A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig

Királyi Könyvek

1867-1918

Szerkesztő

Kiadó: Babits Kiadó
Kiadás helye: Szekszárd
Kiadás éve:
Kötés típusa: Bársony
Oldalszám: 208 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar 
Méret: 29 cm x 21 cm
ISBN: 963-8318-47-3
Megjegyzés: Színes illusztrációkkal.

Fülszöveg

Magyarország megkoronázott királyának jogai közé tartozó adományozások legteljesebb gyűjteménye az úgynevezett Királyi Könyvek sorozata. A nemesség, főnemesség, címek, címerek, előnevek és birtokok adományozása mellett városi rang, vásártartási privilégium adományozások is a királyi jogok közé tartoztak.
Számos adat van arra, hogy Magyarországon a Királyi Könyvek vezetését a XIV. század közepén kezdték el, azonban a királyi kancelláriának a török elől, Budáról, 1526-ban történt mentése során Esztergomnál a Dunába süllyedt a levéltárat mentő hajó, s elpusztultak az addig vezetett Királyi Könyvek is.
Az 1527-tel kezdődő új kötetek fennmaradtak, s a történettudomány egyik becses forrásává váltak. Az egykorú cél a jogok nyilvántartása volt, ezért a kötetek a gazdaság- és társadalomtörténet kutatói számára is kiváló források lehetnek. A Királyi Könyvekbe az adománylevelek teljes, vagy kivonatos szövegét jegyezték be, s a XVIII. század közepétől kezdve megtalálhatók bennük az adománnyal... Tovább
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem