Előszó | 3 |
Bevezetés (Nagy László) | 5 |
Sertésfajták (Nagy László) | 9 |
A hazai sertéstenyésztés története | 9 |
Mai sertésfajtáink | 12 |
Magyar fehér hússertés | 12 |
Cornwall | 14 |
Mangalica | 15 |
Berkshire | 17 |
Lapálysertés | 17 |
Svéd fehér sertés | 18 |
Öves sertés | 18 |
A sertések környezete (Romváry Miklós) | 19 |
Környezeti tényezők | 19 |
Levegő, fény, hőmérséklet | 19 |
A legeltetés | 20 |
A sertések elhelyezése | 21 |
Tennivalók a sertésistállók építése előtt | 23 |
Néhány javaslat az építkezéshez | 24 |
Férőhely-szükséglet | 25 |
Az építkezések anyaga | 26 |
Szerfás építkezés | 28 |
A sertésistállók berendezései | 35 |
A sertések gondozása (Nagy László - Nagy József) | 43 |
Munkarend és gondozás | 43 |
A süldők beállítása hizlalásra | 46 |
A hízósertések gondozása | 48 |
A sertések mérlegelése | 51 |
A hízók szállítása | 53 |
Tenyésztéstechnika (Nagy László - Romváry Miklós) | 57 |
Az ivarzás, előkészítés a pároztatásra | 57 |
A tenyészcél megválasztása | 59 |
A tenyészállatok kiválasztása | 60 |
Tenyésztési módszerek | 61 |
A malacoztatások beosztása | 64 |
A tenyészkanok és a kocák számaránya | 66 |
Fiaztatás hizlalás közben | 68 |
A törzskönyvezés jelentősége és feladata | 68 |
Utódvizsgálatok | 71 |
Hústermelési célok (Kralovánszky U. Pál - Nagy László) | 73 |
A sertések vágóértéke | 74 |
Húsipari igények | 76 |
Hízékonyságvizsgálatok | 79 |
Takarmányozás (Kralovánszky U. Pál) | 88 |
Emésztés, anyagcsere | 88 |
A takarmányok alkotórészei | 89 |
A takarmányok értékelése | 92 |
Fontosabb takarmányfélék | 94 |
Takarmánykiegészítők | 98 |
A takarmányok helyettesíthetősége | 100 |
Tenyészsertések takarmányozása | 101 |
Szopós malacok takarmányozása | 104 |
Süldők takarmányozása | 105 |
Hízósertések takarmányozása | 107 |
Melléktermékes hizlalási módszer | 109 |
Bacon sertések hizlalása | 111 |
Sonkasertések hizlalása | 114 |
Tőkesertések hizlalása | 115 |
Zsírsertések hizlalása | 116 |
Öreg sertések hizlalása | 117 |
A gyári keveréktakarmányok felhasználása | 118 |
Higiéniai tudnivalók (Király Dénes) | 121 |
Fertőtlenítés | 121 |
A legyek, rovarok kártétele és irtása | 123 |
Az állattenyésztés és állategészségügy kapcsolata | 124 |
Az ellenállóképesség kialakítása | 125 |
A betegségek megelőzése és elfojtása | 126 |
Fontosabb sertésbetegségek | 127 |
Sertéspestis | 127 |
Sertésorbánc | 129 |
Sertések brucellózisa | 130 |
Fertőző gyomor-bélgyulladás | 132 |
Gümőkór | 134 |
Lépfene | 134 |
A sertések ragadós száj- és körömfájása | 135 |
Fertőző sertésbénulás | 135 |
Sertések Aujeszky-féle betegsége | 136 |
Tetanusz | 136 |
Malacok himlőszerű bőrkiütése | 137 |
Sertések paratífusza | 137 |
Malacok hurutos-gennyes tüdőgyulladása | 138 |
Sertések Leptospirózisa | 139 |
Szopós malacok fertőző, elhalásos bélgyulladása | 140 |
Parazitás betegségek | 140 |
Sertések angolkórja | 142 |
Üzemszervezés - tervezés (Kralovánszky U. Pál - Nagy László) | 143 |
Az állatállomány és a takarmánybázis | 143 |
A sertésállomány tervezése | 147 |
Állományváltoztatási terv | 149 |
Forgási sebesség | 152 |