1.035.018

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Osztályfőnöki segédanyag I.

Az egészséges életmódra nevelés témaköreihez

Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az utóbbi évtizedekben hazánkban is drámai módon megnövekedett az úgynevezett nem fertőző betegségekből (szív- és érrendszeri-, illetve daganatos betegségek, balesetek, öngyilkosságok, alkoholizmus... Tovább

Előszó

Az utóbbi évtizedekben hazánkban is drámai módon megnövekedett az úgynevezett nem fertőző betegségekből (szív- és érrendszeri-, illetve daganatos betegségek, balesetek, öngyilkosságok, alkoholizmus stb.) fakadó halálozás. A nemzetközi összehasonlításban valamennyi korcsoportban s mindkét nemben a leggyorsabban romló helyzetű országok közé tartozunk.
Különösen nagy veszélyt jelent, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések, - amelyek az összes halálozás döntő, s mind nagyobb hányadáért felelősek - egyre inkább veszélyeztetik a fiatalabb korosztályokat is. A korai halál, a rokkantság, a munkakiesés, a beteggondozás és gyógyítás már elviselhetetlen gondokat okoz a családoknak, az egészségügyi- és szociális hálózatnak, a népgazdaságnak. Vissza

Tartalom

1. Bevezetés. 9
1.1. A segédanyag célja és rendeltetése. 11
1.2. A segédanyag felépítése, használata. 11
1.3. Mellékletek. 12
DOHÁNYZÁSMEGELŐZÉS:
1. Bevezetés. 29
2. Tárgyi információk.
2.1. A dohány- és a dohányzás hatásai. 32
2.1.1. A dohányzás történetéről. 32
2.1.2. A dohány. 36
2.1.3. A dohány hatóanyagai. 38
2.1.4. A dohányzás hatása az emberi szervezetre. 49
3. Óratervek.
Napközi: A dohányzás káros hatása. 69
4.osztály: A dohányzás története. 69
5.osztály: A dohányzás alkotórészei, hatóanyagai 79
6.osztály: Küzdelem a dohányzás ellen
7.osztály: A dohányzás egészségkárosító hatása. 83
8.osztály: A dohányzásról tanultak áttekintése. 86
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS:
1. Bevezetés. 90
2. Tárgyi információk.
2.1. A teljes értékű táplálkozás, mint fiziológiai szükséglet. 90
2.2. Az ember energiamérlege. 90
2.3. A tápanyagok és más létfontosságú anyagok funkciói és tulajdonságai. 95
2.3.1. Szénhidrátok 96
2.3.2. Zsírok 97
2.3.3. Fehérjék 98
2.3.4. Vitaminok. 99
2.3.5. Ásványi anyagok és víz. 102
2.3.6. Nyomelemek. 103
2.4. Táplálkozási szokások.
2.4.1. Fejlemények és tendenciák. 104
2.4.2. A helytelen táplálkozás formái. 105
2.5. A gyermekek és a fiatalok teljes értékű táplálkozása. 107
2.6. Az étkezések jelentősége
2.6.1. A táplálkozás szociálpszichológiai jelentősége.109
2.6.2. Az étkezések gyakoriságának biológiai jelentősége. 109
2.6.3. A napi szükséglet felosztása fő- és köztes étkezésekre .111
2.6.4. A reggeli különleges jelentősége. 114
2.7. A túltápláltság és okai.
2.7.1. A testsúly meghatározása. 118
2.7.2. Az energiamérleg zavarai. 120
2.7.3. A fogyasztás változásai az élelmiszerek különböző csoportjaiban. 121
2.7.4. Az étvágyszabályozás zavarai. 125
2.7.5. A zsírsejtek lerakódása. 125
2.7.6. Lélektani tényezők. 126
2.8. Az elhízás számos civilizációs betegség rizikófaktora.
2.8.1. A köszvény. 127
2.8.2. A cukorbetegség. 127
2.8.3. Érrendszeri betegségek.
2.9. Elhízás és életkor. 129
3. Óratervek.
Napközi: Egészséges táplálkozás, küzdelem az elhízás ellen.
5.osztály: Főzéstechnika; korszerű táplálkozás. 137
6.osztály: Hogyan étkezzünk egészségesen? 142
7.osztály: Betegségek. 146
8.osztály: Az egészséges táplálkozásról tanultak áttekintése. 151
REKREÁCIÓ:
1. Bevezetés. 155
2. Tárgyi információk.
2.1. A pszichoszomatikus fejlődés és a mozgás. 158
2.2. A mozgás és a táplálkozás összefüggése. 161
2.3. A fizikai képességek és fejlesztésük. 163
3. Óratervek.
Napközi 4.osztály: A bemelegítés. 182
5.osztály: Környékbeli sportolási lehetőségek. 288
4.osztály: A mozgás kialakulásának történeti áttekintése, 193
a mozgás és táplálkozás összefüggése.
5.osztály: A kondíció alkotóelemei. 197
6.osztály: A kondíció fejlesztésének lehetőségei. 199
7.osztály: Cooper-teszt. 205
8.osztály: A rekreációról (felüdülésről) tanultak átismétlése. 207
ALKOHOLIZMUS MEGELŐZÉS:
1. Bevezetés 211
2. Tárgyi információk
2.1. Az ivási szokások kialakulása 211
2.2. Mi az alkohol? Hogyan ismerjük fel? 213
2.3. Az alkohol hatása az idegéletre 215
2.4. Az alkohol hatása a munkateljesítményre és a sportteljesítményre 216
2.5. Az alkoholfogyasztás és a baleset 217
2.6. Fiatalkori iszákosság 219
2.7. Miért ne fogyasszon a fiatal szeszesitalt? 220
3. Óratervek
7. osztály: Az alkohol káros hatásai 222
8. osztály: Alkoholfogyasztás és egészségvédelem 226
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Osztályfőnöki segédanyag I. Osztályfőnöki segédanyag I. Osztályfőnöki segédanyag I.

A borító enyhén elszíneződött, rajta bejegyzések található.

Állapot:
2.480 Ft
1.240 ,-Ft 50
6 pont kapható
Kosárba
konyv