1.035.081

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Az időskor és étrendje

Életmódbeli és étrendi tanácsok az érintetteknek és hozzátartozóiknak/Diétás szakácskönyvek

Szerző

Kiadó: Golden Book Kiadó Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 143 oldal
Sorozatcím: Diétás szakácskönyvek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 19 cm
ISBN: 963-8232-23-4
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Az orvosok által írt rész bemutatja az időskor élettani és patológiai sajátságait, kitérve a korral kapcsolatos elváltozásokra, azok lehetséges kivédésére, megelőzésére, majd az öregekben mutatkozó gyakori betegségekről, az időskorban szükséges megelőzési teendőkről a tudomány jelenlegi állásának megfelelő leírást ad. Az öregeket ugyanúgy fenyegeti mindaz, ami a fiatalok életét is veszélyezteti, de az öregek különleges kockázatnak vannak néhány téren kitéve. Az ezekről való kellő ismeret segít a kockázatok mérséklésében. A legfontosabb, időskorban mutatkozó fenyegetés: 1. a magas vérnyomás, a szív koszorúsereinek betegségei, következményei angina pectorissal, szívinfarktussal; 2. a daganatos betegségek, amiről nehéz összefoglalóan írni, hiszen ahány szerv, legalább annyiféle daganat lehetséges; 3. fontos veszély, az agyi erek betegségei, a TIA és a gutaütés sok formája. Különálló probléma az időskori szellemi hanyatlás. Ezután a könyv az emésztőszervek időskori betegségeivel... Tovább

Fülszöveg

Az orvosok által írt rész bemutatja az időskor élettani és patológiai sajátságait, kitérve a korral kapcsolatos elváltozásokra, azok lehetséges kivédésére, megelőzésére, majd az öregekben mutatkozó gyakori betegségekről, az időskorban szükséges megelőzési teendőkről a tudomány jelenlegi állásának megfelelő leírást ad. Az öregeket ugyanúgy fenyegeti mindaz, ami a fiatalok életét is veszélyezteti, de az öregek különleges kockázatnak vannak néhány téren kitéve. Az ezekről való kellő ismeret segít a kockázatok mérséklésében. A legfontosabb, időskorban mutatkozó fenyegetés: 1. a magas vérnyomás, a szív koszorúsereinek betegségei, következményei angina pectorissal, szívinfarktussal; 2. a daganatos betegségek, amiről nehéz összefoglalóan írni, hiszen ahány szerv, legalább annyiféle daganat lehetséges; 3. fontos veszély, az agyi erek betegségei, a TIA és a gutaütés sok formája. Különálló probléma az időskori szellemi hanyatlás. Ezután a könyv az emésztőszervek időskori betegségeivel foglalkozik. Teszi ezt azért is, mivel ez az idős emberek elhanyagolt szerve, amely sok gond kiindulása lehet pl. rákok, divertikulumok, székrekedés, hasmenés, inkontinencia. Az idős emberek érzékszervi elváltozásai is jelentős mértékben megváltoztatják az életlehetőségeiket. Az idősek bőre is különlegesen viselkedik. Végül az időskorban fenyegető anyagcsere-betegségek (pl. cukorbaj, ízületek kopási betegségek, csontritkulás) szerepét tárgyalja. Ajánlások zárják e részt, amelyek megfogadása sok, jól eltölthető évet biztosíthat az időseknek. Az utolsó mondatok az élet és a halál elfogadásáról adnak véleményt. A könyv második, dietetikus által írt része az idős emberek étrendjéhez nyújt kiváló segítséget, s gyakorlati tanácsokkal látja el az érintetteket és családtagjaikat, gondozóikat abban, hogy az élet ezen szakaszát kellemesebbé tegyék, s ugyanakkor az idősek egészségi állapotán is segítsenek. Vissza

Tartalom

Bevezetés9
Az emberi élet kor szerinti felosztása10
Milyen társadalmi, lélektani hatása van az öregségnek?11
Mit lehet tudni az öregedés okairól?14
Állapotfelmérés15
A bajok és azok megelőzése17
A keringés időskorban21
Magas vérnyomás21
Szívkoszorusér-betegségek23
Az idegrendszer időskorban28
Az agyi ereken történő súlyos események okozta (cerebrovascularis) kórképek28
Az időskori szellemi hanyatlás kérdése32
Az emésztőrendszer időskorban34
A szájüreg34
A szájüreg felépítése és feladatai34
A szájüreg baktériumflórája39
A szájhigiéne szerepe az öregkorban40
Néhány öregkori szájbetegség41
Általános betegségek szájtünetei44
Gyógyszermellékhatások a szájüregben45
A gyomor-bél rendszer46
Rákbetegség az emésztőtraktus területén47
Kellemetlen állapotok (betegségek) a belek részvételével48
Székrekedés49
Hasmenés51
Székletinkontinencia52
Betegségek kölcsönös kapcsolódásai52
Az idős emberek érzékszervei53
Ízérzés53
Szaglás53
Hallás53
Egyensúlyérzék54
Látás55
A bőr elváltozásai időskorban56
Anyagcsere-betegségek időskorban57
Cukorbetegség57
A cukorbetegség szövődményei60
A mozgásszervek öregkori betegségei62
A csontritkulás63
Összefoglaló ajánlások66
Dietetikai szempontok70
Az idős ember étkezése71
A kiegyensúlyozott, egészséges, vegyes táplálkozás lényege74
Vitaminok, ásványi anyagok77
Vitaminok78
Ásványi anyagok80
Mintaétrend 1 hétre84
Receptek93
Levesek93
Főételek102
Saláták121
Édességek126
Ivólevek, turmixok137
Függelék140
Fontosabb élelmiszerek, élelmianyagok tápanyagtartalma140
Irodalom142
Receptmutató143
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv