A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állathigiénia

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 574 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 17 cm
ISBN: 963-230-659-7
Megjegyzés: 158 fekete-fehér ábrával illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó
Bevezetés
Az állathigiénia tárgyköre és jelentősége15
Az állathigiénia történetéből16
Általános állathigiénia
Az állat és környezete
A környezet fogalma, változása21
A szervezet reakciói a környezeti hatásokra22
Az alkalmazkodás27
Alkalmazkodás a meteorológiai tényezőkhöz28
Az állatok alkalmazkodása a technológiákhoz35
Az állatok szokása, viselkedése 37
Bioszféra
A légkör40
A talaj56
A víz60
Az állattartó telepek létesítésének és üzemeltetésének higiéniája
A telep helyének kijelölése64
Az épületek telepen belüli elhelyezése65
Az istállók építésének higiéniája
Építőanyagok69
A határolószerkezetek higiéniája72
A padozat78
Állathigiéniai követelmények a fekvőtér padlószerkezetével szemben79
Az istálló csatornázása90
Általános szempontok az állattartó telepek és épületek műszaki tervdokumentációinak higiéniai értékeléséhez92
Az állati szervezet energiaforgalma
Az energiaforgalom meghatározása94
Az állatok hőtermelése96
Az állatok hőszabályozása98
Az állatok hőleadása104
Az istálló mikroklimája
Az istálló hőmérséklete112
Az istálló levegőjének nedvességtartalma117
Az istállón belüli légáramlás119
A lehülés nagysága122
Az istállólevegő összetétele és szennyezettsége124
A levegő gáznemű szennyezettsége124
Az istállólevegő porszennyezettsége130
Az istállólevegő élőcsíra-szennyezettsége133
Az istálló megvilágítása137
Az istálló szellőztetése140
Az istálló hőegyensúlya146
Az istálló klíma vizsgálatának általános szempontjai149
Egyes mikroklíma-tényezők mérésére használatos módszerek 150
A takarmányozás higiéniája
A takarmány és takarmányozás mint környezeti tényező157
A hatóanyagok és az állatok ellenállóképessége közötti összefüggés163
Az ásványi anyagok jelentőségének néhány nagyüzemi vonatkozása174
Az ivóvíz higiéniája
Az állatok vízszükséglete180
A jó ivóvíz tulajdonságai183
A vizet szennyező anyagok187
A víz fertőzést közvetítő szerepe188
Az ivóvíz vizsgálata és minősítése191
A víz tisztítása és fertőtlenítése194
Az etetés és itatás higiéniája
Az etetés néhány alapvető takarmányozás-élettani kérdése197
Az itatás higiéniája204
A keveréktakarmányok etetésének higiéniája
A keveréktakarmányok tárolása és felhasználása208
A keveréktakarmányok vizsgálatának fontosabb szempontjai216
A diétás és antibiotikum-tartalmú takarmányok218
Antibiotikumok a takarmányban220
A legelő és a legeltetés higiéniája
A legelő növényzetének higiéniai jelentősége224
A parazitás és fertőző betegségek megelőzésének lehetőségei a legelőkön227
A legeltetés fontosabb higiéniai szempontjai228
A takarmánynövények és a mérgező növények okozta ártalmak
A takarmánynövények okozta gyakoribb ártalmak231
A mérgező növények okozta ártalmak235
A növényi mérgezések osztályozása és néhány gyakoribb növényi mérgezés237
A takarmányok penészgombás fertőzöttsége
A penészgombákkal való fertőződés lehetőségei242
A penészes takarmányok káros hatása243
A gombatoxinok általános tulajdonságai és a toxikózisok jellemzői244
A fertőző betegségek megelőzésének fontosabb higiéniai vonatkozásai
A járványvédelmet szolgáló telepítés és üzemeltetés higiéniája257
A járványvédelmet szolgáló településhigiénia258
A járványvédelmet szolgáló üzemeltetés higiéniája261
A környezet és a specifikus ellenállóképesség
Általános immunbiológiai alapfogalmak265
Egyes környezeti tényezők és az immunaktivitás kapcsolata268
A szervezet és belső mikrobiológiai környezete271
Az anya és az újszülött immunbiológiai kapcsolata273
A kolosztrum jelentősége a fiatal állatok immunitásában274
A kolosztrum jelentősége az általános ellenállóképesség kialakításában277
Az allergia és egyes technológiai hibák kapcsolata278
Az állati kártevők elleni védekezés
A hígtrágya kezelésének és felhasználásának higiéniája
A hígtrágya és általános tulajdonságai285
A hígtrágyakezelés higiéniája289
A hígtrágya kezelésének és felhasználásának állategészségügyi szempontjai295
Az állatok szállítása
Általános higiéniai szempontok a szállításhoz297
A szállításból eredő károk okai és megelőzésük304
Az állati hullák és hulladékok ártalmatlanná tétele
A hulla és a hulladékok ártalmatlanná tétele309
A hullafeldolgozó üzem312
Fertőtlenítés
Csírátlanítás mechanikai úton316
Fizikai eljárásokon alapuló fertőtlenítés316
Fertőtlenítés vegyszerekkel321
Aeroszol-fertőtlenítés326
Biológiai fertőtlenítés327
Nagyüzemi állattartás és a környezetvédelem
Általános szempontok331
A zárt rendszerű állattartással összefüggő károsodások332
A nagyüzemi állattartás melléktermékeinek és hulladékainak környezetszennyező hatása334
Az állatok takarmányozásának környezetvédelmi vonatkozásai337
Az állatokról emberre átterjedő fertőző betegségek338
Parazitás betegségek okozta bántalmak339
Részletes állathigiénia
Nagyüzemi szarvasmarhatartás higiéniája
A szarvasmarhatenyésztés gazdasági jelentősége343
A tartástechnológiák fejlesztésének alapvető higiéniai feltételei344
A nagyüzemi tehenészetek higiéniája
A tehenészeti technológiák higiéniai vonatkozásai346
Zárt, kötött tartású tehenészet346
Zárt, kötetlen tartású tehenészet351
A tehenek tartása nyitott istállóban354
Az istálló és a tejtermelés higiéniája355
A nagyüzemi tehenészetek állategészségügyi létesítményei360
A borjúnevelő higiéniája
A megtermékenyített pete és az anya szervezetének egysége364
A tehenek előkészítésének hatása a kolosztrum minőségére és az újszülött ellenállóképességére366
Az eletés higiéniája367
A borjak mesterséges nevelésének higiéniája
A borjak itatásos nevelése372
A borjak elhelyezésének környezetigénye372
A tej és a tejpótlók itatásának higiéniája376
Az itatott tej minőségének higiéniai jelentősége378
Itatásos módszerek379
A hizlalás és a tenyészállat-nevelés környezetigénye
A borjak hizlalása383
A növendékállatok hizlalásának környezetigénye385
A tenyésztésre szánt növendékállatok tartásának higiéniája386
A tartási hibákkal összefüggő betegségek megelőzésének higiéniai vonatkozásai388
A környezethatások és a szarvasmarhák vírusos betegségeinek kapcsolata394
A borjak tarlósömöre és a környezet kapcsolata399
A gümőkór és brucellózis elleni védekezés környezethigiéniai vonatkozásai401
A nagyüzemi juhtartás higiéniája
A juhtartás jelentősége és módozatai407
Az anyajuhok tartása és a szaporítás higiéniája408
A báránynevelés, -hizlalás környezetigénye414
A nagyüzemi tartás során előforduló gyakoribb juhbetegségek418
A nagyüzemi sertéstartás higiéniája
A sertéstenyésztés közgazdasági jelentősége, a termelés mutatói423
Technológiai rendszerek és az állategészségügy424
A szaporítás higiéniája427
A hizlalás környezetigénye448
A felnevelési hibákkal összefüggő gyakoribb betegségek455
A sertések tömegesen jelentkező emésztőszervi megbetegedései463
A sertések tömegesen jelentkező bélgyulladásai469
A sertések légzőszervi és egyéb betegségei elleni védekezés473
A nagyüzemi lótartás higiéniája
A lótenyésztés helyzete481
A tenyészállatok istállói482
A csikónevelés és hizlalás néhány higiéniai vonatkozása484
A lovak viselkedése486
A lovak kólikás betegségeinek megelőzése488
A nagyüzemi baromfitenyésztés higiéniája
Általános higiéniai szempontok493
A nagyüzemi baromfitelepek szervezésének és üzemeltetésének higiéniai szempontjai496
Higiéniai elvek az istálló üzemeltetéséhez498
A szaporítás és a mesterséges keltetés higiéniája505
Higiéniai szempontok a tojótyúkok nagyüzemi tartásához513
A csibenevelés és -hizlalás higiéniája518
A nagyüzemi kacsatartás higiéniája
A kacsatartás higiéniai feltételei523
A törzsállomány tartásának higiéniája523
A naposkacsák tartásának higiéniája525
A pecsenyekacsa-nevelés higiéniája527
A nagyüzemi lúdtartás higiéniája
A fejlesztés általános szempontjai529
A törzsállomány tartásának higiéniája530
A naposlibák nevelésének higiéniája533
A növendékludak tartásának higiéniája535
A hizlalás fontosabb környezetigénye535
Töméssel való hizlalás536
A nagyüzemi pulykatartás higiéniája
A tenyész- és árutermelő állomány tartásának főbb higiéniai vonatkozásai537
A napospulykák nevelése539
A tartási hibákkal összefüggő nagyobb gazdasági kárt okozó baromfibetegségek
Tollcsipkedés és kannibalizmus543
Gombák okozta betegségek544
A tojótyúkok "ketrecbénulása"546
Higiéniai szempontok a kacsák és libák salmonellosisának megelőzéséhez548
A baromfi orsóférgessége megelőzésének higiéniai vonatkozásai550
A házinyúl nagyüzemi tartásának higiéniai vonatkozásai
A nyúltelep elhelyezése, épületei és berendezései552
A szaporítás környezetélettani szempontjai554
A hizlalás környezetigénye556
A tartási és takarmányozási hibákhoz kapcsolódó gyakoribb betegségek557
Irodalomjegyzék561
Tárgymutató563

Dr. Kovács Ferenc

Dr. Kovács Ferenc műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Kovács Ferenc könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Állathigiénia Állathigiénia Állathigiénia

A lapélek kissé elszíneződtek. Néhány lapon tulajdonosi pecsét és bejegyzés található.

Állapot:
4.600 Ft
2.410,-Ft 30 25
29 pont kapható
Kosárba
25% garantált kedvezmény!
Állapotfotók
Állathigiénia Állathigiénia Állathigiénia

Néhány lapon jelölés és aláhúzás található.

Állapot:
4.600 Ft
3.450,-Ft 25
41 pont kapható
Kosárba
25% garantált kedvezmény!
konyv