A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Formulae Normales

Szabványos vényminták

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az V. Magyar Gyógyszerkönyv I. Addendumába felvett új gyógyszerek - alapanyagok és galenikumok - továbbá az ott lefektetett újabb alapelvek, valamint az orvosi és gyógyszerészi kutatások eredményei... Tovább

Előszó

Az V. Magyar Gyógyszerkönyv I. Addendumába felvett új gyógyszerek - alapanyagok és galenikumok - továbbá az ott lefektetett újabb alapelvek, valamint az orvosi és gyógyszerészi kutatások eredményei indokolttá tették a Formulae Normales átdolgozását és új kiadását. A korábban megjelent szabványos vényminták sorában ez a kiadás a negyediknek tekinthető, ezért a könnyebb megkülönböztetés céljából ezt Formulae Normales Ed. IV.-nek (a továbbiakban: FoNo IV.) nevezzük.
Az Egészségügyi Minisztérium a szerkesztési munka megkönnyítésére felkérte az ország orvosait és gyógyszerészeit, hogy a szabványos vénymintákkal kapcsolatos észrevételeiket és javaslataikat tegyék meg. Az Egészségügyi Miniszter által kinevezett Szerkesztőbizottság a beérkezett nagyszámú észrevételt és javaslatot szakmai szempontból áttanulmányozta és a szerkesztés során figyelembe vette. Azokat az előiratokat, amelyek általánosan nem terjedtek el, vagy amelyek technológiai szempontból kifogás alá estek, a Bizottság az új kiadványba nem vette át, illetőleg azokat megfelelően megváltoztatta. A FoNo IV.-be felvett minden egyes előiratot az Egészségügyi Minisztérium Műszaki Fejlesztési Osztálya technológiai és stabilitási szempontból vizsgálat alá vette és a Szerkesztőbizottság csak a vizsgálatoknak megfelelő készítményeket fogadta el. Az előiratok összeállításánál a Szerkesztőbizottság a külföldi gyógyszerkönyvek, kódexek, formulák és hivatalos vénygyűjtemények adatait is figyelembe vette.
A gyógyszerészi kar kívánságára - az eddigi gyakorlattól eltérően - a FoNo IV. külön orvosi és gyógyszerészi kiadásban készült. A 265 vénymintát és a 10 FoNo-galenikumot a gyógyszerészi kiadás betűrendben, az orvosi kiadás pedig a bevált hatástani csoportosításban tartalmazza. Az orvosi kiadvány megtartja a zsebkönyv-alakot, a gyógyszerészi kötet azonban - a kezelhetőség és olvasás megkönnyítésére - könyvméretben készült. E szerkezeti különbségeken kívül a gyógyszerészi kiadás a vényminták alkotórészeit, a receptforma elhagyásával, alanyesetben sorolja fel. Az orvosi kiadás a klasszikus receptformát megtartja. A vényekben az alkotórészek nevei rövidítés nélkül szerepelnek. Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv