A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gazdaságos sertéshústermelés

Szerző
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 158 oldal
Sorozatcím: Magyar Mezőgazdaság Termelőszövetkezeti Kiskönyvtára
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó3
Bevezetés (Nagy László)5
Sertésfajták (Nagy László)9
A hazai sertéstenyésztés története9
Mai sertésfajtáink12
Magyar fehér hússertés12
Cornwall14
Mangalica15
Berkshire17
Lapálysertés17
Svéd fehér sertés18
Öves sertés18
A sertések környezete (Romváry Miklós)19
Környezeti tényezők19
Levegő, fény, hőmérséklet19
A legeltetés20
A sertések elhelyezése21
Tennivalók a sertésistállók építése előtt23
Néhány javaslat az építkezéshez24
Férőhely-szükséglet25
Az építkezések anyaga26
Szerfás építkezés28
A sertésistállók berendezései35
A sertések gondozása (Nagy László - Nagy József)43
Munkarend és gondozás43
A süldők beállítása hizlalásra46
A hízósertések gondozása48
A sertések mérlegelése51
A hízók szállítása53
Tenyésztéstechnika (Nagy László - Romváry Miklós)57
Az ivarzás, előkészítés a pároztatásra57
A tenyészcél megválasztása59
A tenyészállatok kiválasztása60
Tenyésztési módszerek61
A malacoztatások beosztása64
A tenyészkanok és a kocák számaránya66
Fiaztatás hizlalás közben68
A törzskönyvezés jelentősége és feladata68
Utódvizsgálatok71
Hústermelési célok (Kralovánszky U. Pál - Nagy László)73
A sertések vágóértéke74
Húsipari igények76
Hízékonyságvizsgálatok79
Takarmányozás (Kralovánszky U. Pál)88
Emésztés, anyagcsere88
A takarmányok alkotórészei89
A takarmányok értékelése92
Fontosabb takarmányfélék94
Takarmánykiegészítők98
A takarmányok helyettesíthetősége100
Tenyészsertések takarmányozása101
Szopós malacok takarmányozása104
Süldők takarmányozása105
Hízósertések takarmányozása107
Melléktermékes hizlalási módszer109
Bacon sertések hizlalása111
Sonkasertések hizlalása114
Tőkesertések hizlalása115
Zsírsertések hizlalása116
Öreg sertések hizlalása117
A gyári keveréktakarmányok felhasználása118
Higiéniai tudnivalók (Király Dénes)121
Fertőtlenítés121
A legyek, rovarok kártétele és irtása123
Az állattenyésztés és állategészségügy kapcsolata124
Az ellenállóképesség kialakítása125
A betegségek megelőzése és elfojtása126
Fontosabb sertésbetegségek127
Sertéspestis127
Sertésorbánc129
Sertések brucellózisa130
Fertőző gyomor-bélgyulladás132
Gümőkór134
Lépfene134
A sertések ragadós száj- és körömfájása135
Fertőző sertésbénulás135
Sertések Aujeszky-féle betegsége136
Tetanusz136
Malacok himlőszerű bőrkiütése137
Sertések paratífusza137
Malacok hurutos-gennyes tüdőgyulladása138
Sertések Leptospirózisa139
Szopós malacok fertőző, elhalásos bélgyulladása140
Parazitás betegségek140
Sertések angolkórja142
Üzemszervezés - tervezés (Kralovánszky U. Pál - Nagy László)143
Az állatállomány és a takarmánybázis143
A sertésállomány tervezése147
Állományváltoztatási terv149
Forgási sebesség152
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem