1.035.018

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Német-magyar jogi és államigazgatási szótár

Szerkesztő

Kiadó: Terra
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 551 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar   Német  
Méret: 17 cm x 13 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A Német-Magyar Jogi és Államigazgatási Szótár kísérlet a német nyelvet használó különböző államok jogi és államigazgatási szókincsének bár korlátozott terjedelmű, de rendszeres összegyűjtésére és értelmezésére. A történelmi fejlődés eredményeképpen az állami élet és a jogszolgáltatás nyelve korántsem mutat olyan egységességet, mint például a német irodalmi, vagy akár a műszaki vagy tudományos nyelv. A szótár fő célját abban láttuk, hogy segítséget nyújtson a nemzetközi vonatkozású kapcsolatok során a hivatalos szervek képviselőinek és magánszemélyeknek egyaránt. Ez a célkitűzés, valamint a rendelkezésre álló terjedelem egyben megszabta az anyag kiválasztásának szempontjait is. A szótár elsősorban gyakorlati célokat szolgál, ezért a mindennapi jogi, gazdasági és politikai fogalom szókincsét tartalmazza a ma élő és használatos terminológia alapján. Így a kimondottan elméleti, vagy a rendkívül bőséges jogtörténeti anyag csak igen korlátozott szöveg megértése szempontjából - feltétlenül... Tovább

Fülszöveg

A Német-Magyar Jogi és Államigazgatási Szótár kísérlet a német nyelvet használó különböző államok jogi és államigazgatási szókincsének bár korlátozott terjedelmű, de rendszeres összegyűjtésére és értelmezésére. A történelmi fejlődés eredményeképpen az állami élet és a jogszolgáltatás nyelve korántsem mutat olyan egységességet, mint például a német irodalmi, vagy akár a műszaki vagy tudományos nyelv. A szótár fő célját abban láttuk, hogy segítséget nyújtson a nemzetközi vonatkozású kapcsolatok során a hivatalos szervek képviselőinek és magánszemélyeknek egyaránt. Ez a célkitűzés, valamint a rendelkezésre álló terjedelem egyben megszabta az anyag kiválasztásának szempontjait is. A szótár elsősorban gyakorlati célokat szolgál, ezért a mindennapi jogi, gazdasági és politikai fogalom szókincsét tartalmazza a ma élő és használatos terminológia alapján. Így a kimondottan elméleti, vagy a rendkívül bőséges jogtörténeti anyag csak igen korlátozott szöveg megértése szempontjából - feltétlenül szükségesnek látszott. A területi megoszlás szerint legbőségesebben a Német Demokratikus Köztársaság jogi és államigazgatási szókincsét dolgozzuk fel, de terjedelmes hely jutott a kapitalista országok terminológiája számára is. Különleges helyet foglal el ezek között az osztrák jog, amit a történelmi fejlődés és a két ország lakossága között fennálló jogi forgalom gyakoriságában tükröződő szorosabb kapcsolat indokolt. A jogágazatokat tekintve elsősorban azokra a területekre fektettünk súlyt, amelyeken a mindennapi gyakorlatban a legtöbb igény jelentkezik. Itt elsősorban a polgárijog és eljárás területére gondolunk, főleg személyi jogi, családjogi és vagyonjogi vonatkozásokban. Bőven felvettük azonban az állami szervezet és államigazgatás alapvető szókincsét is, mert ennek rendszeres feldolgozása szótárirodalmunkban eddig hiányzott. Széles teret biztosítottunk a szocialista tervgazdálkodás jogának, valamint a munkajognak is, de nem feledkeztünk meg a politikai és tömegszervezetekről sem. A szótár végén elhelyezett igen bőséges rövidítésgyűjtemény - bár az távolról sem teljes - úgy véljük, jó segítséget fog nyújtani, főleg fordítóknak, dokumentátoroknak és tolmácsoknak.
Az általános szókincsből csak a jogi vonatkozású jelentéseket vettük fel. A szótári anyag túlnyomó része jogszabályokból, okiratokból és a jogi irodalomból származik, lexikográfiai művekből csak kisebb részben. A szótár szerkesztési módja lehetővé teszi, hogy csak németül tudók is haszonnal forgathassák, még belső német viszonylatban is.
Budapest, 1960. október
Karcsay Sándor Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv