A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szőlőtermesztés III.

az 1705-1 szőlő és gyümölcstermesztő és az 1705-2 zöldségtermesztő szakmák számára

Szerző
Lektor

Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 114 oldal
Sorozatcím: Kertészeti szakközépiskolák tankönyve
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-8439-76-9
Megjegyzés: Tankönyvi szám: K-142. Fekete-fehér ábrákkal. Hetedik változatlan kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A szőlő termesztése - mint ismeretes - számos munkafolyamatból áll. Az általánosan, minden évben elvégzendők - mint a metszés, növényvédelem, a talajmunkák stb. - mellett helyenként vagy esetenként... Tovább

Előszó

A szőlő termesztése - mint ismeretes - számos munkafolyamatból áll. Az általánosan, minden évben elvégzendők - mint a metszés, növényvédelem, a talajmunkák stb. - mellett helyenként vagy esetenként számos egyéb művelet alkalmazása is szükséges.
A jelenlegi időszakban kiemelkedő jelentősége van az ültetvények korszerűsítésének, amely a meglevő és régebbi technológia szerint művelt szőlő tőkeformáinak, támberendezésének és a termesztés egész rendszerének átalakítását jelenti.
Mindenhol, de a nagy tenyészterületű ültetvényekben nélkülözhetetlen a hiányzó tőkék szakaszos, de rendszeres pótlása.
A termelés biztonsága, a nagyobb és jobb minőségű termés indokolja az öntözött szőlők területének növelését.
A céltudatos termesztőmunka nem nélkülözheti a fajták ismeretét, az adott helyen legeredményesebben termeszthető fajták kiválasztásának tényezőit.
A legismertebb, a leglátványosabb munka a megtermelt szőlő betakarítása, a szüret. Itt megtaláljuk még a hagyományos eljárásokat és fokozatosan növekvő mértékben a korszerű, nagy teljesítményű betakarító, szállító géprendszereket.
A szőlőtermesztési ágazatban hazánkban is borszőlőt termelünk döntő mértékben. A termés betakarítása után ezért új, de az előzőekhez szorosan kapcsolódó folyamatsor kezdődik, a végtermék, a bor előállítása. Ezért a termés feldolgozásának, a must kezelésének, a fehér és vörös bor készítésnek alapvető ismeretei teszik teljessé a szőlőtermesztők szakképzettségét. Vissza

Tartalom

Bevezetés 3

Az ültetvények korszerűsítése 5
A korszerűsítendő ültetvények 5
A korszerűsítés előkészítése 6
A korszerűsítés műveletei 7
A támberendezés lebontása, átépítése 7
A tőkék kivágása 8
Tápanyagfeltöltés és altalajlazítás 8
A megmaradt tőkék alakítása 8

A szőlő öntözése 11
Az öntözés hatásai és alkalmazása 11
Az öntözés technikája 13
Az esőszerű öntözés 13
A barázdás öntözés 13
A tároló öntözés 14
A csepegtető öntözés 14
Tőkepótlási eljárások 18
A fiatal szőlők pótlási módjai 18
Oltványszőlők 18
Immúnis talajú szőlők 19
Tőkepótlások konténeres szaporítóanyaggal 19
A termőszőlők pótlási módjai 19
Zöldoltás 19
A szőlő szemzése 22
A bujtás 23
A döntés 24
A tőkepótlások korszerűsítése (szakköri feldolgozásra) 26

A szőlőfajták termesztési értékelése 28
A fajták csoportosítása 28
Az üzemi fajták megválasztása 29
A háztáji, házikerti fajták megválasztása 30
A telepíthető fajták 30
Alanyfajták 30
Hazánkban használatos alanyfajták 31
Borszőlőfajták 32
Csemegeszőlő-fajták 37
Direkt termők 37
Rezisztens hibridek 39

A szőlő betakarítása 40
Szüreti előkészületek 40
A szüreti terv 40
A szüret ideje 41
A borszőlők kézi szüretelése 42
Szüreti eszközök 42
A szüret végrehajtása, szervezése 42
A csemegeszőlő szüretelése 47
A szőlő gépi betakarítása 48
A gépi szüret történetének áttekintése 48
A CHISHOLM-RYDER típusú gépek rövid ismertetése 50
A szüretelőgépek üzemeltetésének néhány kérdése 51
Az ültetvények alkalmassága 51
A terület alkalmassága 52
A fajta, az érési idő, a szüreti idő 52
A veszteségek 52
A szőlő szállítása 54
A szőlőszállítás jellemzői 54

Termésfeldolgozás 58
A feldolgozó üzemek mérete 58
Előkészületi munkák 58
A borszőlő-feldolgozás műveletei 59
Mérlegelés, mintavétel 60
Ürítés és kénezés 60
A szőlő feltárása 62
A must elválasztása 62
A must cukortartalmának meghatározása 65
A cefre és a must kénezése 66
A sajtolás 67
A szakaszos sajtolás 68
Sajtolás folyamatos üzemű sajtókkal 68
A must további kezelése 69
A must tisztítása 69
A must tárolása, szállítása 71
A vörösborszőlő-feldolgozás sajátosságai 71
A melegítéses vörösbor-készítés alapjai 74
A csemegeszőlő áruvá készítése 75

Bortároló helyek, bortároló edények 79
Bortárolók 79
A jó pince követelményei 80
A pincék felszerelése 81
A pince rendje 81
Bortartályok 81
Fahordók 82
Az új hordók előkészítése 82
Az üres hordók gondozása 83
Vasbeton tartályok 83
Műanyag tartályok 84
Fémtartályok 84
A borászati üzemek részei 86

A borkészítés alapjai 88
Az erjedés mikroorganizmusai 88
Erjesztési módok 88
A must természetes erjesztése 89
Az irányított erjesztés 90
Erjedés közbeni változások 92
Erjedés közbeni hibák 93
Tokaji borok készítése 94
Aszúborok 94
Szamorodni borok 95
Likőrborok készítése 96
A melléktermékek hasznosítása 96
A szőlőtörköly 97
A seprő 97
Alapvető borkezelési eljárások 98
Feltöltés vagy töltögetés 98
Kénezés 99
Fejtések 102
A bor összetétele 104
A bor fejlődése 106
Az alkoholtartalom meghatározása 106
Érzékszervi borbírálat 108
A bor fogyasztása 110

Dr. Kaiser Géza

Dr. Kaiser Géza műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Kaiser Géza könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv