolata 30
A gazdanövény szerepe a járványok kialakulásában 30
A gazdanövény ventúriás varasodással
szembeni rezisztenciája 31
Almafajták fogékonysági jellemzői és a ventúriás
varasodással szembeni rezisztencia-nemesítés 33
A gazdanövény kritikus életszakaszainak és kondíciójának befolyásoló
szerepe a kórokozó által kiváltott fertőzések kialakulásában 37
A gazdanövény kritikus életszakaszainak értékelése
a betegség kialakulása szempontjából 37
A gazdanövény kondicionális állapotának értékelése
a betegség kialakulása szempontjából 39
A fajta befolyásoló szerepe a kórokozó életciklusában 40
A fajta befolyásoló szerepe az ivaros életszakaszban 40
A fajta befolyásoló szerepe az ivartalan életszakaszban 40
A környezeti és egyéb tényezők járványtani szerepe
a kórokozó életciklusában 41
A pszeudotécium- és aszkospóra-képződést befolyásoló tényezők 41
A lombhullást megelőző befolyásoló tényezők 41
A lombhullást követő befolyásoló tényezők 42
Befolyásoló tényezők az aszkospórák képződése
és a fertőzési időszak között 43
Aszkospórák 43
Konídiumok 44
Az aszkospórák és konídiumok fertőzését befolyásoló tényezők 46
A levélfertőződést befolyásoló környezeti tényezők jellemzése 46
A gyümölcs fertőződését befolyásoló környezeti,
tényezők jellemzése 49
Befolyásoló tényezők az inkubációs idő alatt 50
A járvány-kialakulás jellemzői és a járványjellemzők
hasznosítása a védekezésben 50
A fertőzés éves lefutásának mérése 50
Mérőszámok 50
Mérési követelmények 51
A járvány-kialakulás tulajdonságai 52
A járvány időbeni lefolyása
Járványtípusok betegség mérőszámok alapján 52
A betegség terjedésének és a fertőzőanyag mennyiségének elemzése 53
Járványtani tulajdonságok felhasználása a kórokozó elleni védekezésben 54
A fertőzöttségi gyakoriság és mérték szerepe a gyümölcskárosodás
meghatározásában
Az utolsó fungicides kezelés meghatározása 55
Előrejelzés 56
A kórokozó fejlődésének nyomon követése és modellezés
(Dr. Holb Imre) 56
Direkt módszerek 57
A primer fertőzőanyag mennyisége - potenciális aszkospóra
dózis meghatározás 57
A pszeudotécium-érettség vizsgálata 59
Spóracsapdák használata 61
A csapdák működési elvei és főbb használati jellemzői 61
Indirekt módszer 63
Hőfoknap-modell 63
A gazdanövény fejlődésének figyelemmel kísérése (Dr. Holb Imre) 64
Az időjárási adatok gyűjtése és elemzése (Dr. Holb Imre) 64
Az alma ventúriás varasodás előrejelzésének hazai helyzete
és tapasztalatai (Sallai Pál) 66
Védekezés 68
Az alma ventúriás varasodás elleni védekezés története
(Dr. Holb Imre és Sallai Pál) 68
1880-1920 69
A bordói lé kifejlesztése 69
A fitotoxicitás csökkentése és a szerhatékonyság növelése 70
A kórokozó alaposabb megismerésének hatása a permetezési
programok fejlődésére 70
A növényegészségügyi prevenciós eljárások első alkalmazásai 71
Az első, növényfenológiára alapozott preventív
permetezési programok 71
1920-1950 71
A preventív védekezési programok első sikertelenségei 71
1950-1980 73
1980-tól napjainkig 73
Az alma ventúriás varasodás elleni védekezés hagyományos útja 74
Újfungicid hatóanyagok megjelenése és aktivitásuk jellemzése
(Dr. Holb Imre) 74
Hagyományos védekezési technológiák
(Dr. Holb Imre és Simon Zoltán) 78
A kémiai növényvédelemben alkalmazható hatóanyagok és jellemzésük
(Simon Zoltán) 82
Kontakt hatású hatóanyagok 82
Rézvegyületek
Ditiokarbamát származékok
Ftálimid származékok 83
Antrakinon származékok 83
Szulfamid származékok 84
Klór-nitril származékok 84
Fenil-pirimidin származékok 84
Mélyhatású és felszívódó hatóanyagok 84
Guanidin származékok 84
Benzimidazol származékok 85
Anilin-pirimid származékok 85
Piperazin származékok 85
Pirimidin származékok 86
Triazol származékok 86
Strobilurin származékok 86
Az alma ventúriás varasodás elleni integrált védekezés 87
A kártételi küszöb (Dr. Holb Imre) 88
A terméscsökkenés és a betegség mértékének felvételezése
(Dr. Holb Imre) 90
A terméscsökkenés felvételezése 90
A betegség mértékének felvételezése 90
Az integrált védekezést elősegítő és gátló tényezők 91
A növényegészségügyi prevenció: stratégia és lehetőség
az alma ventúriás varasodás elleni környezetkímélő védekezésekben
(Dr. Holb Imre) 91
Mechanikai és agrotechnikai elemek 91
Biológiai növényvédelemre alkalmas élő szervezetek 92
Kémiai anyagok prevenciós használata
az alma ventúriás varasodás ellen 95
Fungicid-rezisztencia
(Dr. Holb Imre) 98
Dodin-rezisztencia 98
Benzimidazol-rezisztencia 99
Az ergoszterol bioszintézist gátló
(EBI) hatóanyagok rezisztenciája 100
Strobilurin-rezisztencia 101
A rezisztencia kialakulását befolyásoló tényezők 101
Rezisztencia elleni stratégiák 101
Fungicidek mellékhatásai
(Sallai Pál) 103
Az integrált védekezési elemek beépítése az alma ventúriás varasodás
elleni védekezési programokba (Dr. Holb Imre) 104
Az egyes ma használatos szimulációs
modellek specifikus jellemzői
Az alma ventúriás varasodás elleni integrált
védekezési stratégia beépítése az integrált almavédelembe
(Dr. Holb Imre)
Döntéstámogató (szakértői) rendszerek 109
A ventúriás varasodás elleni hagyományos és integrált növényvédelmi
technológia hazai tapasztalatai üzemi körülmények között
(Sallai Pál) 110
Az alma ventúriás varasodás elleni ökológiai védekezés 112
Az ökológiai növényvédelmet elősegítő technológiai elemek
(Dr. Holb Imre) 113
Fajtaválasztás 113
Tápanyag-gazdálkodás, talajvédelem, talajművelés 116
Öntözés 116
Az ökológiai növényvédelmi technológia (Dr. Holb Imre) 117
Általános elvek 117
Alkalmazható készítmények és technológiai javaslatok 117
Az alma ventúriás varasodás ökológiai védekezési tapasztalatai
Nyugat-Európában (Dr. Bart Heijne) 119
A kórokozó áttelelési lehetőségei 119
Készítmények 120
A réz helyettesíthetősége 120
Értékelés 121
Magyarországon az alma ventúriás varasodás
ellen alkalmazható készítmények köre 2002-ben
(Dr. Holb Imre és Simon Zoltán) 122
Integrált védekezésben alkalmazható készítmények köre 122
Kontakt hatóanyagú gombaölő szerek 122
Mélyhatású és felszívódó hatóanyagú gombaölő szerek 124
Kombinált hatóanyagú gombaölő szerek 125
Hagyományos védekezésben alkalmazható készítmények köre 126
Az alma ventúriás varasodás ellen használható készítmények
ökológiai termesztésben 127
Irodalomjegyzék 128
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem