1.035.070

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Műszeres analízis II.

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Élelmiszeripari Kar
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 258 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: A könyv 400 példányban jelent meg. 88 fekete-fehér ábrával illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Műszeres analízis II. c. jegyzet a hasonló című első kötet folytatása. Azoknak az előadásoknak az anyagát tartalmazza, amelyek az élelmiszertechnológus mérnökhallgatók számára az elektrometria,... Tovább

Előszó

A Műszeres analízis II. c. jegyzet a hasonló című első kötet folytatása. Azoknak az előadásoknak az anyagát tartalmazza, amelyek az élelmiszertechnológus mérnökhallgatók számára az elektrometria, az automatikus elemzés, a színmérés, a nukleáris analitika, a mágneses rezonancia- és tömegspektroszkópia elvének, továbbá élelmiszeranalitikai alkalmazásának ismertetése érdekéhen elhangzanak.
Ez a második kötet is csak enciklopédikus jellegű, hiszen a rendelkezésre álló idő alaposabb elmélyülést nem tesz lehetővé. Azoknak a számára, akiknek egy-egy konkrét műszeres analitikai feladatot kell megoldaniuk, javasoljuk, hogy a jegyzet végén felsorolt irodalomjegyzék ajánlásainak felhasználásával bővítsék ki az itt szerzett alapokat.
A Műszeres analízis II. anyagát három felsőoktatási intézmény, illetve kar szakemberei állították össze. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani mindannyiuk munkájáért. Vissza

Tartalom

Bevezetés 9
1. ELEKTROMETRIA (Dr. Gasztonyi Kálmán) 11
1.1. ELEKTROKÉMIAI ALAPISMERETEK 11
1.1.1. Faraday törvényei 12
1.1.2. Az elektrolitok vezetőképessége 14
1.1.3. Az elektródpotenciál 17
1.1.4. Az elektrometria felosztása 18
1.2. POTENCIOMETRIA 20
1.2.1. Direkt potenciometria 20
1.2.2. Potenciometrikus titrálás 24
1.3. A VEZETŐKÉPESSÉG MÉRÉSE 30
1.3.1. Konduktometria 31
1.3.2. Oszcillometria 34
1.4. VOLTAMMETRIA 36
1.4.1. Polarográfia 36
1.4.2. Amperometriás titrálás 41
1.5. ELEKTROGRAVIMETRIA 44
1.6. COULOMETRIA 46
2. AUTOMATIKUS ELEMZÉSI MÓDSZEREK AZ ÉLELMISZERVIZSGÁLATOKNÁL (Dr. Örsi Ferenc) 48
2.1. AZ ÉLELMISZERELEMZÖ RENDSZEREK ELVI FELÉPÍTÉSE 49
2.1.1. Jelképző egység 50
2.1.1.1. Mintavétel és előkészítés 51
2.1.1.2. Analitikai vizsgálat 51
2.1.2. Jelértelmező egység 52
2.1.2.1. Jelfeldolgozás 58
2.1.2.2. Jelértelmezés 61
2.2. FOLYTONOS MŰKÖDÉSŰ ELEMZŐBERENDEZÉSEK 63
2.2.1. Perisztaltikus szivattyú 63
2.2.2. Mintatároló egységek 65
2.2.2.1. Köralakú mintatároló 65
2:2.2.2. Sík egységekből felépített mintatartó 66
2.2.2.3. Mintaszállító lánc 67
2.2.3. Előkészítő egységek 67
2.2.3.1. Aprítóegység 68
2.2.3.2. Extrakciós vagy oldóegység 68
2.2.3.3. Roncsolóegység 68
2.2.3.4. Szűrő 70
2.2.3.5. Dializátor 71
2.2.3.6. Folyadék-folyadék extraktor 73
2.2.3.7. Desztillálóegység 74
2.2.4. Analitikai modulok 75
2.2.5. Detektorok 76
2.3. CONTIFLO ANALIZÁTOROK ÉLELMISZERANALITIKAI ALKALMAZÁSA 81
2.3.1. Fehérjék meghatározása 81
2.3.1.1. Fehérje-meghatározás színezékek megkötésével 81
2.3.1.2. Folin-Ciocalteu-módszer 82
2.3.2. Szénhidrátok meghatározása 84
2.3.2.1. Cukormeghatározások közvetlen redukálóképesség alapján 84
2.3.2.2. Szénhidrát-meghatározás hidrolízis után 90
2.3.2.3. Roncsolásos szénhidrátmeghatározás 90
2.3.3. Zsírtartalom meghatározása 92
2.3.3.1. Refraktometriás eljárások 92
2.3.3.2. Turbidimetriás módszerek 93
2.3.4. Többcsatornás folytonos automata elemzők 96
2.3.5. Vitaminmeghatározás automatikus analizátorral 97
2.3.5.1. B1-vitamin (tiamin) meghatározása 97
2.3.5.2. A riboflavin meghatározása 97
2.3.5.3. A niacin (nikotinsavamid) meghatározása 99
2.3.5.4. A piridoxin meghatározása 99
2.3.5.5. A B12-vitamin (cianokobalamin) meghatározása 102
2.3.5.6. A C-vitamin meghatározása 102
2.3.5.7. A Ca-pantotenát meghatározása 104
2.3.5.8. Az A-vitamin meghatározása 104
2.3.6. Enzimes analitikai módszerek 106
3. A MŰSZERES SZINMÉRÉS ÉLELMISZERANALITIKAI ALKALMAZÁSA (Dr. Halász Norbertné) 110
3.1. A SZÍNLÁTÁS 112
3.2. A SZINMÉRÉS ALAPELVEI 113
3.2.1. Additív színingerkeverés, Grassmann törvények 113
3.2.2. A sziningeregyenlet 114
3.2.3. A sziningerháromszög 114
3.3. A CIE 1931 SZÍNINGERMÉRŐ RENDSZER 117
3.3.1. A CIE rendszer X, Y, Z trikromatikus mérőszámai 117
3.3.2. A CIE sugárzáseloszlások és fényforrások 119
3.3.3. A CIE mérési geometriái 119
3.3.4. A CIE színinger-megfeleltető függvények 121
3.3.5. Az X, Y, Z trikromatikus mérőszámok kiszámítása 121
3.4. A CIELAB SZÍNTÉR 123
3.5. A SZÍNMÉRÉS MŰSZEREI 128
3.5.1. Színmérés spektrofotométerekkel 128
3.5.2. Színmérés tristimulusos műszerrel 129
3.6. AZ ÉLELMISZEREK MŰSZERES SZÍNMÉRÉSE 132
4. NUKLEÁRIS ANALITIKA (Dr. Szabó S. András) 137
4.1. IZOTÓPHÍGÍTÁSOS ANALÍZIS 137
4.2. RADIOMETRIÁS TÉRFOGATMEGHATÁROZÁS 139
4.3. RADIOMETRIKUS TITRÁLÁS 140
4.4. RADIOKROMATOGRÁFIA 143
4.5. ÖSSZETÉTELVIZSGÁLAT TERMÉSZETES AKTÍV IZOTÓPOK MÉRÉSÉVEL 144
4.6. AKTIVÁCIÓS ÉS GERJESZTÉSES MÓDSZEREK 146
4.6.1. Neutronaktivációs analízis 151
4.6.2. Röntgenfluoreszcenciás analízis 153
4.6.3. Elektronikus mérőlánc 155
4.6.4. A mérési eredmények kiértékelése 155
4.7. AZ ÉLELMISZEREK RADIOAKTÍV SZENNYEZETTSÉGÉNEK VIZSGÁLATA 158
4.8. DETEKTÁLÁS 160
4.9. SUGÁRVÉDELEM 168
5. MÁGNESES REZONANCIASPEKTROSZKÓPIA (Dr. Korány Kornél) 175
5.1. ELMÉLETI ALAPOK 177
5.1.1. Az elektronok és a mag (nukleonok) mágneses dipólusmomentuma 177
5.1.2. A mágneses energianívók betöltöttsége 183
5.1.3. A relaxáció 184
5.1.3.1. A spin-rács relaxáció 185
5.1.3.2. A spin-spin relaxáció 186
5.2. MÁGNESES MAGREZONANCIA SPEKTROSZKÓPIA 188
5.2.1. A kémiai eltolódás (chemical shift) 189
5.2.1.1. A rezonanciajelek helyzetének mérése 190
5.2.1.2. A kémiai eltolódást befolyásoló tényezők 192
5.2.2. A spin-spin kölcsönhatás 195
5.2.3. A spin szétcsatolás 200
5.2.4. Az NMR berendezés 201
5.3. ELEKTRONSPINREZONANCIA SPEKTROSZKÓPIA 205
5.3.1. A zérustér-felhasadás 206
5.3.2. Hiperfinom kölcsönhatások 207
5.3.2.1. A Fermi-féle kontakt kölcsönhatás 207
5.3.2.2. A dipól-dipól kölcsönhatás 208
5.3.2.3. Több, spinnel rendelkező mag kölcsönhatása az elektronnal 208
5.3.3. Az ESR készülék 213
6. TÖMEGSPEKTROSZKÓPIA (Dr. Korány Kornél) 217
6.1. AZ IONIZÁCIÓ 218
6.1.1. Az ionforrások 222
6.1.1.1. Az elektronütközéses ionforrás 224
6.1.1.2. A térionizációs/térdeszorpciós/ ionforrás 226
6.1.1.3 A kémiai ionizációs ionforrás 230
6.1.1.4. Egyéb ionforrások 232
6.2. AZ IONSUGARAK ANALÍZISE 234
6.2.1. Mágneses analizátorok 237
6.2.2. Dinamikus analizátorok 240
6.2.2.1. A repülési idő (Time of Flight)-analizátor 240
6.2.2.2. Kvadrupól-analizátor 244
6.3. AZ IONSUGARAK DETEKTÁLÁSA 247
6.3.1. Az ionáramok elektronikus mérése 249
6.4. A SPEKTRUM ÉRTÉKELÉSE 250
IRODALOM 254
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Műszeres analízis II. Műszeres analízis II. Műszeres analízis II. Műszeres analízis II. Műszeres analízis II.

A borító kopott, elszíneződött, töredezett. A lapéleken bejegyzés található.

A borító színe eltér a könyvadatban megadottól.

Állapot:
1.840 ,-Ft
9 pont kapható
Kosárba
konyv