A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mintatár a jogi ismeretek és gyakorlati képzéshez

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Comenius Bt.
Kiadás helye: Pécs
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 87 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A gyermek- és ifjúságvédelem jogi szabályozása sokrétű, azt több törvény illetve, alacsonyabb szintű jogszabály fogalmazza meg, - így a családjogi törvény (1952. évi IV. tv.), szociális törvény... Tovább

Előszó

A gyermek- és ifjúságvédelem jogi szabályozása sokrétű, azt több törvény illetve, alacsonyabb szintű jogszabály fogalmazza meg, - így a családjogi törvény (1952. évi IV. tv.), szociális törvény (1993. évi III. tv.), a gyámhatóság eljárásáról szóló rendelet (12/1987. (VI.29.) MM. r.), a kiskorúakról való állami gondoskodás, valamint a szülő és a gyermek kapcsolattartásának szabályozásáról szóló rendelet (51/1986. (XI.26.) MT. r.).
Egyes témakörök tárgyalása során a további kapcsolódó jogszabályok, illetve azok rendelkezéseinek ismerete is szükséges, - így társadalombiztosítás, Büntető törvénykönyv, gyermekek jogairól szóló New York-i Egyezmény.
A nagy horderejű változást az 1991. évi XX. tv. hozta, mellyel a védő-óvóintézkedésként megállapított segélyezés kikerült a gyámhatóságok hatásköréből, azt a települési képviselőtestület gyakorolja.
Fenti törvény felhatalmazása alapján született meg a 22/1992. /I.28./ Korm. sz. rendelet, mely 1992. február 15. napján hatályossá vált. Ezen Korm. rendelet 9.§ akként szól:
"A települési önkormányzat jegyzője az e rendeletben foglalt kivétellel mindazon feladat- és hatásköröket első fokon gyakorolja, amelyeket jogszabály a gyámhatóságok feladat- és hatáskörébe utalt."
A települési önkormányzatok jegyzői nagy és komoly fajsúlyú feladatot kaptak, melynek gyakorlása szakértelmet, a feladat ellátása során megszerezhető tapasztalatokat, nagy empátiát és sok türelmet igényel.
A gyermek- és ifjúságvédelem rendszere, annak jogi szabályozása átalakulás előtt áll.
Tanulmányaik alatt közvetlen szemlélői lehetnek a változás, illetve változtatás nem könnyű folyamatainak. Vissza

Tartalom

Bevezetés5
Gyámügyi hatáskör6
A szülői felügyelet megszüntetése iránti keresetlevél szükséges kellékei15
Házasságkötés17
Családi jogállás19
Örökbefogadás26
Kiskorú nevének megállapítása34
Szülői ház elhagyása37
Kapcsolattartás39
Környezettanulmány44
Eseti gondnok48
Apai elismerés (jegyzőkönyv)50
Szülői felügyelet, állami gondoskodás54
Gondnokság, gyámság72
Kapcsolódó jogszabályok83
Az állami gondoskodás egyes intézményeinek elhatárolása85

Dr. Kovács Zsuzsa

Dr. Kovács Zsuzsa műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Kovács Zsuzsa könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv