1.031.325

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Élelmiszer-fogyasztásunk távlatai

Szerző

Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 261 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés3
A táplálkozás-egészségügyi irányelvek szerepe az élelmiszer-fogyasztás távlatai fejlesztésében9
A lakosság tápanyagfogyasztása11
Tápanyagfogyasztás Magyarországon 1950-1964 között13
A tápanyagfogyasztás nemzetközi összehasonlítása18
A tápanyagszükségleti normák felhasználása az élelmiszer-fogyasztás távlati tervezésében19
A tápanyagszükségleti normák20
A kalóriaszükségletek megállapítása24
A tápanyagszükségletek változásának felmérése25
Az egy lakosra jutó kalóriaszükségletre ható tényezők28
A táplálkozás-egészségügyi követelmények és az élelmiszer-fogyasztás összefüggései29
A tápanyagnormák mint irányelvek29
A tervezés két metodikai problémája32
Az élelmiszer-fogyasztás színvonala34
A lakosság élelmiszer-fogyasztása Magyarországon36
Élelmiszer-fogyasztás a felszabadulás után37
A lakosság fogyasztása 1950-1956 között39
A lakosság fogyasztása 1956-1964 között43
A fogyasztás fő tencenciái 1950-1964 között43
A lakosság élelmiszer-fogyasztását meghatározó főbb tényezők47
Mezőgazdasági termelés és élelmiszer-fogyasztás47
A reáljövedelmek és az élelmiszer-fogyasztás52
A fogyasztásra ható tényezők az 1956 utáni években54
A lakosság egyes csoportjainak élelmiszer-fogyasztása59
A bérből élők és a parasztság fogyasztása60
A munkások és a parasztság fogyasztásának eltéréseit meghatározó tényezők64
A parasztság élelmiszer-fogyasztásának távlati változásai67
A jövedelem és a fogyasztás összefüggései71
Egyes kapitalista országok élelmiszer-fogyasztása színvonalának alakulása76
A szocialista országok élelmiszer-fogyasztásának alakulása84
Mennyiségi telítettség az élelmiszer-fogyasztásban91
Az élelmiszerek tartalékolása92
A táplálkozás mennyiség korlátai93
Az elfogyasztott élelmiszerek mennyisége Magyarországon95
Növekedjen-e az elfogyasztott élelmiszerek mennyisége a következő 15-20 évben?99
Az élelmiszer-fogyasztás szerkezete104
Az élelmiszer-fogyasztás szerkezetének megítélése105
A tápanyagellátottság mutatói106
A fogyasztás szerkezetét jellemző mutatók108
Az élelmiszer-fogyasztás szerkezetének alakulása110
A tápanyagfogyasztás szerkezetének változása110
Az állati eredetű termékek és a lisztfélék fogyasztási arányai114
A gyümölcs- és lisztfélék fogyasztási arányai119
A kalorikus élelmiszerek fogyasztásának összetétele122
Az állati eredetű termékek fogyasztásának arányai123
Az egyes élelmiszercsoportok fogyasztásának összetétele125
A húsfogyasztás összetétele125
A zsiradékfogyasztás összetétele128
A gyümölcsfogyasztás összetétele129
A zöldségfogyasztás összetétele132
Az élelmiszerek közötti szubsztituciós és komplementer kapcsolatok134
A helyettesíthetőség a tápanyagtartalom alapján136
A helyettesíthetőséget meghatározó gazdasági-társadalmi tényezők138
Az élelmiszerek közötti komplementer kapcsolatok141
Árak és árarányok hatása az élelmiszer-fogyasztás szerkezetére142
A fogyasztási cikkek árszínvonalának változása143
Az egyes élelmiszercsoportok árának alakulása146
A fontosabb élelmiszerek árváltozásai148
Az egyes élelmiszercsoportokon belüli árarányváltozások150
Az 1961. december 10-i árrendezés hatása a fogyasztásra154
Az árarányok és a tápanyagtartalom kapcsolata156
Ármódosítások és a fogyasztás159
Az élelmiszer-fogyasztás fejlesztésének fő irányai162
A gazdasági fejlődés hatása az élelmiszer-fogyasztásra162
A fogyasztási színvonal kiegyenlítődése a kapitalista és szocialista országokban163
A gazdaságilag legfejlettebb országok lakossága fogyasztása utólérésének követelménye166
A fogyasztási szokások, az ízlés szerepe az élelmiszer-fogyasztás fejlődésében170
Az élvezeti értékek jelentősége a táplálkozásban173
A fogyasztási szokások és a konzervatív jellegűek174
A parasztság táplálkozási szokásai176
A fogyasztási szokások kiegyenlítődése177
A fogyasztási szokások fejlődése és befolyásolása178
Az élelmiszer-fogyasztás alakulásának speciális tendenciái Magyarországon180
A tej- és terjtermékfogyasztás lassú fejlődésének okai181
A zöldségfogyasztás alakulása184
A zsiradékfogyasztás különleges vonásai185
A húsfogyasztás szerkezete186
Az élelmiszerfogyasztás perspektívikus tervezésének néhány elvi és módszertani kérdése188
Az élelmiszer-fogyasztás fejlesztésének irányelvei188
Optimális feltételek a táplálkozás fejlesztésében190
A kereslet és kínálat figyelembevétele a távlati tervezésben192
Távlati prognózisok a tőkés országokban195
A kereslet és kínálat összehangolásának szükségessége a perspektivikus tervezésében198
Az élelmiszer-fogyasztás távlati tervezésének prognózisa199
Az élelmiszer-fogyasztást hosszabb távlatban befolyásoló tényezők felmérésének lehetősége200
A fogyasztási arányok szerepe a távlati tervezésben202
Számítások a háztartás-statisztika alapján a jövedelmek és a fogyasztás összefüggéséről203
Fogyasztási előirányzatok 1980. évre212
Az életszínvonal és a fogyasztás egyenletes növelésének követelménye213
További feladatok a fogyasztás távlati tervezésében221
Az élelmiszerek áruforgalma
A központi árualapok és az élelmiszer-forgalom változásai 1950-1965 között224
Az élelmiszer-fogyasztás és a forgalom szerkezete226
A bolti élelmiszer-eladások és a vendéglátás fogalma228
Az élelmiszer-forgalom összetétele229
Kereskedelempolitika az elmúlt időszakban233
Az élelmiszerek kereskedelmi forgalmának távlati fejlődését befolyásoló néhány tényező235
Az élelmiszer-forgalom perspektivitikus változásának fő vonásai235
A technikai haladás hatása a háztartásokra240
Mennyi időt fordítanak az asszonyok a háztartásra?241
A táplálkozási szokások és a vendéglátás igénybevétele242
A háztartási munka gépesítése246
Az élelmiszerek beszerzése, a vásárlás és tárolás247
A feldolgozott élelmiszeripari termékek fogyasztása249
Az élelmiszer-forgalom fejlődésének perspektívája252
A feldolgozott termékek fogyasztásának növelése népgazdasági érdek252
A fogyasztás szerkezetének átalakítása és a munka társadalmi termelékenységének javítása255
Az élelmiszerek iránti igények kielégítésének különféle módozatai256
Az élelmiszer-ellátás fejlesztése és a társadalmi munkamegosztás259
Melléklet263
Felhasznált irodalom273

Dr. Kovács Dénes

Dr. Kovács Dénes műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Kovács Dénes könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Élelmiszer-fogyasztásunk távlatai Élelmiszer-fogyasztásunk távlatai Élelmiszer-fogyasztásunk távlatai

A borító gerince és a lapélek elszíneződtek.

Állapot:
1.850 Ft
920 ,-Ft 50
5 pont kapható
Kosárba
konyv