1.034.197

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Fejezetek a szervezetelemzés és szervezetfejlesztés témaköréből

Kézirat/Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem Ipari Üzemszervezési Tanszék

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 337 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: A könyv 326 példányban jelent meg. Tankönyvi szám: J10-1532. Kézirat.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Széles körben elfogadott az a felismerés, hogy a jelentős módosulások sora a vállalatok, gazdasági ágazatok, sőt nép-(nemzet) gazdaságok működési feltételeiben, továbbá azok magas dinamikája... Tovább

Előszó

Széles körben elfogadott az a felismerés, hogy a jelentős módosulások sora a vállalatok, gazdasági ágazatok, sőt nép-(nemzet) gazdaságok működési feltételeiben, továbbá azok magas dinamikája változást követel a vállalati, rendszer struktúrájában is. Csakhogy a rendszer mely elemeinek és miképpen kell megváltoznia? Melyek a struktúrát alkotó kapcsolatrendszert meghatározó tényezők és miképpen fejtik ki hatásukat?
Amikor a szervező vagy a vezető válaszolni próbál ezekre a kérdésekre számos nehézséggel találkozik:
a) Napjainkban a vállalatvezetés érdemi fejlesztésére ható nyomás java része a külső környezetből származik. Igaz ez akkor is, ha a magyar vállalatok egy részéig a külső nyomás csak bizonyos kiegyenlítők közvetítésével jut el, mert a kiegyenlítő rendszer részben pontosan érzékeli, részben csak átmenetileg képes és hajlandó mérsékelni a környezeti hatások erejét. Gazdaságirányítási rendszerünk típusa ugyanis ellentmond a hermetizálás, elszigetelés túlzásainak.
A vállalati rendszer hatékonyságát - hosszabb távon - tehát az determinálja, hogy mennyire képes politikai, gazdasági, jogi, emberi, technológiai, szervezési erőforrásait adekvát módon strukturálni a környezeti követelmények szerint.
Rendkívüli hatása ellenére a szervezés- vezetéselmélet nagymértékben elhanyagolta, figyelmen kívül hagyta a környezet tanulmányozását. Általános érvényűnek szánt útmutatások, minden helyzetben alkalmazható vezetési koncepciók és módszerek domináltak. A környezetet hagyományosan vagy adottnak tételezik fel, vagy egyszerűen nem vesznek róla tudomás. Elméletileg nem integrálják a szervezés- és vezetéselméletbe. Egyszerű, "normális" helyzetben a vállalatvezetés működni tud ilyen elméleti segítség nélkül is, múltbeli tapasztalatai kielégítően eligazítják.
A jelenlegi komplex és magas változékonyságú környezetben azonban ilyen kirívó mulasztás hosszú ideig nem viselhető el.
b) A struktúra adaptációjában jelentkező nehézségek második csoportját azoknak a remélt eredményeknek az elmaradása okozta, amelyeket a gyakorlatban a széleskörű számítógépesítéstől, a kvantitatív módszerek (matematika, formális-logika) alkalmazásától, az elméletben az általános rendszerelmélettől és a kibernetikától - mint integrált, interdiszciplináris szervezetelmélettől - vártak a 60-as években. Vissza

Tartalom

Kovács Sándor: Bevezető 5
I. Dr. Kovács Sándor: Szervezettípusok 11
II. Dr. Balaton Károly - Dobák Miklós: A szervezetek mérése és elemzése 11
III. Dr. Tari Ernő: Kontextus-szervezeti strukturahatékonyság. Szervezetvizsgálatok a lengyel vegyiparban 125
III. Dr. Balogh Gizella: A hatáskörmegosztás típusai kohászati vállalatban 167
IV. Dr. Antal Iván: A szervezetfejlesztés alapvonásai az építőipari vállalatban 269-337
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv