1.034.891

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

P. Vergilius Maro Aeneis I-V.

Szemelvények a gimnázium és reálgimnázium VI. osztálya számára

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Szent István Társulat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 144 oldal
Sorozatcím: Bibliotheca discipulorum - Latin nyelv és irodalom
Kötetszám: 10
Nyelv: Magyar   Latin  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Az új középiskolai tanterv alapján bevezetéssel és magyarázatokkal Dr. Kerényi Károly látta el. A szemelvények latin, az előszó és a jegyzetek magyar nyelvűek.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Vergilius-szemelvényeim összeállításában és kommentálásában a tanítás szempontja vezetett. A tudományos színvonal állandó szem előtt való tartását emellett magától értetődő követelménynek tartom, s... Tovább

Előszó

Vergilius-szemelvényeim összeállításában és kommentálásában a tanítás szempontja vezetett. A tudományos színvonal állandó szem előtt való tartását emellett magától értetődő követelménynek tartom, s itt csak egy tekintetben óhajtok külön kitérni rá. Ugyanis éppen az újabb Vergilius-kutatás, melynek eredményei a bevezetésben és magyarázatokban figyelemben részesülnek, mutatja igen világosan, hogy a tudományos megértés és megértetés útján valóban az élethez, annak mind szemléletesebb, s szemléletességében reánk is mind közvetlenebbül ható teljességéhez közeledünk. Vergilius legújabb tudós magyarázói az Aeneist ismét hatalmas lendülettel emelték magasra megbecsülésünkben s hozták közelebb, remélhetőleg, ifjúságunk lelkéhez is. Munkájuk figyelembevétele tankönyvben kétszeres kötelesség.
E könyvvel, ismétlem, tankönyvet kívántam nyujtani, a szónak teljes értelmében. A bevezetésben Vergilius egyéniségét megkíséreltem úgy bemutatni, hogy korunk gyermeke is megtalálja hozzá a személyes kapcsolatot. Életének és művének megítéléséhez történeti szempontokat adok, amelyek természetesen még kiegészíthetők, sőt olvasás közben, a magyarázatok révén bőven ki is egészülnek. A költeményről a költemény nélkül minél kevesebbet kívántam beszélni. A szemelvények kiválasztásában nemcsak a Tantervben s utasításokban előírt tartalmi követelmény lebegett szemem előtt, hanem az egyes énekek művészi egysége is. Igyekeztem a szerkezetileg fontos részekből mindazt nyújtani, ami a hatás szempontjából föltétlenül szükséges, s emellett, már amennyire ez lehetséges volt, a szemelvényeket úgy emelni ki eredeti összefüggésükből, hogy magukban is kerek egészet alkossanak. A tartalmi áthidalások a magyarázatok között találhatók, a szemelvények tartalmi vázlatától nyomtatásban is megkülönböztetve. Így a tankönyvszerűség ott, ahol formában bántó: a latin és magyar szöveg vegyítése, elkerülhető volt, s a tanuló latina uctort végre úgy vehet kezébe, hogy a gyámolítás nem szökik szemébe rögtön. Vissza

Tartalom

Előszó3
Vergilius élete és művei9
Az Aeneis s a régibb görög és római epika...16
Vergilius az utókorban21
Az Aeneis I-V. é-ből szemelvények24
Nota Bene95
Magyarázatok99
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv