1.034.149

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Biológia

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 232 oldal
Sorozatcím: Élelmiszer-ipari szakmunkásképzés tankönyvei
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-234-228-3
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal. Tankönyvi száma: Szm-510. Hetedik, változatlan kiadás.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az élelmiszeripar az élő természet nyersanyagait dolgozza fel emberi táplálkozásra alkalmas élelmiszerekké. Tanultuk, hogy az élő természet két nagy területe, a növényvilág és az állatvilág adja az... Tovább

Előszó

Az élelmiszeripar az élő természet nyersanyagait dolgozza fel emberi táplálkozásra alkalmas élelmiszerekké. Tanultuk, hogy az élő természet két nagy területe, a növényvilág és az állatvilág adja az emberiség létalapját: élelmiszerei nagy részét és sok egyéb iparág alapanyagait. Az élő természet egyedeit legegyszerűbben az életjelenségek alapján határolhatjuk el az élettelen anyagtól. Az élőlények mozognak, táplálkoznak, növekednek, szaporodnak, érzékelnek. Mindezek az élettelenen nem figyelhetők meg. Tanultuk azt is, hogy az élő természet az élettélen anyagból alakult ki hosszú fejlődés eredményeként.
Az élő természet hasznos fajait a mezőgazdaság szaporítja az élelmiszeripar számára. Kevés az olyan élelmiszeripari nyersanyag, amit az élő természet ajándékaként, a vadon szaporodó növények és állatok gyűjtögetésének ősi módján dolgoz fel az ember.
A mezőgazdaság növényi termékei közül a malomipar a gabonafélék lisztes terméseit dolgozza fel, majd a sütőipar alakítja emberi fogyasztásra alkalmassá. A söripar az árpa terméséből gyárt kedvelt szeszes italt. A konzerv- és hűtőipar eltarthatóvá teszi a gyorsan romló zöldség- és gyümölcsféléket. A borgazdaság a szőlő levéből készíti termékeit, míg a szeszipar sokféle gyümölcsöt és egyéb növényi eredetű anyagot erjeszt szesszé. Az olajtartalmú növények magvaiból vonja ki az élelmezési és ipari célokra alkalmas olajat a növényolajipar. A cukorrépa gyökereiből a cukoripar gyárt étkezési cukrot, amit az édesipar sok más alapanyag felhasználásával, eltérő jellegű termékké alakít. A dohány leveleit a dohányipar dolgozza fel keresett élvezeti cikké. A felsoroltakon kívül még több más élelmiszer-iparág hasznosítja a növényi nyersanyagokat, sőt a termesztett és vadon termő fűszernövényeket, erdei gyümölcsöket, gombákat is. Vissza

Tartalom

Bevezetés 3
Az élővilág 6
Az élő és élettelen anyag 6
Az élet feltételei 8
Az élővilág csoportosítása, rendszerezése 10
A növényország szerepe és fejlődése 13
A növényi sejt 14
A növényi sejt nagysága és alakja 14
A sejt felépítése 15
A sejtplazma 16
A sejtmag 17
Színtestek 17
A sejtnedv 18
Zárványok 20
Keményítő 21
Fehérjezárványok 24
Zsírok és zsíros olajok 25
Illó olajok, gyanták 27
Ásványi anyagok 28
A sejtfal 29
A sejt anyagcseréje 33
A táplálóanyagok felvétele 33
Építő folyamatok 35
A tápanyagok lebontása 38
A légzés 39
Az erjedés 40
A kiválasztás 41
A sejt egyéb élet jelenségei 41
A sejt ingerlékenysége és mozgása 41
A sejt növekedése 43
A sejt szaporodása 43
Egysejtű növények 45
A vírusok 46
A baktériumok (hasadó gombák) 48
Egysejtű gombák (élesztők vagy sarjadzó gombák) 51
Egysejtű moszatok (algák) 53
A növényi telep 55
A többsejtű moszatok (algák) 56
A többsejtű gombák 57
A penészgombák 59
Az ehető gombák 62
A kórokozó gombák 65
A növényi hajtás 70
A növényi hajtás szövetei 70
Osztódó szövet 71
A bőrszövet 71
A szállítószövet 72
A szilárdító szövet 73
Az alapszövet 75
A növények szervei 76
A gyökér 77
A szár 79
A levél 83
A virág 86
A termés és a mag 90
A hajtásos növények élete 94
A magvak csírázása 94
A növekedés és fejlődés 96
Ingerlékenység és mozgás 96
A szaporodás 97
A hajtásos növények rendszerezése 98
A nyitvatermő virágos növények 99
A zárvatermő virágos növények 101
A kétszikű növények osztálya 102
Az egyszikű növények osztálya 107
Élelmiszernövényeink 111
A gabonafélék 111
A hüvelyesek 116
Olajtermő növények 117
Gyökér- és gumós növények 119
Zöldségnövények 121
Ipari növények 123
Hazai gyümölcseink 125
Déligyümölcsök és élvezeti szerek 129
A hazai fűszernövények 131
A külföldi eredetű fűszernövények 132
Az állatország szerepe és fejlődése 136
Az állati sejt 138
Az állati sejt felépítése 139
Az egysejtű állatok 140
Az állati szervezet szövetei 144
Hámszövetek 145
Támasztószövetek 146
Izomszövetek 148
Idegszövet 149
Szervek, szervrendszerek 150
A kültakaró szervrendszere 151
A mozgás szervrendszere 153
Az anyagcsere szervrendszere 158
A táplálkozás szervrendszere 160
A légzés szervrendszere 164
Az anyagszállítás szervrendszere 165
A kiválasztás szervrendszere 168
A szaporodás szervrendszere s 170
Az érzékelő-irányító és szervező szervrendszer 172
Érzékszervek 173
Idegi szervezés 175
A vegyi szervezés 178
A gerinc nélküli állatok 182
A férgek 182
A laposférgek törzse 183
A hengeresférgek törzse 185
A gyűrűsférgek törzse 186
A puhatestűek törzse 186
Az ízeltlábúak törzse 188
A rákok osztálya 189
A rovarok osztálya 190
A pókszabásúak osztálya 196
A szívással élősködő ízeltlábúak 196
Az ízeltlábúak elleni védekezés 197
A gerincesek törzse 200
A halak osztálya 201
A vértes halak 203
A csontos halak 204
A kétéltűek osztálya 208
A hüllők osztálya 209
A madarak osztálya 211
Az emlősök osztálya 216
A patások 219
A rágcsálók 223
Egyéb emlősállatok 224

Dr. Ketter László

Dr. Ketter László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Ketter László könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv