1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A zsíranyagcsere és az étrend

A zsíranyagcsere zavarai - hiperlipoproteinémiák/Túlsúlyszabályozás - fogyókúra/Érelmeszesedés - szívinfarktus/Diétás szakácskönyv

Szerző

Kiadó: Golden Book Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 127 oldal
Sorozatcím: Diétás szakácskönyvek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 19 cm
ISBN: 963-9275-19-0
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A könyv a Diétás szakácskönyvek sorozat következő tagja. Az orvosi rész két nagy témája a zsírfélék (lipidek) és az elhízás. Ismerteti a lipidekről a tudnivalókat, bár nem mindegyiket, hiszen ahhoz olyan ismeretek is tartoznak, amelyek csak a szakember részére rendelkeznek jelentéssel. Bemutatja a telített és telítetlen, a többszörösen telítetlen zsírsavakat, a cisz és transz helyzet jelentőségét, az omega-3 telítetlen zsírsavak fontos szerepét. Majd szó esik a lipid-fehérje kapcsolatról, a lipoproteinekről, a szervezet zsírsav- és koleszterinszintetizálási képességéről, ennek alapvető enzimjeiről s ennek gyógyszerrel lehetséges blokkolásáról, a zsíranyagcsere elváltozásainak betegséget okozó hatásairól, a lehetséges kezelési és megelőzési módszerekről. Ezután leírja az elhízás okait, mértékét, fajtáit és az elhízással kapcsolatba hozható mintegy 30 betegséget, majd az elhízottak teendőit ismerteti, amelyek életük védelmében szükségesek. Ismerteti az étrend, a vitaminok, a... Tovább

Fülszöveg

A könyv a Diétás szakácskönyvek sorozat következő tagja. Az orvosi rész két nagy témája a zsírfélék (lipidek) és az elhízás. Ismerteti a lipidekről a tudnivalókat, bár nem mindegyiket, hiszen ahhoz olyan ismeretek is tartoznak, amelyek csak a szakember részére rendelkeznek jelentéssel. Bemutatja a telített és telítetlen, a többszörösen telítetlen zsírsavakat, a cisz és transz helyzet jelentőségét, az omega-3 telítetlen zsírsavak fontos szerepét. Majd szó esik a lipid-fehérje kapcsolatról, a lipoproteinekről, a szervezet zsírsav- és koleszterinszintetizálási képességéről, ennek alapvető enzimjeiről s ennek gyógyszerrel lehetséges blokkolásáról, a zsíranyagcsere elváltozásainak betegséget okozó hatásairól, a lehetséges kezelési és megelőzési módszerekről. Ezután leírja az elhízás okait, mértékét, fajtáit és az elhízással kapcsolatba hozható mintegy 30 betegséget, majd az elhízottak teendőit ismerteti, amelyek életük védelmében szükségesek. Ismerteti az étrend, a vitaminok, a flavonoidok, a természetes anyagok s végül a gyógyszerek jelentőségét az egészség e vonatkozásának védelmében. A leggyakoribb, életet fenyegető betegségekről van szó, ehhez mindenkinek értenie kell olyan fokon, hogy életét biztonságos helyzetben tudhassa. A könyv második, dietetikus által írt része gyakorlati tanácsokkal látja el az Olvasót, jól kipróbált receptekkel segíti a diétás főzés mindennapi gondjaiban a háziasszonyt és a diétás konyhák szakembereit. A könyv nem marad meg az elméleti fejtegetések szintjén, hanem a gyakorlati teendők ellátásában is megfogható segítséget nyújt. A könyv eléggé magas színvonalú és részletes ahhoz, hogy orvosok, medikusok is használni tudják, de ugyanakkor eléggé didaktikus ahhoz, hogy bárki megértse és a maga életére, egészségére vonatkozó tanácsait értelmezni tudja. Vissza

Tartalom

Zsírnemű anyagok, másképpen lipidek vagy lipoidok7
Alapvető kémiai alapismeretek a megértésükhöz7
Biológiai hasznosulás12
A lipoproteinek származása15
A lipoproteinek osztályozása16
A zsíranyagcsere zavarai18
Elsődleges (primer) és másodlagos (szekunder) hiperlipoproteinémiák18
A testsúly szabályozása21
Elhízás és soványság21
Az elhízás energetikai alapja25
Érelmeszesedés, a szív koszorúsereinek szűkülete és elzáródása. A szívizomelhalás (szívinfarktus)28
Koleszterin28
Triglicerid29
Teendők33
A dohányzás33
A magas vérnyomás34
Testmozgás15
Az étrend37
Az elhízás étrendi kezelése37
Étrendi megszorítás (fogyókúra)38
További étrendi ajánlások41
Természetgyógyászati anyagok és gyógyszerek43
Dietetikai szempontok47
Bevezetés47
A halálos négyes: elhízás, magas vérnyomás, magas vérzsírszint, cukorbetegség48
Hiperlipidémia50
A koleszterin50
Mit tehetünk a magas vérzsírszint csökkentése érdekében?51
Étrendi javaslatok53
Mintaétrend 1 hétre60
Receptek69
Levesek70
Tízórai és uszonnaételek78
Főzelékek, feltétek, köretek, mártások82
Húsételek, halak, egytálételek91
Saláták, savanyúságok103
Desszertek110
Függelék115
Irodalom217
Receptmutató128
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv