984.902

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szent-László király élete

Szent László király élete

Szerző
Róla szól

Kiadó: Szent-István-Társulat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 129 oldal
Sorozatcím: Szent István Könyvek
Kötetszám: 36
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 12 cm
ISBN:
Megjegyzés: Írta Dr. Karácsonyi János a Magyar Tudományos Akadémia és a Szent István Akadémia rendes tagja. Stephaneum nyomda és könyvkiadó r. t. nyomása, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Midőn ez év elején a Szent-István-Társulat érdemes igazgatója felszólított, hogy a «Szent István Könyvek» sorozata számára írjam meg szent László király élete folyását, meglepődtem és némi... Tovább

Előszó

Midőn ez év elején a Szent-István-Társulat érdemes igazgatója felszólított, hogy a «Szent István Könyvek» sorozata számára írjam meg szent László király élete folyását, meglepődtem és némi tekintetben szégyeltem magamat.
Eszembe jutott, hogy pozsonyi, udvardi, kassai, sátoraljaújhelyi származású írók, sőt nemrégiben egy lengyel szerzetes is milyen szeretettel és szorgalommal igyekeztek Szent-Lászlót kortársaik elé állítani, én pedig jóformán eltöltöttem egész életemet, írtam sok mindenféle értékes vagy értéktelen értekezéseket, órákig, néha napokig vesződtem egy-egy eltűnt falu helyének meghatározásával vagy egy-egy régi irat hibás voltának felderítésével, de Szent-László tetteinek, magaviseletének összefoglaló előadására nem gondoltam.
Pedig én, nem úgy, mint Pray György, Podhráczky József és a többiek, napokat töltöttem abban a bihari várban, ahol valaha Szent-László gyermekkorában játszadozott. Én nem tudnám megmondani, hányszor megfordultam abban a váradi várban, ahol valaha Szent-László imádkozott és én ki lettem volna téve a tudatlanság, a tévedés, elégedetlenség, erkölcstelenség minden veszedelmének, ha valaha Szent-László ki nem szakít némi részt a föld javaiból avégre, hogy abból a katholikus egyház az ifjakat jóra nevelje és igazra tanítsa.
Csak az vigasztal, hogy, ha a világháború előtt vagy fiatalkoromban fogtam volna hozzá Szent-László életéhez, fölösleges munkát végeztem volna... Vissza

Tartalom

Előszó3
Szent-László szülei és gyermekévei5
Szent-László ifjúsága18
Szent-László Magyarország királya és gyarapítója31
Szent-László a magyarok igaz bírája55
Szent-László egyházi alkotásai63
Szent-László családi élete, rokoni összeköttetései, pártváltoztatása73
Szent-László utolsó küzdelmei és halála81
Szent-László lelki élete87
Szent-László temetése, Váraddá vitele és szentté avatása94
Szent-László ereklyéinek története 103
Jegyzetek123

Dr. Karácsonyi János

Dr. Karácsonyi János műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Karácsonyi János könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem