1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mezőgazdasági nagyüzemek vezetésének gyakorlata

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 385 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: 16 fekete-fehér ábrával, néhány kihajtható táblázattal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés (Dr. Belák Sándor)5
A vezetésről általában (Dr. Belák Sándor - Dr. Kovács László)
A vezetés történelmi alapja11
A vezetéstudomány úttörői13
A mezőgazdasági nagyüzemek vezetésének hazai tapasztalatai16
A szocialista nagygazdaságok vezetése17
A vezetés érvényesülésének követelményei20
A vezetés feltételei20
A vezetés szintjének elhatárolása22
Munkakörök és hatáskörök meghatározása24
A vezetők együttműködése és kapcsolata27
A vezető személyével kapcsolatos kívánalmak, a vezetők kiválasztása29
A vezetők kiválasztása, alkalmasságuk meghatározása31
A vezetőkkel szembeni követelmények34
Helyes társadalmi és politikai szemlélet34
Szakmai és politika felkészültség34
GYakorlati követelmények35
Egyéni sajátosságok és tulajdonságok36
A vezetők személyi tulajdonságai38
A vezetők jellembeli tulajdonságai39
A vezetők tekintélye41
A vezetők önállósága és határozottsága42
A vezetők igazságossága43
Munkahelyi állandóság43
Az emberekkel való helyes bánásmód45
Az emberekkel való foglalkozás jelentősége45
A beosztottak megismerése és megítélése46
A vezető magatartása, munkakapcsolatok49
A megfelelő üzemi légkör kialakítása50
A munka- és a pihenőidő aránya53
Az üzemen belüli emberi kapcsolatok54
A dolgozó ember igénye56
Üzemen belüli munkakapcsolatok, együttműködés a dolgozókkal57
A női dolgozók helyzete60
Munkaidőn kívüli találkozás a dolgozókkal61
Megválás a munkahelytől, elbocsátás62
A dolgozók minősítése63
Politikai és társadalmi szervek szerepe64
A gazdaságon kívüli kapcsolatok és a családalapítás65
A beosztottak kapcsolata a vezetővel67
A dolgozók egymás közti kapcsolata68
A fiatal szakember fogadása, munkahelyi bevezetése és az új munkakör átvétele69
A fiatal szakember munkába állítása69
A gyakornok feladatának meghatározása70
Követelmények a gyakornokkal szemben71
Foglalkoás a kezdő szakemberekkel72
Az üzemi szervezetek kialakítása (Dr. Belák Sándor)
A termelés szervezete76
A vezetés szervezete81
Munkaszervezeti egységek86
Munkaszervezetek a növénytermelésben89
Munkaszervezetek az állattenyésztésben90
Munkaszervezetek a szolgáltató üzemágakban91
Az üzemvezetési tevékenység folyamatai (a vezetés funkciói)
Tájékozódás (Dr. Kovács László)96
Az informálódás szabályai98
A jó információszerzés alapjai és előfeltételei99
Az információk jellege100
Külső információk101
Belső információk102
Az információ közvetítésének módja és útja104
A szemle106
A szántóföldi növénytermelés általános termeléstechnológiai szemléje108
Az utak és a határ szemléje108
A major általános szemléje122
Istállószemle123
A tehénistálló szemléje123
Az ellető-istálló szemléje125
A borjúnevelő szemléje126
A növendékmarha-istálló szemléje126
A hízómarha-istálló szemléje127
A sertésfiaztató szemléje127
A süldőszállás szemléje128
A sertéshizlalda szemléje128
A juhhodály szemléje129
A baromfitelep szemléje129
Tároló és egyéb segédüzemági létesítmények szemléje130
Az üzemi lakótelep, a szociális, kulturális és hivatali létesítmények szemléje132
Üzemstatisztikai tájékozódás134
Az értékelőmunka mélyítése és az adatok rendszerezése139
Döntés (Dr. Belák Sándor)142
Elhatározó tevékenység142
A döntési folyamat mozzanatai, feladatai144
A döntés tényezői148
A döntés szubjektív tényezői148
A döntés objektív tényezői149
A döntés formái és a gazdaságokban alkalmazható eszközei150
Üzemelemzés mint a döntés eszköze152
Az üzemelemzés előfeltételei153
Az üzemelemzés kivitelezése154
Az üzemelemzési módszerek bemutatása155
Összehasonlító üzemelemzési módszerek használata155
A korrelációs és regressziós számítások felhasználásának célja159
A trendszámítások felhasználási lehetősége159
Hálódiagramok használata159
Mérlegek167
Kalkulációk végzése168
Matematikai programozás (lineáris programozás)168
Az üzemelemzések során kapott eredmények alkalmazása169
Célkitűző tevékenysgé (tervezés)170
A vállalatok önálló tervezése a vezető egyik főfeladata170
A tervezést befolyásló gazdasági eszközök174
A gazdaságok vezetőinek főbb tervezési feladatai177
Hosszútávó (távlati) terv180
Középtávú terv184
Termelési és pénzügyi terv (éves időtartammal)185
Idénytervek - kampánytervek187
A vezető munkájának helyes beosztása190
Rendelkezés (Dr. Belák Sándor - Dr. Kovács László)196
A rendelkezés célja196
A rendelkezés kiadásának formája és a különböző szintű vezetők rendelkezései kapcsolatai199
A rendelkezés kiadásának módjai200
A munkahelyi rendelkezések204
Napi munkaeligazítás205
Munkautalványozás207
Heti rendelkezések (munkaeligazítások)209
Időszakos rendelkezések210
Értekezlet, tanácskozások210
A rendelkezés kiadásának tartalmi vonatkozásai216
Szubjektív tényezők216
Objektív tényezők218
A főbb munka- és hatáskörök meghatározása218
A termelőszövetkezetei elnök munkaköre219
Az állami gazdasági igazgató munkaköre220
A növénytermesztő főmérnök (főmezőgazdász), a főkertész, illetve az állattenyésztő főmérnök munkaköre222
A gépcsoportvezető mérnök (technikus) munkaköre224
Az üzemgazdász munkaköre225
A különféle termelési egységek vezetőinek munkaköre226
A növénytermesztési (kertészeti) brigádvezetők munkaköre227
Az állattenyésztési brigádvezetők munkaköre228
Ellenőrzés (Dr. Ács Antal)230
Az ellenőrzés feladatai230
A termelési folyamatok végrehajtásának ellenőrzése231
Az ökonomiai vonatkozású ellenőrző tevékenység232
Az emberi-társadalmi viszonyok ellenőrzése232
Az ellenőrzés szervezeti formái233
Munkaköri ellenőrzés234
Belső ellenőrzés234
Belső ellenőrzés az állami gazdaságokban234
Belső ellenőrzés a termelőszövetkezetekben236
Társadalmi ellenőrzés237
Az ellenőrzés módszerei238
Beszámoltatás239
Közvetlen helyszíni ellenőrzés242
Az aláírási jog gyakorlása245
Az ágazatok ellenőrzése247
A növénytermelési főágazat ellenőrzése255
Az állattenyésztési főágazat ellenőrzése258
Gépesítési területen végzendő ellenőrzés260
A szállítások ellenőrzése263
Ökonómiai ellenőrzés264
Ökonómiai ellenőrzés a növénytermelésben265
A növénytermelés hozamainak globális ellenőrzése269
Ökonómiai ellenőrzés az állattenyésztésben270
Az állatlétszám és az állatelhullás ellenőrzése270
Az állattartás költség- és hozamalakulásának ellenőrzése272
A segédüzemek ökonómiai ellenőrzése272
Az általános költségek ökonómiai ellenőrzése274
A munkaerő- és a béralap-felhasználás ellenőrzése276
A munkatermelékenység ellenőrzése277
A jövedelmezőség ellenőrzése 280
Az értékesítés ellenőrzése281
A pénzügyi helyzet ellenőrzése281
Társadalmi-emberi kapcsolatokkal összefüggő ellenőrzések281
A balesetvédelmi oktatás ellenőrzése283
Munkavédelmi ellenőrzés284
Tűzrendészeti ellenőrzés284
Az üzemi konyha ellenőrzése285
A munkásszállások ellenőrzése287
A termelőszövetkezeti gazdaságok vezetésének gyakorlata (Dr. Belák Sándor)
A termelőszövetkezetek vezetésének jellege és célja289
A termelőszövetkezeti vezetés szervezeti rendszere295
A kollektív szövetkezeti vezetés szervei és feladata296
Közgyűlés296
Vezetőség (igazgatóság)299
Ellenőrző bizottság300
Egyéb bizottságok303
Tisztségviselők és üzemi vezetők304
Elnök304
Elnökhelyettes306
Főmezőgazdász306
Főkönyvelő308
A szervezeti egységek vezetői310
Termelszövetkezeti vállalkozások vezetési sajátosságai314
Saját vállalat314
Egyszerűbb gazdasági társulás315
Közös vállalkozás316
Szövetkezeti közös (vegyes) vállalat316
Termelőszövetkezet és állami vállalat közös vállalkozása317
A termelőszövetkezetek társadalmi szervezetei318
Területi szövetségek318
Termelőszövetkezetek Országos Tanácsa320
A termelőszövetkezetek vezetésének főbb feladatai az új gazdaságirányításban322
Termelőszövetkezeteink szakember-ellátottságának néhány kérdése325
A mérnöki munka hatékonyságának fejlesztéséről326
A fiatal szakemberek fogadása a termelőszövetkezetekben328
A munkadíjazás és a háztáji gazdálkodás vezetői feladatai a termelőszövetkezetekben329
Az információ, a szaktanácsadás és a szakkörök jelentősége a termelőszövetkezetek vezetésében334
Függelék337
A bátaszéki "Búzakalász" Termelőszövetkezet vezetéséről (Bali Zoltán)338
A nagylétai "Aranykalász" Termelőszövetkezet vezetéséről (Belgyár András)346
A hajdúböszörményi "Vörös csillag" Termelőszövetkezet vezetéséről (Gál Sándor)354
Az Alsótengelici Állami Gazdaság vezetéséről (Czapáry László, állami díjas)360
A Lajta-Hansági Állami Gazdasági vezetéséről (Vámos Ferenc)367
A Bikali Állami Gazdaság vezetéséről (Zámbó István)371
Felhasznált irodalom378
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv