776.400

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig

Élelmezési ipar 1966-1967. január-december

A Magyar Élelmezésipari Tudományos Egyesület központi lapja/XX-XXI. évfolyam 1-12. szám

Szerző

Kiadó: Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 768 oldal
Sorozatcím: Élelmezési ipar
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 29 cm x 20 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal, fotókkal illusztrált. Teljes évfolyamok.

Tartalom

1966. 1. szám
Kovács Sándor: Önálló elszámoló üzemek szervezése, mint vezetési
módszer a Nagykőrösi Konzervgyárban 1
Dr. Gál Ilona: Élelmiszereink fitoncidhatása élelmiszeripari szemszögből 7
Dr. Kiss István: A kombinált élelmiszertartósítási eljárások .. .. 14
Járai Gyula: A mezőgazdasági termékek szabványosításának helyzete
és. távlati célkitűzései .. .. .. 19
Frank Tibor: Az üzemszervezés helyzete és feladatai .. 25
Dr. Csiszár Vilmos: Az élelmiszerhigiénikus szakállatorvosok képzése 30
Gál István: Szemelvények az élelmiszeripari nemzetközi gazdasági
irodalomból .. 32
Lapszemle .. 13, 24

2. szám
Dr. Telegdy Kováts László: Az élelmiszertudomány fejlődése és jelenlegi helyzete 33
Dr. Lásztity Radomir: A korszerű élelmiszeranalitika néhány általános kérdése .. .. 39
Dr. Körmendy László: Élelmiszervizsgálati eredmények értékelése 43
Dr. Farkas József: A vizsgálatok eredményeinek alkalmazása a technológiai irányításban 48
Dr. Tegze Miklós: Módszerek kisnyomású vízgőzzel fűtött hőcserélők
és azok beavatkozó szerveinek számításához .. 52
Bíró Gábor és Varga István: A zöldborsóvonalak fejlesztésének néhány kérdése az automatizálás tükrében 58
Hangya László: Villamos vezérlésű exponenciális jellegű adagoló berendezés sütőélesztő-gyártáshoz 64
Barabás Pál: Az ejtőkengyeles szabályozók alkalmazási körének kiszélesítése 67
Galló László és Hank Zsombor: Aranyszabályozási feladatok egyszerűsített megoldása az élelmiszeriparban .. 71
Lapszemle 38, 64

3. szám
Dr. Görög Jenő: Enzimek kinetikája 73
Gryllus Vilmosné és dr. Magyar Károlyné: Ioncserélők alkalmazása a
magyar élelmiszeriparban. III. Ioncserélős technológiák 80
Gerő György: A tervezés pontosságának és a tervek utasítás jellegének egyes összefüggései 85
Fenyő Béla: Gondolatok az élelmiszeripari munkások felkészítéséről a
jövő technikájára 91
Dr. Sándor Zoltánná: Ellenőrző vizsgálatok céljára alkalmas C-vitamin meghatározási eljárások kritikai vizsgálata 95

4. szám
Kárpáti György: Beszámoló a Magyar Élelmiszeripari Tudományos Egyesület
1065. évi munkájáról 97
Gryllus Vilmosné és dr. Magyar Károlyné: Ioncserélők alkalmazása a magyar
élelmiszeriparban. III. Ioncserélős technológiák (második rész) 102
Kaffka Károly és Nádai Béla: Szárítóberendezések önműködő irányításának
problémái .. . 107
Ibl Vladimír (Praha): Gyorsan romló élelmiszerek szállítása, ennek jelentősége
és problémái 113
Rados György: A film szerepe az élelmiszeripari felsőfokú technológiai oktatásban 119
Dr. Irányi József: A kooperáció lehetősége a Kecskeméti Konzervgyár és Hűtőház között 124
Gál István: Szemelvények az ipargazdaság külföldi szakirodalmából 127
Egyesületi hírek. Kitüntetések. A MÉTE Választmányának határozatai .. .. 123

5. szám
Vámosné, dr. Vigyázó Lilly: A papír- és vékonyrétegkromatográfia
néhány általános kérdése és élelmiszertudományi jelentősége .. 129
Kahlesz Béla: Az Élelmezésipari Tervező Intézet szerepe az élelmiszeripar fejlesztésében 136
Dr. Balázs Dénes: Indonézia élelmiszeripara 143
Körösvölgyi László: A szabványosítás és a minőség néhány problematikus kérdése . 152
Berend Richárd és Galló László: Technológiai szalagmérleg egységes
pneumatikus kimenőjelre 155
Egyesületi hírek 158
Lapszemle 159

6. szám
Dr. Lásztity R.-Sz. Kelemen M.-B. Kraszner É,-Örsi F. és Varga J.: A vékonyrétegkromatográfia néhány élelmiszeripari alkalmazása 161
Kahlesz Béla: Az Élelmezésipari Tervező Intézet szerepe az élelmiszeripar fejlesztésében (II. rész) 165
Kulcsár Mátyás és Buncsics Tibor: Egyszemélyi vezetés és az üzemi demokrácia
érvényesülése az élelmiszeriparban 171
Lénárt Lajos: Az élelmiszeripar minőségi igényei a mezőgazdasággal szemben az
állattenyésztés árutermelésében 1T6
Dr. Kozma Lajos: A vágóállatfelvásárlási módszerek távlati fejlesztésének néhány kérdése 181
Dr. Ruttkay Iván: A hűtőipari profil néhány kérdése .. 1SS
Egyesületi hírek 191
Közgazdasági lapszemle (Dr. Gál István) 192

7. szám
Dr. Körmendy Imre: Kiegészítő meggondolások változó hőmérsékleten
végbemenő hőpusztulási és egyéb hasonló folyamatok számításához .. .. . . .. 193
Endrődi János: Az élelmiszeripar telepítési viszonyainak fejlesztése 198
Király Zoltán: Élelmiszeripari gépek és berendezések a tavaszi Lipcsei
Vásáron 206
Porcsalmy Zoltán: Üzemlátogatás az Alfa-Laval cégnél 211
Zala Lajos: Korszerű műanyagok alkalmazása és gazdasági kérdései 216
Albert Vilmos: Mérnökhallgatók az élelmiszeripari üzemekben .. 221
Gál István: Szemelvények az ipargazdaság nemzetközi szakirodalmából .. 224

8. szám
VI. Élelmiszeripari Tudományos Ülésszak
Dr. Vas Károly: Enzimkészítmények élelmiszeripari alkalmazásának és gyártásának kutatása Magyarországon. (Bevezető előadás) .. .. .. .. 225
Az elhangzott előadások összefoglalói 230
Gerő György: Gyártási keresztmetszetek gazdaságos arányának meghatározása 240
Galló László: Lecsógyártó vonalak komplex irányítása 244
Böjté Iván: A kiviteli versenyképesség kérdései a növényi konzervtermékeknél 246
Szalay Lajos: Kandidátusi értekezés (Dr. Nedelkovits János) .. .. 251
Könyvismertetés
Raven, F. H.: Az önműködő szabályozás (V. ö.)
Kmetty G. (szerk.): Gyümölcs-szeszipari Kézikönyv (V. ö.) .. 254
Gál István: Szemelvények az ipargazdaság nemzetközi szakirodalmából . 254
Lapszemle 256

9. szám
Gulyás Béla: Az élelmiszeripar fejlődése a második ötéves terv időszakában 257
Lugosi Jenő: Élelmiszeripari gépek a Budapesti Nemzetközi Vásáron (I) 285
Szilágyi József és dr. Szabadkai Gyula: Az élelmiszeripari anyagnormarendszer néhány problémája, különös tekintettel a termelői
árak rendezésére 271
Ács Antal: Az újítási mozgalom szerepe az élelmezési ipar műszaki
fejlesztésében, a második ötéves terv időszakában 275
Timkóné Józsa Judit: A műveleti szemlélet jelentősége az élelmiszeriparban 280
Dr. Vukov Konstantin: Doktori értekezés (Dr. Nedelkovits János) .. 284
Könyvismertetés:
Balla Ferenc: Konzervipari táblázatok (V. ö.) 286
Lapszemle 286
Egyesületi hírek 288

10. szám
Dr. Dabrónaki Gyula: Az üzemszervezés helyzete és célkitűzései az élelmiszeriparban 289
Lugosi Jenő: Élelmiszeripari gépek a Budapesti Nemzetközi Vásáron (II. rész) 295
Kaffka Károly: A méréstechinka szerepe és jelentősége az élelmiszeripar műszaki fejlesztésében 304
Nádai Béla és Horváth Lóránd: A modellezés szerepe az irányítástechnikai kutató és tervező munkában 307
Dr. Gábor Miklósné: Növényi nyersanyagok flavonoid-vegyületeinek élelmiszeripari és táplálkozás-élettani jelentősége 316
Dr. Ravasz László: Kandidátusi értekezés (Dr. Nedelkovits János) 319
Gál István: Szemelvények az ipargazdaság nemzetközi szakirodalmából 320
Egyesületi hírek
Lapszemle

11. szám
Dr. Török Gábor 321
Alpár Imre és Ember Gábor: Az élelmiszeripar energiagazdálkodása 322
Dr. Vajda Ödön: Beszámoló az élelmiszerkémia fejlesztéséről Kubában (I.) 329
Szilágyi József és Lugosi Jenő: Melléktermékek és hulladékok hasznosítása az élelmiszeriparban (I.) 332
Dr. Farkas József: Beszámoló a karlsruhei Nemzetközi Élelmiszer-besugárzási Szimpóziumról 336
Dr. Zetelaki Zoltánné és Kiss Ernő: A glükózioxidáz-kutatás eredményei 341
Szenes Endréné: A konzervipari anyagmozgatás helyzete és problémái 346
Dr. Kiss István: Beszámoló a II. Nemzetközi Élelmiszertudományi és
Technológiai Kongresszusról (I.) 352

12. szám
A Nemzetközi Zsiradéktudományi Társaság VIII. Kongresszusa .. 353
Dr. Holló János: Megnyitó előadás 355
P. V. Naumenko (Szovjetunió): A szovjet növényolaj ipar alapvető problémái
a tudomány és technika fejlesztése terén 357
Szemelvények a Nemzetközi Zsiradéktudományi Társaság VIII. Kongresszusán elhangzott előadásokból. (A referátumokat összeállította: Gulyás József) 361
Dr. Vajda Ödön: Beszámoló az élelmiszerkémia fejlesztéséről Kubában (II.) 364
Szilágyi József és Lugosi Jenő: Élelmiszeripari melléktermékek és hulladékok hasznosítása (II.) 368
Radnóti György-Szőke Mihály-Várady Dezső: A söripari palackozás általánosítható tapasztalatai 373
Dr. Kiss István: Beszámoló a II. Nemzetközi Élelmiszertudományi és Technológiai Kongresszusról (II.) 376
Gál István: Szemelvények az ipargazdaság nemzetközi szakirodalmából 380
Egyesületi hírek 382
Lapszemle 367, 383

1967. év 1. szám
Bihari Ottó, Gutassy Ferenc és Kiss György: Ergonómiai vizsgálatok
az élelmiszeriparban .. 1
Dr. Póderné Ősy Klára: Laboratóriumi kísérletek humanizált tej előállítására 7
Dr. Vajda Ödön: Beszámoló az élelmiszerkémia fejlesztéséről Kubában (III.) 12
Gál István: Technológiai gépújdonságok az élelmiszeriparban .. .. 16
Balthazár Imre: Gaadaságmatematikai módszerek alkalmazása
dohányipari szállítások szervezésében .. 22
Dr. Kárpáti György: Tájékoztató a MÉTE 1966. évi munkájáról .. 28
Könyvismertetés:
A trópusi és szubtrópusi övezetek mezőgazdasági és élelmezési
iparainak első nemzetközi kongresszusának (Abidjan) anyaga
(Dr. Gál Ilona) 30
Egyesületi hírek 32

2. szám
Zoltán Tamás: Az élelmiszeripari műszaki fejlesztés modellje az új
gazdasági mechanizmusban 33
Szenes Endréné: A szovjet élelmiszeripar kialakulása, fejlődése és
jelenlegi helyzete 39
Kárpáti György: Nemzetközi Élelmiszeripari Kiállítás Párizsban .. 45
Dr. Kiss Pál és dr. Kozma Lajos: A vágóállatok és az állati termékek
felvásárlási ára differenciálásának lehetősége 52
Kapás László: A mezőgazdasági nyersanyagok idényszerűsége csökkentésének és ütemes átadásának kérdései 57
Hozzászólás a „Mérnökhallgatók az élelmiszeripari üzemekben" c.
közleményhez 63
Kárpáti György: Kandidáitusi értekezés 64
Lapszemle
Egyesületi hírek

3. szám
Imre László: Az élelmiszeripari szárítás néhány alapkérdése .. 65
Nikolszkaja E. A. (Kiev): A Penicillium vitale glükózoxidáz bioszintézise és annak antimikrobiális tulajdonságai 72
Ludvig László: Amiloglükozidáz enzim-fermentléből való kinyerésének, dúsításának és tisztításának problémái 75
Louis de Saint Rat (Párizs): Néhány újabb adat az enzimológia történetéhez 81
Bihari Ottó, Gutassy Ferenc és Kiss György: Foto- és filmtechnikai
eszközök alkalmazása az élelmiszeripari munkaszervezésben .. 82
Csermák Gyula: A második ötéves tervidőszak újítási mozgalmának
eredményei az élelmiszeriparban 90
Dr. Pongrác László: Az új gazdaságirányítási rendszer egyes kérdései
a csehszlovák élelmiszeriparban 93
Egyesületi hírek 93

4. szám
Szilágyi József, Fonyó István és dr. Szabadkai Gyula: Az élelmiszeripari kutató-fejlesztő tevékenység gazdasági hatékonyságának utóvizsgálata 97
Gerő György: Az ipargazdasági kutatás tíz éve 102
Dr. Törley Dezső: Az élelmiszerminősítésre alkalmazott korszerű optikai módszerek néhány elméleti vonatkozása 106
Dr. Vukov Konstantin: Szénhidrátok meghatározása optikai gyors
módszerekkel 114
Dr. Tóth József: Az optimális szállítási program meghatározásának
egy új módszeréről 118
Dr. Fodor László és Gutassy Ferenc: Üzemszervezési módszerek és
eredmények a konzerviparban 122
Dr. Gerő Istvánné: A fizetési mérleget javító beruházások jelentősége
az élelmiszeriparban 127
Lugosi Jenő: Műanyag formázó- és csomagológép 130
Szemelvények az ipargazdaság nemzetközi irodalmából (Gál István) 131
Lyukkártyás vezérlésű keveréktakarmány gyár 132

5. szám
Dr. Dimény Imre: A Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium
feladatairól 129
Dr. Nedelkovits János: Élelmiszerek nitrogéntartalmú anyagainak
gyors optikai meghatározása 131
Szántó György: Az élelmiszeripari gépek és berendezések exportjának néhány kérdése 135
Zolnay Béla: Optimális üzemnagyság a keveréktakarmány gyártásában 140
Dr. Balla László és Valló Tamás: Új elemek a zöldség- és gyümölcsfelvásárlás, valamint a konzervipari nyersanyagellátás terén .. 148
Dr. Kárpáti György: Mit nyújt a Magyar Élelmezésipari Tudományos
Egyesület tagjainak és az iparnak (I. rész) 153
Lugosi Jenő: Gépismertetések .. 156
Egyesületi hírek 139
Pályázati felhívás 160

6. szám
Vámosné, dr. Vigyázó Lilly: Enzimkészítmények alkalmazása az élelmiszeriparban 161
Perédi József: Zsiradékok és zsiradékipari termékek elemzésénél
használt gyors optikai módszerek 166
Dr. Walthier József és dr. Jeney Endre: Adatok a szintetikus élelmiszer-színezékek változásához. I. Édesipari technológia 170
Dr. Nikodemusz István és dr. Novotny Tibor: Hazai ételmérgezések
statisztikai adatai 176 I
Degtjár R. G. és Gulüj M. F. (Kijev): Glükózoxidáz enzim kinyerése
Penicillium vitale-ból és annak tulajdonságai 182
Dr. Dely Pál: A vágóállatok szállításának operatív matematikai programozása 185
Dr. Kárpáti György: Miit nyújt a Magyar Élelmiszeripari Tudományos
Egyesület tagjainak és az iparnak? (II. rész) 189
Egyesületi hírek 192
Könyvismertetés (Balatoni M.: Tejipari táblázatok)

7. szám
Böröczné Szabó Margit: Gépek és berendezések üzemszüneti korróziójának megelőzése 193
Király Zoltán: Élelmiszeripart érintő berendezések és készülékek az
1967. évi Lipcsei Vásáron 198
Endrődi János: Az élelmiszeripari nyersanyagok tárolásának közgazdasági kérdései 204
Dr. Sósmezey István: Tervezőintézetek feladatai az új gazdasági
mechanizmusban 208
Dr. Kiss Pál: A különböző fajú vágóállatok elsőbbségének jelentősége
a fogyasztók húsellátásának nézőpontjából 212
Iván László és Arnold Sándor: Hogyan küzdöttek a „Szocialista
munka vállalata" címért a Nagykőrösi Konzervgyárban .. .. 218
Gál István: Szemelvények az ipargazdaság nemzetközi szakirodalmából 223
Pályázati felhívás 224

8. szám
Kótai Lajos-Dózsa Lajos: Néhány korszerű élelmiszeripari csomagolás műszaki és gazdasági elemzése csomagolástechnikai és gépesítési szempontból 225
Lugosi Jenő: Élelmiszeripari gépek és berendezések a Budapesti
Nemzetközi Vásáron (I.) 230
Kovács Géza: Viszonyszám-optimalizalás (hiperbolikus programozás) egyszerűsített módszerrel .. 238
Endrődi János és dr. Schleicher Imre: A vállalatvezetés szervezésének elméleti és gyakorlati kérdései 242
Dr. Biczó János: Az üzemszervezés területei és feladatai a sütőiparban .. 248
Dr. Rajky Antalné: Tájékoztató a MÉTE VII. Tudományos Ülésszakának előkészítő munkájáról 253
Egyesületi és szakmai hírek 255
Lapszemle 237,247, 256
A szovjet tudomány és technika hónapja

9. szám
Dr. Imre László: Adszorpciós szárító klímák 257
Zukál Endre és dr. Kárpáti György: Három főkomponensből álló
élelmiszerkészítmények összetételének optimális beállítása 264
Dr. Ruisz Rezső: Az élelmiszer-fogyasztás szerkezetében végbement változások Nyugat-Európában 269
Lugosi Jenő: Élelmiszeripari gépek és berendezések a Budapesti Nemzetközi Vásáron (II.) .. 275
Berndorferné Kraszner Éva: Kandidátusi értekezés 286
Gál István: Szemelvények az ipargazdaság nemzetközi szakirodalmából 288

10. szám
Dr. Kaindl Károly (Seibersdorf): Nemzetközi terv élelmiszerek
besugárzására 289
Dr. Imre László: Adszorpciós szárító klímák (II.) 298
Gerő György: Öt nap francia főiskolákon 304
Balthazár Imre: Beszámoló a Varsóban megtartott ökonometriai
és management-tudományi konferenciáról 310
Tompa Miklós: Járatok szervezése matematikai módszer segítségével 314
A tudomány és szakoktatás pavilonja a 66. Országos Mezőgazdasági Kiállításon (Dr. Lóczy Béláné) 317
Aprító és homogenizáló gépsor (Lugosi Jenő) 319

11. szám
Dr. Kárpáti György: VII. Élelmiszeripari Tudományos Ülésszak 321
Parányi György: Az anyagmozgatás fejlesztésének irányzatai,
figyelemmel az élelmiszeriparra 326
Kapás László: A 66. Országos Mezőgazdasági Kiállítás .. .. 335
Takó Éva: A minőség és a műszaki ellenőrzés néhány kérdése a
tejipari szabványosításban 340
Ludvig László és Varga Miklósné: Kristályos glükóz előállítási
kísérletek hazai enzimkészítményekkel 343
Perédi József: Kandidátusi értekezés (Dr. Nedelkovits J.) .. .. 348
Egyesületi hírek
Együttműködési megállapodás a Minisztérium és az Egyesület között 351
V. Energiagazdasági Konferencia előadás-anyaga 351
Kitüntetés 351
Könyvismertetés
Herrmann J.: A tartósítás tankönyve (Dr. Telegdy Kováts
László) 342

12. szám
Alpár Imre, Boros Imre és Szobonya József: Földgáztüzelés az
élelmiszeriparban 353
Dr. Walthier József és Dr. Jeney Endre: Adatok a szintetikus
élelmiszer-színezékek változásaihoz. II. Tárolás alatti változások édesipari termékekben 360
Dr. Lénárt Lajos: Takarmányhelyzetünk, mint a vágóállat és
állati termékek termelésének alapvető kérdése 366
Dr. Marton Károly: Az élelmiszeripari vállalatok vezetésének
néhány alapvető kérdése 371
Zsigmond Béla: Az élelmiszeripar műanyagosításának problémái és perspektívái 377
Gänger György: Gondotlatok a nagyhűtőberendezések automatizálásának gazdaságosságáról 380
Könyvismertetés
Trattner E. (szerk.): A termelés hagyományos szervezése az
élelmiszeriparban. 384
Lapszemle 359,383, 384

Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem