A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Fertőtlenítés az állatorvosi gyakorlatban

A kórokozók elpusztítása az állattenyésztésben

Szerző
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 187 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal, fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó5
Bevezetés7
A fertőtlenítés11
A fizikai fertőtlenítés17
A tisztogatás vagy egyszerű mechanikai eltávolítás18
Fertőtlenítés sugárzó energiával (sugársterilizálás)18
A kiszáradás és a hideg21
A hő22
A száraz hő24
Elégetés24
Leégetés24
Vasalás25
Felégetés25
Izzítás és hevítés25
Hőlégsterilizálás25
A nedves hő34
Kifőzés37
Fertőtlenítő mosás39
Pasztőrözés40
Fertőtlenítés áramló gőzzel41
Fertőtlenítés magasnyomású telített gőzzel43
Autoklávok44
Csomagolás az autoklávozáshoz54
Tyndallozás vagy frakcionált sterilizálás59
A kémiai (vegyi) fertőtlenítés60
A kémiai fertőtlenítőszerek hatásossága64
Ismertebb kémiai fertőtlenítőszerek68
A szappanok68
A szóda69
A fahamulúg69
A mész70
A nátronlúg71
A klór és a klórmész71
A caporit72
A klórlúg (hidroxigénlúg)72
A magnolmész73
A magnosterin73
A klorogén73
A klóramin73
Aktivált klóramin és klórmészoldat74
A hipermangán75
A hidroxigénperoxid75
A szublimát75
A formadelhid75
A Lysoform76
A formalin pasztillák76
A fenol vagy karbolssav76
A krezol77
A krezolkénsav77
A kreolin77
Az alkohol77
A merfen77
A Famosept78
A merthiolát78
A hexaklorofén78
A Sterogenol78
A Csepel-1278
A Zephirol79
A Tagonin79
A jód és vegyületei80
A jodofor vegyületek80
A Hibitane - oldat84
A TEGO-vegyületek84
Sterilizálás gázokkal84
Kamrás fertőtlenítés formalinnal, vákuumban88
Az aeroszolok89
A biológiai fertőtlenítés90
A fertőtlenítés általános elvei93
Időszakos (ún. preventív) fertőtlenítés94
Járványvédelmi fertőtlenítés95
Egyszerű fertőtlenítés96
Szigorított fertőtlenítés97
Fertőtlenítő eszközök, gépek98
Kis kézi fertőtlenítő eszközök98
Háti permetezők99
Motoros eszközök100
Növényvédő gépek102
Irányelvek a permetező- (fertőtlenítő) gépek használatához103
A fertőtlenítőgép-szükséglet megállapítása104
A fertőtlenítőanyag-szükséglet megállapítása106
Részletes fertőtlenítés107
A fertőtlenítést megelőző tisztogatás107
A kéz és a bőrfelület fertőtlenítése111
A lábbeli fertőtlenítése113
Az állatok testfelületének fertőtlenítése113
A ruha és a fehérnemű fertőtlenítése114
A fertőtlenítő brigádok fertőtlenítése114
Állati nyerstermékek fertőtlenítése115
Járművek fertőtlenítése116
Lakások fertőtlenítése119
Személyek fertőtlenítése121
A fejéskor és a tej feldolgozása során használt edények, eszközök és helyiségek fertőtlenítése122
A tejiparban használatos tisztító- és fertőtlenítőszerek123
A tisztító- és fertőtlenítőszerek hatékonyságának ellenőrzése125
Fém- és üvegfelületek tisztogatása és fertőtlenítése126
A fejőgépek tisztogatása és fertőtlenítése126
Csővezetékek tisztogatása és fertőtlenítése cirkuláltatással128
Tejüzemi padozat tisztogatása és fertőtlenítése128
Húsüzemek és vágóhidak fertőtlenítése129
Ivóvíz- és kútfertőtlenítés129
Állattenyésztő telepek fertőtlenítése132
Járványvédelmi fertőtlenítés132
Időszakos (űn. preventív fertőtlenítés (DeKalb fertőtlenítési program)134
A trágya és a trágyalé fertőtlenítése136
A keltetők fertőtlenítése137
A levegő fertőtlenítése139
A boncolással és a hulla eltakarításával összefüggő fertőtlenítés140
A gyakrabban előforduló kórokozók ellenálló képessége és a kórokozók megsemmisítésének lehetősége143
A baktériumos betegségek kórokozói143
A lépfene bacilusa (Bacillus anthracis)143
A Clostridium genus tagjai146
A sertésorbánc baktériuma (Erysipelothrix rhusiopathie)147
A listeriózis kórokozója (Listeria monocytogenes)147
Sztreptokokkuszok148
Sztafilokokkuszok148
A Corynebacterium genus149
Bacterium tularense149
A Salmonella-csoport baktériumai149
Escherichia coli150
A pasteurellózis kórokozója (Pasteurella multiseptica)151
A takonykór baktériuma (Bacterium mallei)152
A brucellák153
A Mycobacterium genus155
A vírusos betegségek kórokozói157
A sertéspestis vírusa157
Az afrikai sertéspestis vírusa158
A baromfipestis vírusa159
A lovak fertőző kevésvérűségének vírusa161
A fertőző bronchitisz vírusa162
A veszettség vírusa162
A fertőző sertésbénulás vírusa164
A száj- és körömfájás vírusa165
A himlőcsoport vírusai172
A juhok és kecskék hólyagos bőrgyulladásának vírusa173
A gombás betegségek kórokozói174
A mikroszkópikus gombák megsemmisítése fertőtlenítőszerekkel174
Tarlósömörrel fertőzött istállók fertőtlenítése175
Egyéb gombákkal fertőzött istállók fertőtlenítése176
A keltetőgépek és a tojások gombamentesítése176
A penészes takarmányok fertőtlenítése és méregtelenítése177
Közegészségügyi vonatkozások180
Paraziták181
Rühösség181
Felhasznált fontosabb szakirodalom183
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv