1.035.018

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A Kertészeti és Szőlészeti Főiskola közleményei 1967. 4/1.

XXXI. évfolyam 1967. 4/1. - Publicationes Academiae Horti- et Viticulturae

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

"Arra a kérdésre, hogy a fajta hozta-e létre a kertészetet, vagy a kertészet a fajták sokaságát, nem könnyű egy szóval válaszolni. A fajta és a kertészet viszonya... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

"Arra a kérdésre, hogy a fajta hozta-e létre a kertészetet, vagy a kertészet a fajták sokaságát, nem könnyű egy szóval válaszolni. A fajta és a kertészet viszonya elválaszthatatlan, kölcsönösen hatnak egymásra. Mindkettőt az emberi, társadalmi, gazdasági szükségletek (élelmezési, esztétikai, kultikus igények) hozták létre. Természetes viszont, hogy ez a viszonosság az egyes korszakokban eltérő intenzitású és eltérő tartalmú volt.
Tekintsük át először a fajtakérdést történeti vonatkozásában. A növényfajták felhasználása és gazdasági jelentősége egyidős a növénytermesztéssel. Az első növénytermesztők a természet alkotta fajtákat használták. Később, bár a vadon tenyésző fajok és természetes változataik szerepeltek az ember ellátásában, egyre szaporodott a termesztési viszonyok hatására kialakult fajták (kultivárok) száma. A fajták közti természetes kereszteződések, a magról szaporítás, a mutációval létrejött változatok, az ösztönös és tudatos szelekció évszázadok, évezredek alatt nagyszámú fajta forrásai voltak, s egyben elindították a termesztésbe vont fajták kultúrevolúcióját, amely több új kultúrfajt is létrehozott." Vissza

Tartalom

Dr. Kozma Pál: A növényfajták jelentősége a kertészeti termesztésben 5
Dr. Csepregi P.: Az abszolút és relatív termékenységi együttható fogalma és jelentősége a szőlészeti kísérletezésben 27
Dr. Szuróczki Z.: A fiatal homoki szőlőültetvény állagának alakulása a talaj minőségétől függően 43
Dr. Fekete Z. - Dr. Horn E.: A szőlő eróziójának és talajvédelmének összefüggése a
talaj fizikai sajátságaival 59
Dr. Pais I. - Dr. Gombkötő G.: Almafajtáink kémiai vizsgálata I. A Jonathan alma
antocianin színanyagai 71
Zsoldos L.: Teraszokra ültetett Jonathán almafák növekedése 79
Dr. Filius I.: A hőmérséklet hatása a paprikapalánták növekedésére és fejlődésére 89
Bányainé Dr. Sándor Júlia: Vetőmagvak mintavételének egy matematikai problémája 101
Balogh A.: Az absztrakció szerepe a kerttervezésben II.
Dr. Gombkötő G.: Antocianinok elválasztása Sephadex gél oszlopon 121
Dr. Balázs L. - Dr. Pais I.-Dr. Pungor E.: Gyümölcslevek és gyümölcspürék
titrálhatósav-tartalmának oszcillometriás meghatározása 127
Dr. Hargitai L.: Az osli tőzeg részletes jellemzése a kertészeti felhasználás szempontjából 135
Dr. Karai J.:A talaj egyenértékű hővezető képességének megállapítása 149
Rédai I.: Különböző adottságú termelőszövetkezetek tagságának gazdaságos foglalkoztatása 165
Erdélyi L.: A békés egymás mellett élés szocialista politikája és az osztályharc 179
Dr. Kádár Gy. - Eperjesi I. - Malya E.: Homoki fehér borok korszerű készítés- és
kezeléstechnológiájának kialakítása 187
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv