A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

A világ élelmiszeripara ma és a jövőben

Szerző
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 592 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 17 cm
ISBN: 963-230-044-0
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés13
A világ élelmezésének helyzete és várható alakulása15
Az élelmiszer-termelés általános történelmi előzményei15
Az ipari élelmiszer-termelés kialakulása19
Az élelmezés mint világprobléma századunk második felében22
A világ népességének gyors növekedése24
A táplálkozás mai sajátosságai29
Az élelmezési világprobléma megoldásának kilátásai39
Az élelmiszer-kereslet várható méretei40
Az éhezés elleni küzdelem stratégiája43
Az élelmiszer-termelés világmértű növelésének lehetőségei45
Magyarország élelmiszer-termelése59
Magyarország gazdasága a két világháború között59
Magyarország szocialista mezőgazdasága63
Magyarország élelmiszeriparának szerkezete és területi elhelyezkedése69
A magyar élelmiszeripar termelőerőinek fejlődése és színvonala74
Irodalom79
Malomipar80
Nyersanyagforrások80
Gabonafélék80
Egyéb növények92
A kenyérgabona világforgalma92
A nyersanyagtermelés és a -feldolgozás kapcsolata95
A malomipari termékek gyártása96
A malmok telepítése és üzemnagysága99
A világ malomipara100
Európa100
Afrika108
Amerika110
Ázsia111
Előrejelzés112
A gabonatermelés és -felhasználás várható alakulása112
A gabonafeldolgozó várható alakulása113
Irodalom114
Keveréktakarmány-ipar115
Nyersanyagforrások115
A szójabab115
Egyéb források117
A keveréktakarmányok és nyersanyagaik világforgalma118
A világ keveréktakarmány-ipara122
Egyesült Államok122
Európa125
Dél-Amerika132
Ázsia133
Előrejelzés134
Irodalom135
Cukoripar136
Nyersanyagforrások136
A cukorrépa és cukornád136
Édes kukorica137
A nyersanyagtermelés és a -feldolgozás kapcsolata140
Átvétel és minősítés140
A cukor gyártása143
Minőségi előírások144
A kukorica alapú cukor144
A cukortermelést befolyásoló tényezők147
A világ cukoripara151
Európa151
Afrika160
Amerika160
Ázsia161
Ausztrália és Óceánia163
Előrejelzés163
Irodalom168
Növényolajipar169
Nyersanyagforrások169
Olajnövények169
Egyéb növények171
A növényolajipar termékei173
Növényolajok173
A margarin175
Magyarország növényolajipara179
A növényolaj-ipari nyersanagok és termékek világforgalma181
Az állati és a növényi eredetű zsiradékok fogyasztása182
Előrejelzés188
Irodalom189
Tartósítóipar190
Nyersanyagforrások190
Zöldségfélék190
Gyümölcsfélék194
Az ízesítés nyersanyagai202
A nyersanyagok világforgalma207
A zöldségfélék forgalma207
A gyümölcsfélék forgalma212
A nyersanyagtermelés és a -feldolgozás kapcsolata219
A tartósítóipar működése220
A termelés szakosítása és koncentrálása220
A konzervipar tevékenysége222
A hűtőipar tevékenysége223
A világ tartósítóipara227
Európa227
Amerika242
Ázsia244
Ausztrália247
A tartósítóipari termékek fogyasztása250
Előrejelzés252
Irodalom254
Hús- és zsíripar255
Nyersanyagforrások255
A világ állatállománya255
Szarvasmarhatartás262
Sertéstartás264
A takarmányozás szerepe265
A vágóállatok világforgalma267
A nyersanyagtermelés és a -feldolgozás kapcsolata276
Állatfelvásárlás276
A vágóállatok szállítása278
A hús- és zsíripar működése279
Az üzemek telepítése és méretezése279
A feldolgozási folyamat szervezése281
A korszerű vágóhídi és húsüzemi technológia fejlesztése281
A világ hústermelése284
Európa284
Amerika298
Ázsia299
A húsipari termékek világforgalma301
A nyers és fagyasztott tőkehús forgalma301
A feldolgozott hústermékek és -konzervek fogalma307
A világ húsfogyasztása314
Halfogyasztás317
Előrejelzés318
Irodalom320
Baromfifeldolgozó ipar321
Nyersanyagforrások321
A világ baromfiállománya321
A nyersanyagtermelés és a -feldolgozás kapcsolata330
Felvásárlási rendszerek330
Baromfifeldolgozás331
A baromfifeldolgozó üzemek telepítése és méretezése333
A technológia fejlesztése334
A világ baromfihús-termelése335
A világ tojástermelése336
A világ baromfifeldolgozó ipara337
Európa337
Egyesült Államok342
A baromfihús és a tojás világforradalma344
A baromfihús és a tojás fogyasztása348
Előrejelzés351
Irodalom352
Tejipar353
Nyersanyagforrások353
A világ tejtermelése353
A nyersanyagtermelés és a -feldolgozás kapcsolata362
Tejfelvásárlási rendszerek362
A tejfeldolgozó ipar egyéb kapcsolata362
A tejipar működése365
Koncentráció és szakosodás365
Az üzemek méretezése és telepítése366
Az üzemek feladatköre367
A világ tejfeldolgozó ipara375
Európa375
Egyesült Államok380
Ausztria és Új-Zéland380
A tej és tejtermékek világforgalma381
A tej és tejtermékek fogyasztása381
Előrejelzés388
Irodalom389
Sütőipar390
Alapanyagok390
Termék-előállítás392
A sütőipari termékek minőségét befolyásoló tényezők394
A sütőipar termékei395
A sütőipari termékek csomagolása396
Száraztésztagyártás396
A világ sütőipara398
Európa398
Afrika408
Amerika408
Ázsia410
A sütőipari termékek fogyasztása410
Az európai országok fogyasztása412
Az egyéb országok fogyasztása414
Előrejelzés414
Irodalom416
Édesipar417
Nyers- és alapanyagok417
Nyersanyagok417
Alapanyagok425
Természetes édesítőszerek426
Az édesipari termékek előállítása427
A kakaóbab feldolgozása427
Csokoládégyártás428
A cukorkák és egyéb termékek gyártása432
Fagylaltgyártás432
Édesipari lisztes áruk433
Kávéfeldolgozás433
Teafeldolgozás435
A világ édesipara437
Európa438
Afrika448
Amerika449
Ázsia451
Ausztrália452
Az édesipari termékek világforgalma452
Az édesipari termékek fogyasztása454
Előrejelzés461
Irodalom461
Alkoholmentes italokat gyártó ipar462
Nyersanyagforrások462
A kólafa462
A természetes és mesterséges aromaanyagok462
Az alkoholmentes italok gyártása463
A világ alkoholmentes italokat gyártó ipara467
Európa467
Egyesült Államok472
Az alkoholmentes italok fogyasztása473
Előrejelzés474
Irodalom475
Boripar, szőlészet-borászat476
Nyersanyagforrások476
Szőlőtermelés476
Bortermelés479
A bor világforgalma482
A bor tárolása489
A világ szőlészete és borászata494
Európa494
Afrika504
Amerika505
Ázsia506
A világ borfogyasztása507
Előrejelzés509
Irodalom511
Söripar512
Nyersanyagforrások512
Az árpa512
A komló514
Biokémiai segédanyagok514
A sör gyártása517
Malátagyárás518
Technológiai műveletek519
A világ sörtermelése521
A világ söripara522
Európa522
Amerika535
Afrika536
Ázsia536
Ausztrália és Óceánia536
A sör fogyasztása537
Előrejelzés537
Irodalom539
Szeszipar540
Nyersanyagforrások540
A szeszipari termékek előállítása545
A világ szeszipara546
Európa546
Afrika557
Amerika557
Ázsia558
Ausztrália560
A tömény szeszes italok fogyasztása560
Előrejelzés561
Irodalom565
Dohányipar566
Nyersanyagforrások566
A világ dohánytermelése566
A dohánytermékek gyártása570
Cigarettagyártás570
A pipadohány és a vágott dohány gyártása575
Szivargyártás575
A tubák gyártása575
A rágódohány (bagó) gyártása576
A dohányipari termékek világforgalma576
A dohányipari termékek értékesítése578
Előrejelzés580
Irodalom583
A kötetben felhasznált statitisztikai adatok forrásai586
Orosz és angol nyelvű összefoglaló587
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A világ élelmiszeripara ma és a jövőben A világ élelmiszeripara ma és a jövőben A világ élelmiszeripara ma és a jövőben A világ élelmiszeripara ma és a jövőben

A védőborító kissé szakadozott, a lapélek enyhén foltosak. Az előzéklapon tulajdonosi bejegyzés látható.

Állapot:
1.850 Ft
1.290 ,-Ft 30
12 pont kapható
Kosárba
Állapotfotók
A világ élelmiszeripara ma és a jövőben A világ élelmiszeripara ma és a jövőben A világ élelmiszeripara ma és a jövőben

Néhány lapon jelölés látható.

Állapot:
1.850 ,-Ft
17 pont kapható
Kosárba
konyv