1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Kereskedelmi társadalmi ellenőrök kézikönyve

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Táncsics Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Varrott papírkötés
Oldalszám: 320 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 12 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Eredményes irányító tevékenység megfelelő ellenőrzés nélkül a kereskedelemben sem képzelhető el. Az ellenőrzés lényege általában az, hogy adott területen a feladatok teljesítését figyelemmel... Tovább

Előszó

Eredményes irányító tevékenység megfelelő ellenőrzés nélkül a kereskedelemben sem képzelhető el. Az ellenőrzés lényege általában az, hogy adott területen a feladatok teljesítését figyelemmel kísérje, és az elért eredményeket a kitűzött célokkal kritikusan összehasonlítsa.
A szocialista ellenőrzés igen sokrétű, az állami, gazdasági és társadalmi élet szinte valamennyi területére kiterjed. Feladata nemcsak a meglévő és visszatérő hiányosságaik felfedése, hanem z i, hogy azok okait kutassa és hozzásegítsen a hibák kiküszöböléséhez. A feladatokból következő szükségszerűség, hogy a szocialista ellenőrzésnek tömegméretűnek kell lennie.
A tömegméretű ellenőrzés azonban csupán a hivatásos, függetlenített ellenőri apparátus tevékenysége alapján nem valósítható meg. Bármilyen sokrétű és célszerűen felépített is az ellenőrzés rendszere, bármennyire szakképzett ellenőrökkel látja el teendőit, a megnövekedett feladatok hatékony megoldása csak akkor lehetséges, ha abban a dolgozók széles rétege is közreműködik. A szocialista ellenőrzés egyik legfontosabb jellemzője ezért az, hogy egyes meghatározott területeken döntő mértékben a társadalmi aktivisták tevékenységére épül. Vissza

Tartalom

Bevezető 3
I. A társadalmi ellenőrzés szerepe és feladatai 7
A társadalmi ellenőrzés szerepe és jelentősége 7
A társadalmi ellenőrzés szervezete és feladatai 9
Tanácsi társadalmi ellenőrzés 10
Szakszervezeti társadalmi ellenőrzés 13
Vállalati, üzemi szervek 14
Vállalaton, üzemen belüli ellenőri tevékenység 16
A társadalmi ellenőrök feladatai, jogai, kötelességei 19
Az ellenőrzési szervezetek 22
A népi ellenőrzés 22
A gazdasági és pénzügyi ellenőrzés 24
Felügyeleti ellenőrzés 25
Pénzügyi revízió 26
Költségvetési revízió 27
Belső ellenőrzés 27
A minőség ellenőrzése 30
Az Országos Kereskedelmi Főfelügyelőség 33
II. A társadalmi ellenőrök tudnivalói a belkereskedelmet érintő új szabályozásokról 36
A termékforgalom új szabályozása 37
Árszabályozás és árellenőrzés 41
Árformák 41
Az ár és a minőség kapcsolata 44
A fogyasztói árak feltüntetése 44
A fogyasztói árak megváltoztatása 45
Különleges árszabályozási rendelkezések 47
A vendéglátóipari árak szabályozása 47
A szállodai szolgáltatások és egyéb elszállásolási díjak 49
A magánkereskedői árak szabályozása 49
A mezőgazdasági nagyüzemek által alkalmazható árak és díjak 50
Az import fogyasztási termékek árképzése 51
Árellenőrzés 52
Minőségvédelem és minőségellenőrzés 54
Minőségvédelem és -ellenőrzés a belkereskedelemben 56
Vásárlói jogok minőséghiba esetén 58
Közegészségügyi előírások 61
A kereskedelem általános üzleti szabályzata 61
Szabálysértések 64
A rendelkezések megszegése esetén eljáró szervek
intézkedési lehetősége 67
III. A társadalmi ellenőrzés módszerei 71
Az ellenőrzési terület felosztása 71
Az ellenőrzés formái 75
Mintavételi eljárás 89
A mintavétel módja 90
Műszeres ellenőrzés 93
Az ellenőrzés megállapításainak rögzítésével kapcsolatos tennivalók 94
Bejegyzés az ellenőrzési naplóba 94
Jegyzőkönyv felvétele 100
Jelentés készítése 104
IV. Az ellenőrzés területei 106
Az áruk elhelyezése, raktározása és kezelése 107
A kiszolgálás módja 111
A dolgozók magatartása 113
A választék 115
A rendelés és szállítás 119
Az áru kiszolgálása 122
A minőség 124
A mintavétel módja 126
A minta lezárása és jelölése 128
Mintavételi jegyzőkönyv készítése 128
Néhány fontosabb árucikk mintavételi szabályai 129
Tej, tejtermék, tojás mintavétele 129
Sütő- és édesipari termékek mintavétele 130
Húsipari termékek, húskonzervek és gyorsfagyasztott termékek mintavétele 131
Háztartási vegyipari cikkek mintavétele 132
Fagylalt mintavétele 133
Eszpresszókávé mintavétele 133
Italok mintavétele 134
Az árak ellenőrzése 135
A fogyasztói árak megállapítása 136
A fogyasztói árak alkalmazása 137
Az egészségügyi előírások betartásának ellenőrzése 140
A vevők reklamációi 141
V. A kiskereskedelmi hálózat ellenőrzésének részletes
szabályai 145
Szakosítás a kiskereskedelemben 145
Árufajták szerinti szakosítás 147
Az értékesítés formái szerinti szakosítás 154
Szakosítás az eladási módszerek szerint 156
Az elszámoltatás módja szerinti szakosítás 160
Az élelmiszerboltok ellenőrzése 163
Hentesáruk ellenőrzése 168
Az egészségügyi előírások betartásának ellenőrzése 175
A vendéglátóipari egységek ellenőrzése 177
A vendéglátóipar árrendszere 180
Az ételek ármegállapítása 181
Az italok ármegállapítása 187
Asztali fogyasztás 188
Minőségellenőrzés a vendéglátóiparban 190
Műszeres minőségellenőrzés 190
A kiszolgálás ellenőrzése 199
Az üzemi vendéglátó egységek ellenőrzésének sajátosságai 200
Ármegállapítás az üzemi éttermekben 201
Ármegállapítás munkahelyi büféknél 202
Az iparcikküzletek ellenőrzése 204
Piacok, vásárcsarnokok és vásárok ellenőrzése 208
A magánkereskedelem tevékenységének ellenőrzése 214
VI. Együttműködés a társadalmi ellenőrzés irányításában 218
Országos irányítószervek együttműködése 218
Megyei szervek együttműködése 221
Helyi szervek együttműködése 224
Együttműködés a minőségvizsgáló szervekkel 226
A Társadalmi Ellenőr című lap szerepe 228
A társadalmi ellenőrök oktatása, továbbképzése 229
Függelék 233
Alaprendelkezések 235
52/1963. (K. É. 19.) BkM számú utasítás a társadalmi ellenőrzés egyes kérdéseiről 235
A SZOT elnökségének 1968. március 11-i állásfoglalása a fogyasztói, szolgáltatói, termelői árak és a minőség alakulásával, ellenőrzésével, valamint a társadalmi ellenőrök tevékenységével kapcsolatos szakszervezeti feladatokról 239
Irányelv a fogyasztói, szolgáltatói, termelői árak és a minőség alakulásával, ellenőrzésével, valamint a társadalmi ellenőrök tevékenységével kapcsolatos
szakszervezeti feladatokra 241
Szakszervezetek Országos Tanácsa 242
A szakszervezeti központi vezetőségek 244
A szakszervezetek megyei tanácsai (SZBT) 246
A szakmaközi bizottságok 248
A vállalati szakszervezeti szervek 249
A) A vállalaton, üzemen belüli ár- és minőségellenőrzéssel kapcsolatos feladatok 250
A vállalati szakszervezeti bizottság mellett
működő ártanácsadó és árellenőrző bizottság 251
A bizottság irányítása és hatásköre 252
A bizottság összetétele, szervezete 253
A bizottság munkamódszere 253
B) A kereskedelmi társadalmi ellenőrzéssel kapcsolatos
(vállalati, üzemi, hivatali) feladatok 254
A társadalmi ellenőr feladatai 256
A társadalmi ellenőr joga és kötelessége 258
A Minisztertanács Tanácsszervek Osztályának
irányelvei a kereskedelmi társadalmi ellenőrzéshez 259
I. Az ellenőrzés célja 260
II. Az ellenőrzés területe 260
III. Az ellenőrzés irányításának szervezete és az
ellenőrzés feladatai 261
IV. Az ellenőri hálózat kiegészítése 263
A kereskedelemben szabálysértést előidéző cselekményekre vonatkozó jogszabályok 264
Melléklet a kereskedelem általános üzleti szabályzatához 272
Néhány fontosabb jogszabály rövid ismertetése 275
A kereskedelem általános üzleti szabályzata
15/1968. (XII. 27.) BkM számú rendelet 275
A kereskedelmi bolti dolgozók működési bizonyítványa
9/1968. (IX. 4.) BkM számú rendelet 276
A boltok működési engedélye
2/1968. (II. 25.) BkM számú rendelet 276
A szakmai üzletkörök
6/1969. (V. 13.) BkM számú rendelet 278
A termékforgalomra vonatkozó rendelkezések végrehajtása a kereskedelemben
8/1968. (K. É. 8.) BkM számú utasítás 279
A dohányipari termékek fogyasztói forgalma
13/1968. (XI. 12.) BkM számú rendelet 280
A belföldön előállított konzervesüvegek visszaváltása
8/1968. (VIII. 6.) BkM számú rendelet 281
A kenyér csomagolása
10/1969. (VIII. 3.) BkM számú rendelet 282
A reggeli és uzsonna italok kötelező vendéglátóipari értékesítése
25/1968. (K. É. 26.) BkM számú utasítás 282
A szeszesital-árusítás
5/1969. (IV. 27.) BkM számú rendelet 283
Az árszabályozás
56/1967. (XII. 19.) Korm. számú rendelet 283
Az árellenőrzés egyes kérdéseinek szabályozása
Az Országos Anyag- és Árhivatal elnökének 2/1968.
(X. 19.) számú rendelkezése 285
A minőségvédelem egyes kérdései
5/1968. (III. 25.) BkM számú rendelet 286
A vásárlói kifogások intézése és a minőségi hibák
elszámolása
41/1964. (K. É. 15.) BkM számú utasítás 287
Tájékoztató a vásárlók minőségi kifogásainak intézéséről 288
A Kereskedelmi Minőségellenőrző Intézet
12/1968. (XI. 12.) BkM számú rendelet 291
A tartós fogyasztási cikkek jótállása
4/1969. (III. 30.) BkM-KGM-KipM-KkM-NIM
számú rendelet 292
Az Állami Kereskedelmi Felügyelőség
10/1967. (IV. 22.) Korm. számú rendelet 293
Az Állami Kereskedelmi Felügyelőség eljárása
11/1968. (X. 10.) BkM számú rendelet 295
A fontosabb jogszabályok címjegyzéke
Szervezési és működési szabályok 297
Termékforgalmazás 298
Árszabályozás 299
Minőségvédelem és minőségellenőrzés 300
Iratminták 301
Zöldség-gyümölcs boltok próbavásárlási adatlapja 303
Próbavásárlások adatlapja 304
Italmérések ellenőrzésének adatlapja 305
Mintavételi jegyzőkönyv 306
Jegyzőkönyv 307
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv