| Általános rész - laboratóriumi alapismeretek | |
| A gyakorlatok célja | 3 |
| Bevezetés a laboratóriumi munkába | 3 |
| Munkavédelmi és tűzrendészeti rendszabályok | 4 |
| Részletes rész | |
| 1. gyakorlat | 5 |
| Laboratóriumi munkaeszközök és használatuk | 5 |
| Biometriai számítások | 17 |
| 2. gyakorlat | 23 |
| Nedvességtartalom meghatározása | 23 |
| Hamutartalom meghatározása | 24 |
| Folyadékok áramlása rugalmas és merev falú csövekben | 24 |
| Áramlási kettőstörés vizsgálata | 25 |
| 3. gyakorlat | 26 |
| Különböző töménység, kifejezési formák | 26 |
| Megadott töménységű oldatok készítése oldással | 28 |
| Megadott töménységű oldat készítése higitással | 28 |
| Különböző anyaok oldhatóságának vizsgálata | 28 |
| Oldás különböző oldószerekben | 29 |
| Gázok és oldott anyagok diffúziója, termodiffúzió | 30 |
| 4. gyakorlat | 33 |
| Ozmózis | 33 |
| Szőlőszem duzzasztása | 33 |
| Tyúktojás duzzasztása | 33 |
| Növényi sejtek plazmolizise | 33 |
| Ozmózisos nyomás kimutatása | 34 |
| 5. gyakorlat | 34 |
| Kolloidok | 34 |
| Kolloid oldat készítése oldószercserével | 35 |
| Kolloid oldat készítése kémiai reakcióval | 35 |
| Különböző színű ezüstszolok előállítása | 35 |
| Az elektroforézis tanulmányozása | 36 |
| 6. gyakorlat | 36 |
| Adszorpció | 36 |
| Adszorpció kimutatása | 37 |
| Szelekítv adszorpció vizsgálata | 37 |
| Festékelegy oszlop-kromatográfiás analízise | 37 |
| Alkáli-fémkationok kimutatása papírkromatográfiás analízissel | 38 |
| Gélképződési idő és koncentráció vizsgálata | 39 |
| Gél duzzadásánál jelentkező hő kimutatása | 39 |
| Diffúzió gélekben | 39 |
| 7. gyakorlat | 40 |
| Porozitás megállapítása | 40 |
| Felületi feszültség mérése | 41 |
| Kolloid oldatok dializálása | 41 |
| pH-, illetve hidrogén-koncentráció meghatározása | 42 |
| Bázis titrálása savval | 43 |
| A zselatin izoelektromos pontjának meghatározása | 43 |
| 8. gyakorlat | 44 |
| Biológiailag fontos ionok kimutatása lángfestés alapján | 44 |
| Ionok meghatározása hamuban nedves úton | 46 |
| Kálcium meghatározása szérumban | 47 |
| A vér klorid tartalmának meghatározása | 48 |
| 9. gyakorlat | 48 |
| Szénhidrátok és származékaik | 48 |
| Kísérletek redukáló cukrokkal | 48 |
| Galaktóz oxidációja nyálkasavvá | 50 |
| Szacharóz invertálása | 51 |
| Monoszacharid kimutatása sárgarépából | 51 |
| A répacukor fajlagos forgatóképességének meghatározása polariméterrel | 51 |
| A vér cukortartalmának meghatározása | 52 |
| 10. gyakorlat | 53 |
| Kísérletek poliszacharidokkal | 53 |
| Gyakorlatok keményítővel | 54 |
| Jódpróba dextrinnel | 54 |
| Jódpróba glükogénnel | 54 |
| Kísérletek cellulózzal | 55 |
| Kísérletek ligninnel | 55 |
| 11. gyakorlat | 56 |
| Lipidek | 56 |
| Gyakorlatok zsírokkal | 57 |
| Telítetlen zsírsavak kimutatása | 58 |
| Savszám meghatározása | 58 |
| Jódszám meghatározása | 59 |
| Lecitin kimutatása tyúktojás sárgájában | 59 |
| 12. gyakorlat | 60 |
| Gyakorlatok szteránvázas vegyületekkel és vitaminokkal | 60 |
| Koleszterin kimutatása | 60 |
| Epesavak reakciói | 61 |
| Epefestékek reakciói | 61 |
| Kísérletek vitaminokkal | 62 |
| 13. gyakorlat | 63 |
| Gyakorlatok fehérjékkel | 63 |
| Reverzibilis kicsapások | 63 |
| Fehérjék irreverzibilis kicsapása | 64 |
| Színreakciók | 65 |
| Fehérje kimutatása vizeletben | 67 |
| Kísérletek nukleinsavakkal | 67 |
| Vérpigment spektroszkópos vizsgálata | 68 |
| 14. gyakorlat | 69 |
| Kísérletek enzimekkel | 69 |
| Enzim pH-optimumának vizsgálata | 69 |
| A keményítő fermentatív hidrolízise | 70 |
| Lipáz enzim aktiválásának kimutatása | 70 |
| Fehérje emésztése pepszinnel | 71 |
| Peroxidáz és kataláz hatásának kimutatása | 72 |
| Dehidrogenáz kimutatása | 73 |
| Proteázok kimutatása | 73 |
| Ureáz kimutatása | 74 |
| Táblázatok | 75 |
| Cukorértékek a Hagedorn-Jensen vércukormeghatározásához | 75 |
| Vizes nátrium-hidroxidoldatok fajsúlya | 77 |
| Sósavoldatok fajsúlya | 78 |
| Kénsavoldatok fajsúlya | 79 |
| Salétromsavoldatok fajsúlya | 80 |
| Néhány elem atomsúlya | 81 |
| Irodalom | 82 |