1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Irányítástechnika II.

Kézirat

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 306 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: A könyv 300 példányban jelent meg. 255 fekete-fehér ábrával illusztrálva. Tankönyvi szám: J7-670. Kézirat.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az Irányítástechnika c. jegyzet második részének megírását a tanterv megváltozása tette indokolttá. A témakör megerősödése viszont a műszaki fejlődés irányának szükségszerű velejárója. A társadalom... Tovább

Előszó

Az Irányítástechnika c. jegyzet második részének megírását a tanterv megváltozása tette indokolttá. A témakör megerősödése viszont a műszaki fejlődés irányának szükségszerű velejárója. A társadalom növekvő szükségleteinek minél magasabb fokon való kielégítése az ipari termelés, a gépek és járművek automatizálását vonja magával. A termelő erők további növelése nem valósítható már meg egy szocializmust építő társadalomban, csupán a dolgozók létszámának növelésével, hanem elsősorban a munka termelékenységének szakadatlan növelésével kell a problémákat megoldani. Ennek feltétele viszont egyrészt a munka jobb és szakszerűbb megszervezése, másrészt az automatizálás. Az Irányítástechnika c. tantárgy alapot kíván nyújtani a szaktárgyak felé, elvek ismeretére és gondolkozásra akarunk nevelni. Felhasználjuk a Matematikában, Mechanikában, Általános géptanban, Elektrotechnikában és Számítógépekben tanultakat, összevonjuk a korábbi tantervek anyagából a Villamos hajtás és részben a Számítógépek c. tantárgyak egyes fejezeteit.
E második kötetben egyrészt a szabályozástechnikai anyag alaposabb megértését szolgáló példákat mutatunk be az első fejezetben.
Néhány konkrét feladat formájában összeállítottuk Karunk egyes ágazatainak szakmai köréből választott feladatok irányítástechnikai tárgyalását. Ezeket a második fejezetben gyűjtöttük össze. A harmadik fejezetben a gépjármű feszültségszabályozókra alkalmazva általános elméleti tárgyalást mutatunk be állásos szabályozásokra. Olyan műszaki területen, ahol villamos szikra képződése robbanást okozhat, nélkülözhetetlen a pneumatikus szabályozástechnika. A negyedik fejezetben ezekből mutatunk néhány hazai gyártású elemet, megvilágítva azok működési elvét. Az ötödik fejezetben az operátoros impedanciákkal való számítás elemeit ismertetjük, majd az elvet példán gyakoroljuk. A hatodik fejezet a diszkrét jelekkel működő pneumatikus logikai kapcsolástan néhány megoldását ismerteti. E fejezethez előtanulmányként dr. Ágoston Attila dr. Tarnai Géza: Számítógépek c. jegyzetének mintegy első negyedét is felhasználjuk. A hetedik fejezetben villamos hajtások egyszerűbb vezérléstechnikájára mutatunk be néhány berendezést és kapcsolást, a nyolcadik fejezet ugyancsak villamos hajtásokkal foglalkozik és azok szabályozására mutat be két példát. Végül a kilencedik fejezet az Irányítástechnika c. tantárgy laboratóriumi gyakorlataihoz kíván segédletet szolgáltatni. Ez a fejezet egyébként az egyre szaporodó laboratóriumi felszereléssel a jövőben állandó átdolgozásra kerül. Megemlítjük, hogy az Irányítástechnika II. c. jegyzetet tanszéki munkaközösség készítette. Vissza

Tartalom

Előszó 3
1. fejezet. Gyakorlópéldák 5
2. fejezet. Folyamatos szabályozástechnikai feladatok a közlekedéstechnikában 61
2.1 példa 61
2.2 példa 88
2.3 példa 99
2.4 példa 101
3. fejezet. Állásosszabályozók 106
4. fejezet. Analóg pneumatikus automatika elemek 115
4.1 Az erősítő relé 115
4.2 Távadók 117
4.3 Szabályozó 128
4.4 Beavatkozó szervek 134
5. fejezet. Az operátoros impedancia 138
Példa 141
6. fejezet. Pneumatikus logikai kapcsolástan 146
6.1 Alapkapcsolások 147
6.2 Áramkörök működésének leírása 154
6.3 Logikai hálózatok rendszere 160
6.4 Logikai algebra bevezetése a pneumatikába 170
6.5 Áramkör tervezés 183
6.6 Kis nyomású pneumatikus logikai egységek 210
7. fejezet. Villamos hajtások vezérlése 221
7.1 Vezérlési elemek 221
7.2 A vezérlési feladat megoldása 234
7.3 Villamos motorok vezérlése 241
7.4 Példák 266
8. fejezet. Villamos hajtások szabályozása 272
8.1 Villamos hajtások szabályozásáról általában 272
8.2 Külső gerjesztésű egyenáramú motor fordulatszám szabályozása áramkorlátozással 273
8.3 Markolóval ellátott daru szabályozott villamos hajtása 280
9. fejezet. Irányítástechnikai mérések 284
9.1 Mérés 284
9.2 Mérés 287
9.3 Mérés 293
9.4 Mérés 301
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv