1.034.149

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mátraaljai borok könyve

Mátraalja - ahol a nap és a hegy összeér

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Magyar Képek Kiadói Kft.
Kiadás helye: Veszprém-Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 81 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 31 cm x 21 cm
ISBN: 963-8210-96-6
Megjegyzés: Színes fotókkal, illusztrációkkal gazdagon illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

"Őrizzük emlékeinket, gyűjtsük össze töredékeinket, nehogy végleg elvesszenek, az által is üresebb legyen a múlt, szegényebb a jelen, s kevesebb a jövő" - vallja Ipolyi Arnold.
Hiszen a múlt... Tovább

Előszó

"Őrizzük emlékeinket, gyűjtsük össze töredékeinket, nehogy végleg elvesszenek, az által is üresebb legyen a múlt, szegényebb a jelen, s kevesebb a jövő" - vallja Ipolyi Arnold.
Hiszen a múlt emlékei gazdagítják jelenünket és teszik teljessé jövőnket. A múltunk pedig közös itt, a Mátraalján. A szőlő és a jó bor szoros összekötő kapocsnak bizonyult már évszázadokkal ezelőtt is.
Gyöngyös és környéke az "a hely, ahol a Nap és a Hegy összeér" - tartja a mondás. A vulkanikus eredetű Mátra, s különösen annak déli lejtői ideális körülményeket teremtettek a térség legnagyobb történelmi borvidékének kialakulásához.
A további fejlődéshez minden adott: a "Szőlő és a Bor Nemzetközi Városa" cím, a Mátraaljai Borút Egyesület, a Gloria Sublimis Borrend, a Szent István Egyetem Főiskolai Karának ezirányú tevékenysége, valamint az országosan - sőt országhatárokon is túl - ismert és elismert borászok.
A város és a Mátra egyik ékessége a Farkasmályi pincesor. A kulturált borfogyasztás, a szőlőművelés, a bor készítésének hangulatához több mint 200 éves természeti és épített terület szolgál "díszletül". Az országosan védett, több tucat műemléki pince körüli területet helyi védettség alá vonta az önkormányzat, és erre részletes szabályozási tervet készíttetett. Sikerült megnyugtatóan tisztázni a fejlesztés lehetőségét oly módon, hogy a terület hangulata megmaradhasson utódaink számára is.
A Mátraalján termelt boraink minőségének, hírnevének a megőrzése, védelme és a borfogyasztási kultúra emelése nemes feladat mindannyiunk számára.
Az íróként is ismert Hamvas Béla szerint a gyöngyösi bor "...szépen kiöltözött bor. Minden megvan benne, ami a korrekt megjelenéshez szükséges. Ehhez képest jó vendéglátó is, kellemes társalgó, sokszor elmés."
Mi, gyöngyösiek büszkék vagyunk arra, hogy a Mátraalja mindig is híres volt természeti szépségeiről, műemlékeiről, zamatos borairól és nem utolsósorban vendégszeretetéről.
A Mátraalja dolgos-szorgos népéről a gyöngyösi származású Vahot Imre így ír a XIX. század elején: "Gyöngyösön születtem, a legeredetibb sajátságokkal bíró, tősgyökeres magyarságú, műveltebb palóc népfaj közt, mely amennyire szeret és bír dolgozni, különösen szőlőt mívelni, kapálni, annyira kedveli a mulatságot, dalt, táncot, bort, szerelmet, barátságot..."
Tisztelt Olvasó!
Hiszem, hogy e könyvet végiglapozva Ön is meggyőződhet mindenről, és szívébe zárja ezt a kedves, sajátos hangulatú vidéket. Vissza

Tartalom

Ajánlás4
Előszó5
A mátraaljai szőlészet és borászat története7
Földrajzi helyzet, természeti viszonyok7
A szőlőtermesztés középkori elterjedése7
A török hódoltság és a függetlenségi harcok idején7
A szőlészet XVIII-XIX. századi térnyerése a Mátraalján8
Két évtizedes "iszonyat" a szőlőkben9
Úton az európai hírnévhez a XX. században11
Az 1945 utáni idők útvesztőjében11
Az 1950-es évek a szőlő- és borágazatban12
A fajtaszerkezet és művelésmód átalakulása12
A nagyüzemek kialakulása13
A jelenlegi helyzet14
A jó borról...15
A hagyománytisztelő borszeretet példája16
Szőlő és bor a helyi művészetben17
Szőlő és bor a vallási életben17
Szőlő és bor a világi élet színpadán20
Szőlő és bor az irodalomban és a nótákban20
A szőlőmotívum megjelenése az építészetben22
Szőlőtermesztés és borkészítés a Mátraalján25
A Borvidék szőlőtermesztése25
Szőlőfajtáink25
Fehérborszőlők25
Vörösborszőlők27
Csemegeszőlők27
Oltványkészítés28
A szőlőtermelés technológiájának fontosabb munkafolyamatai30
Borászat a Mátraalján33
Intelmek a mátraaljai borok készítéséhez33
Erjesztés33
Száraz fehérborok készítése33
Rozéborok készítése33
Vörösborok készítése34
Édes fehérborok készítése34
Biológiai almasavbontás35
Borkezelés36
Az évjáratok minősítése37
Hegyközségek-borellenőrzés38
Oktatás39
Kutatás40
Szaktanácsadás40
Borivási és étkezési szokások a Mátraalján43
A Borvidék kiemelkedő borai és az étkezés. Mihez mit igyunk?44
Pincék a Mátraalján47
A mátraaljai borút51
Első bortúra52
Gyöngyös, Farkasmály52
Második bortúra55
Abasár55
Gyöngyössolymos56
Gyöngyösoroszi57
Harmadik bortúra58
Markaz58
Domoszló59
Kisnána61
Negyedik bortúra62
Visonta62
Detk63
Ötödik bortúra64
Nagyréde64
Gyöngyöshalász65
Hatodik bortúra66
Gyöngyöstarján66
Gyöngyöspata67
Szücsi69
Rózsaszentmárton70
A Mátraaljai Borút Egyesületen kívüli borvidéki települések71
Atkár71
Ecséd71
Halmajugra71
Hatvan71
Karácsond71
Rendezvények, borértékesítés, borversenyek73
Gloria Sublimis Borrend73
Orbán, a borászok barátja74
A gyöngyösi szüreti mulatságok75
A borértékesítés alakulása77
A mátraaljai borok versenyeredményei77
A Borvidék 7 legmagasabb kitüntetését elért bora78
Kisebb üzemek, családi gazdaságok arany- és ezüstérmes borai (1992-2001)79
Szómagyarázat81
Irodalom81
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Mátraaljai borok könyve Mátraaljai borok könyve Mátraaljai borok könyve

Szép állapotú példány.

Állapot:
2.340 ,-Ft
19 pont kapható
Kosárba
konyv