1.034.830

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A cukorbaj kór- és gyógytana

Szerző

Kiadó: «Művelődés» Könyvesbolt
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 134 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér ábrával illusztrálva. Nyomtatta a Stephaneum nyomda, Budapest. Irta Dr. Kolta Ervin egyetemi magántanár.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A cukorbajról írt könyvem megírásánál az a cél vezetett, hogy összefoglaljam mindazt, amivel úgy a régebbi, mint az újabb vizsgálati eredmények e tárgykörben tudásunkat kibővítették, felemlítve... Tovább

Előszó

A cukorbajról írt könyvem megírásánál az a cél vezetett, hogy összefoglaljam mindazt, amivel úgy a régebbi, mint az újabb vizsgálati eredmények e tárgykörben tudásunkat kibővítették, felemlítve saját tapasztalataimat is. Ezáltal úgy az orvosnak, mint az orvostanhallgatónak is, akiket e tárgykör érdekel, remélem segítségére lehettem. Hosszú, csaknem huszonöt évi klinikai pályafutásom alatt nem egyszer észleltem, hogy kevés megbetegedés gyógykezelésében van annyi ellentétes vélemény és felfogás, mint a cukorbajéban. De kétségtelen az is, hogy alig van megbetegedés, mely annyira egyéni, mint a cukorbaj. Hogy minden cukorbajost egyénileg megfelelően tudjunk kezelni, szükséges, hogy a betegség kór- és gyógytanát pontosan ismerjük, amit éppen az utolsó évtizedek vizsgálatai lényegesen elősegítettek.
Tudatában vagyok annak, hogy még ezen aránylag kis tárgykör megírása is igen nagy feladat és teljes hibátlanságra nem tarthat igényt. Az irodalmi adatok pontos összeállítása még békés években is nagy nehézségbe ütközik, így kétségtelen, hogy az elmúlt háborús évek a pontos összeállítást szinte lehetetlenné tették. Ennek ellenére igyekeztem a fellelhető irodalmat felkutatni és az olvasó rendelkezésére bocsájtani.
Tekintve, hogy a kutatások, vizsgálatok eredményei a beteg gyógykezelését segítik elő, így talán könyvem is újabb kutatásokra ösztönöz, ami ismét a beteg fogja szolgálni.
Budapest, 1946 Vissza

Tartalom

I. rész
A szénhydrátanyagcsere5
A cukorbaj lényege és oka22
A cukorbaj előfordulása36
A cukorbaj tünettana39
Az acidosis és koma56
A cukorbaj kórjelzése67
II. rész
A cukorbaj kezelése79
Az étrendi kezelés82
Az étrendi kezelés keresztülvitele85
Az insulin92
Az insulinkezelés99
A munkakezelés104
A cukorbajos koma gyógykezelése109
Cukorbetegek sebészi kezelése112
Cukorbajos gyermekek kezelése115
Terhesség cukorbajban117
Függelék (étrendi utasítások, előírások)119
Irodalom125
Tárgymutató130

Dr. Kolta Ervin

Dr. Kolta Ervin műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Kolta Ervin könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv