1.031.325

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Baromfiegészségtan

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Könyv- és Folyóiratkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 469 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó5
Az első kiadás előszava7
A baromfi anatómiája és élettana (Dr. Szép)
A madarak szervezetének fontosabb sajátosságai11
Csontos váz11
A gerincoszlop csontjai12
A bordák és a mellcsont12
A szárny csontjai14
A láb csontjai15
A fej csontjai16
Izomrendszer17
A madarak emésztőkészüléke18
Előbél18
A baromfi kavicsszükséglete20
Közép- és utóbél21
A középbél járulékos mirigyei21
A bélcsatorna működése22
Emésztés23
Felszívódás25
Intermedier anyagcsere25
Fehérje-anyagcsere26
Zsíranyagcsere27
Szénhidrát-anyagcsere28
Vér29
A vér alakos elemei30
A vér kémiai összetevői31
A véplazma funkcionáló alkotórészei31
Transzport anyagok32
Vér- és nyirokérrendszer33
Légzőszervek35
Húgyszervek37
Anyag- és energiaforgalom38
A baromfi hőforgalma és hőszabályozása38
Belső hőmérséklet38
Hőszabályozás39
Belső elválasztású mirigyek41
A házimadarak szaporodási szervei és a szaporodás élettana46
Hím nemiszervek46
Az ondótermelés és befolyásoló tényezői47
Női nemi szervek47
A petevezető és egyes szakaszainak működése48
Megtermékenyülés50
A tojásrakási ciklus és a tojástermelést befolyásoló tényezők51
Idegrendszer52
Kotlás52
Érzékszervek53
Köztakaró54
Vedlés55
A baromfitartás egészségügyi feltételei (Dr. Szép)
A baromfi és környezete59
A stressz és annak hatása a termelésre60
A nagyüzemi baromfitelepek higiéniája szervezési és műszaki szempontból63
A klíma egyes tényezőinek szerepe a nagyüzemi baromfifarmok létesítésében65
A nagyüzemi baromfitelepek higiéniai előírásai69
A baromfitartásra szolgáló épületek higiéniája71
Az építkezés higiéniai szempontjai71
Biológiai szempontok az épületek hasznosításához78
Hőmérséklet78
Páratartalom83
A légáramlás sebessége86
Széndioxid86
Ammónia (NH2)87
A baromfiházak szellőzése87
A baromfiházak belső berendzeése91
Tojófészkek91
Ülőrudak93
Etetőberendezések95
A takarmányozási módszerek higiéniai bírálata95
Korszerű etetőberendezések97
Itatóberendezések101
Almozási módszerek102
Az épületek benépesítése105
A tojótyúkok tartáshigiéniája105
Törzsállomány tartása107
Árutojást termelő állomány tartása109
Tojótyúkok mélyalmos tartása110
Tojótyúkok ketreces (battériás) tartása112
A keltetés higiéniája115
A tenyésztojás minőségét befolyásoló tényezők115
A tojás keltetése116
Higiéniai előírások a keltetőüzemekben120
A csibenevelés higiéniája121
A mélyalmos csibenevelés higiéniai feltételei121
Nagyüzemi nevelőházak123
A pecsenyecsibe- (broiler) hizlalás higiéniája128
A csibék ketreces (battériás) tartásának egészségügyi feltételei129
A növendékállatok felnevelési higiéniája133
Vándorólak133
Zárttartásos nevelés134
A háztáji baromfitartás higiéniája135
A gyöngytyúktenyésztés higiéniája137
A pulykatenyésztés higiéniája138
Pulykapipék felnevelésének higiéniája138
Növendékpulykák felnevelésének higiéniája138
A kacsatenyésztés higiéniája139
A naposkacsák nevelésének higiéniája141
A pecsenyekacsa-nevelés higiéniája142
A pecsenyekacsa-nevelés extenzív formái143
A pecsenyekacsa-nevelés intenzív formái144
A lúdtenyésztés higiéniája145
A naposludak nevelésének higiéniája147
A növendékludak tartási higiéniája148
Az elhullott állatok megsemmisítése150
Fertőtlenítés150
A baromfi takarmányozásának élettani alapjai és a takarmányozási hibák következményei (Dr. Derzsy)
A baromfi takarmányozásának élettani alapjai157
Mennyiségileg elégtelen takarmányozás159
A takarmányfehérjék élettani és kórélettani szerepe160
A takarmány tápértékét biztosító anyaogk takarmányozás-élettani jelentősége170
Szénhidrátok170
Zsírok173
A táplálékenergia hasznosulása a baromfi szervezetében176
A takarmány fehérje- és energiatartalmának arányosítása179
Az ásványi sók anyagforgalmi jelentősége182
Kalcium és foszfor182
Kálium és nátrium189
Klór190
Kén190
Magnézium190
Az ún. mikroelemek vagy nyomelemek191
Mangán191
Vas195
Réz196
Kobalt196
Jód196
Cink196
Molibdén197
Szellén197
Fluor197
Vanádium198
Víz198
A vitaminok élettani és kórélettani jelentősége198
A-vitamin200
D-vitamin209
E-vitamin211
F-vitamin (többszörösen telítetlen zsírsavak)217
K-vitamin217
Riboflavin218
Tiamin220
Kobalamin (B12 vitamin)221
Pantoténsav222
Kolin223
Fólsav224
Nikotinsav (niacin)225
Piridoxin (B6 vitamin)226
Biotin (H-vitamin)226
C-vitamin (aszkorbinsav)227
Citrin. Paraaminobenzoesav. Glukuronsav. Inozit. Liponsav228
Vitaminantagonisták228
Különféle takarmánykiegészítőszerek229
Antioxidánsok229
Gyógyszerek230
Növekedést, tojáshozamot és takarmányértékesítést javító szerek230
A gyakorlati baromfitakarmányozás alapelvei231
Hústermelésre nevelt csirkék takarmányozása232
Tenyészcélra nevelt csirkék és növendékek takarmányozása235
Tojóállományok takarmányozása236
A pulyka takarmányozása238
A kacsa takarmányozása240
A liba takarmányozása242
Háztáji baromfiállományok takarmányozása243
A takarmány összetételének számításmódja245
A takarmányozással kapcsolatos megbetegedések249
Takarmánytoxikózisok249
Tollcsipkedés és kannibalizmus265
A tojójércék ún. ketrecfáradtsága268
Köszvény269
Az ún. szívhalál272
Talpfekély273
Zúzógyomorfekély274
Kavicshiány275
Fertőző betegségek
Baktériumok okozta betegségek279
Baromfikolera (dr. Derzsy)279
Kacsák "anatipestifer" betegsége (Dr. Derzsy)287
Salmonellózisok (Dr. Bamberger)288
Ascherichia coli okozta betegségek (Dr. Bamberger)295
Anaerob spórás baktériumok okozta betegségek (Dr. Derzsy)297
Egyéb baktériumok okozta betegségek (Dr. Derzsy)299
Baromfigümőkór (Dr. Derzsy)304
Álgümőkór (Dr. Derzsy)307
Borreliózis (spirochetózis) (Dr. Derzsy)308
Hemofilusz (ragadós) nátha (dr. Mészáros)310
Libák izzadmányos vérfertőzése, libainfluenza (dr. Mészáros)312
Idült légzőszervi betegség (dr. Mészáros)315
Fertőző ízületgyulladás (szinovitisz) (Dr. Derzsy)322
Ornitózis (Dr. Derzsy)326
Baromfi-monocitózis (Dr. Derzsy)330
Vírusok okozta betegségek332
A csirkék fertőző hörgőhurutja (fertőző bronchitisz) (Dr. Mészáros)332
Fertőző gége-lépcsőgyulladás (Dr. Mészáros)335
Baromfipestis (dr. Bamberger)337
Kacsapestis (Dr. Derzsy)346
Kacsák vírusos májgyulladása (Dr. Derzsy)347
Csibék fertőző agy- és gerincvelőgyulladása (Dr. Derzsy)351
Pulykák vírusos agyhártya- és agyvelőgyulladása (Dr. Derzsy)353
Baromfi adenovírusok (Dr. Derzsy)354
Csirkék vírusos vesegyulladása (Dr. Derzsy)356
Baromfihimló (Dr. Bamberger)357
Tyúkleukózis csoport (Dr. Bamberger)365
Gombák okozta betegségek (Dr. Bomberger)378
Tüdőpenész378
Szájpenész380
Tarajpenész380
Parazitás betegségek (Dr. Pellérdy)
A parazitizmus385
Protozoonok okozta betegségek387
Fertőző vakbél- és májgyulladás (blackhead)387
A galamb "golyvája" (trichomonadózis)389
A pulyka fertőző bélhurutja (hexametózis)390
Más ostoros véglények okozta parazitózisok391
Kokcidiózis391
Szarkosporidiózis407
Többsejtű élősködők okozta bántalmak407
Külső élősködők okozta bántalmak408
Belső élősködők okozta bántalmak412
A parazitás bántalmak elleni védekezés általános irányelvei430
A baromfi gyakori mérgezései (Dr. Miklovich)
Antioxidánsok436
Arzén436
Cián437
Cinkfoszfid437
Csattanó maszlag438
Dinitro-orto-krezol438
Foszfor439
Gossypol439
Klórozott aromás szénhidrogének440
Konkoly442
Konyhasó442
Leander443
Nicarbazin443
Nikotin444
Nitrofurán-vegyületek444
Rézvegyületek446
Sulfaquinoxalin446
Szénmonoxid447
Szerves foszforsavészeterek447
TMTD (Tetrametil-thiuram-diszulfid)449
Fontosabb forrásmunkák jegyzéke449
Tárgymutató451
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv