1.029.880

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Minőségfejlesztés az élelmiszer-termelésben

Eszközök, módszerek

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 253 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN: 963-231-707-6
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A könyv első része élelmiszeripari szakágazatonként - voltaképpen nyersanyagfajtánként - mutatja be az anyagok beltartalmi értékének alakulására ható tényezőket, és vázolja a nyersanyagok minőségi javításával kapcsolatban felmerülő teendőket. Elemzi az egyes nyersanyagok beltartalmi értékei és más minőségi kritériumai, valamint az átvételi ár közötti összefüggéseket. A könyv második része az élelmiszer-feldolgozásban alkalmazott technika és technológia hatásmechanizmusának néhány időszerű kérdésével foglalkozik.

Tartalom

Előszó 9
ELSŐ RÉSZ
A MEZŐGAZDASÁGI EREDETŰ ÉLELMISZERIPARI NYERSANYAGOK MINŐSÉGÉRE HATÓ TÉNYEZŐK ÉS A MINŐSÉG GAZDASÁGI HATÁSAI
1. A minőség és az ár összekapcsolásának kérdése az élelmiszertermelésben 13
A minőség előtérbe kerülése 13
A minőségtől függően differenciált árak szükségessége 15
2. Az élelmiszeripari nyersanyagok minőségfejlesztése 28
A nyersanyagok műszaki-minőségi jellemzői 28
Az élelmiszeripari nyersanyagok minősítése néhány fejlett mezőgazdaságú országban és hazánkban 33
A minőség a külpiaci és a hazai értékesítés szempontjából 41
Az ár mint gazdasági paraméter 49
A minőségfejlesztés ösztönzésének módszerei és eszközei 55
3. A minőség befolyásolásának eszközei az élelmiszer-termelésben 73
A mezőgazdasági termékek minőségére ható genetikai, környezeti és műszaki-technikai tényezők 73
A mezőgazdasági termékek minőségét és versenyképességét befolyásoló termelésszervezési tényezők 85
Á minőség befolyásolása a termelési folyamatban 85
Komplex termékhasznosítás egy vállalaton belül 89
Veszteségforrások a termeléstől az értékesítésig 94
Vállalati belső minőségellenőrzés 97
4. A termékek minőségfejlesztésének közgazdasági és szervezési kérdései az egyes vertikumokban 100
A minőségfejlesztés főbb eszközei, módszerei a gabona vertikumban 100
A sütőipari nyersanyagok minőségalakulásának jellemzői 100
A környezeti és technológiai tényezők hatása a búza sütőipari értékének alakulására 105
A minőségfejlesztés érdekeltségi kérdései a gabonavertikumban 107
A takarmánytápok műszaki-minőségi paraméterei és minőségproblémái 114
A minőségfejlesztés problémái a növényolaj-vertikumban 118
A minőségfejlesztés kérdései a cukorvertikumban 121
A minőségfejlesztés problémái a zöldség-gyümölcs termelésben és a tartósítóipari feldolgozásban 124
A szőlő-bor termelés minőségfejlesztése 142
A minőségfejlesztés kérdései a vágóállat- és húsvertikumban 150
A minőségfejlesztés kérdései a tejgazdasági vertikumban 169
MÁSODIK RÉSZ
AZ ÉLELMISZER-FELD0L60ZASBAN ALKALMAZÓIT TECHNIKA ÉS TECHNOLÓGIA HATÁSMECHANIZMUSÁNAK NÉHÁNY IDŐSZERŰ KÉRDÉSE
1. Az élelmiszer-feldolgozási technika és technológia általános kérdései 179
A műszaki haladás és a termékminőség összefüggései 180
A hatékonyságnövekedés irányai és a minőségjavítás 183
A technológiai folyamatok objektív értékelésének szükségessége 186
A minőségellenőrzés időszerű kérdései 188
A minőségellenőrzés szerepe és tervezése 188
A munka minőségének önellenőrzése 195
A minőségellenőrzés egyéb kérdései 198
Minőség és szolgáltatás 202
Minőségbiztosítás 203
2. A minőségfejlesztés fő irányai az élelmiszeriparban 206
Az élelmiszeripari termékekre jellemző minőségi tényezők 206
A minőségfejlesztés fő irányai 209
Minőség és szervezés 210
Érdekeltségi kérdések 211
3. A technológiai folyamatok és a termékminőség kölcsönhatása 213
A technológia és technika hatása a minőség-előállítási folyamatokra 213
A gyártás-előkészítés fontossága 215
A gépek megbízhatósága és élettartama 215
Optimális minőségi szint 216
Az új technika alkalmazásának gazdasági hatása 219
A technológiai variánsok szerepe 220
A „minőségérzékeny" keresztmetszetek vizsgálatának tapasztalatai 221
4. Célszerű minőségirányítási rendszer az élelmiszeriparban 224
A minőségirányítás feladata 224
Szabványok a minőségirányítási rendszerben 228
Többlépcsős hibaelemzés 229
Minőségorientált vezetésszervezés 232
Új formák a minőségirányítási szervezetben 233
A hazai minőségirányítás korszerűsítése 235
Minőségkörök a minőségirányításban 236
A minőségkörök kialakulása 236
Minőségkörök szervezése és működése 238
Példa egy japán megoldásra 240
6. A minőség és a költség összefüggése 242
A minőség költségtényezői 243
A minőség költsége 246
A minőségszabályozás és a vállalati gazdasági eredmények néhány összefüggése 249
Irodalom 251
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Minőségfejlesztés az élelmiszer-termelésben
Állapot:
1.840 Ft
920 ,-Ft 50
8 pont kapható
Kosárba
Állapotfotók
Minőségfejlesztés az élelmiszer-termelésben Minőségfejlesztés az élelmiszer-termelésben

A borító enyhén töredezett, javított.

Állapot:
1.840 ,-Ft
17 pont kapható
Kosárba
konyv