1.034.972

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Gyümölcsfélék értékesítése

Szerző
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 337 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 11 cm
ISBN: 963-231-022-5
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A gyümölcs értékének realizálódásához nem elég azt megtermelni, el is kell adni. Az elérhető jövedelem a piaci igények és a kereskedelmi követelmények függvénye. Ezek alapvető ismerete nélkülözhetetlen a kertészeti termelésben dolgozók számára.
A szerző művében a gyümölcsforgalmazás, majd az árképzés sajátosságaival foglalkozik, ismerteti a minőség és az eladás idejének hatását az árra. Részletesen tárgyalja a különböző gyümölcsfélékre vonatkozó csomagolási tudnivalókat.
Nagy érdeme a könyvnek a sok, közvetlen, gyakorlatból eredő megállapítás, melyeket csak az tehet, aki maga is közvetlen részese a munkának.

Tartalom

Előszó 5
1. A gyümölcstermelés és -fogyasztás hazai és nemzetközi alakulása 7
1.1. A hazai frissgyümölcs-félék fogyasztása 7
1.2. A gyümölcstermékek kereskedelme 13
1.3. A kereskedelmi vállalatok piacszabályozó szerepe 15
1.4. Részvételünk a gyümölcsfélék világpiacán 19
1.41. Almástermésűek 20
1.42. Csonthéjas gyümölcsűek 24
1.43. Bogyósgyümölcsűek 30
1.44. A szőlő 32
2. A forgalmazó és feldolgozó vállalatok termelői kapcsolatai 34
2.1. A szakkereskedelem szervezete 36
2.2. A HUNGAROFRUCT Külkereskedelmi Vállalat tevékenysége 37
2.3. A feldolgozóipar nyersanyagszükséglenek forrásai 41
2.4. A kereskedelmi gyakorlat főbb jellemzői 42
2.41. Az éves szerződés 43
2.42. Diszpozíciós rendszerben történő áruszállítás 44
2.43. Felvásárlás saját számlára 44
2.44. Háztáji és kistételű áruk felvásárlása 44
2.45. A termelő gazdaságok saját értékesítési csatornáin történő bonyolítás 45
2.46. Állami támogatás a forgalmazásban 46
2.47. Magánpiaci formák 47
2.48. A gyümölcstermékek útja a termelőtől a fogyasztóig 48
3. Áruismeret, előkészítés és szállítás 50
3.1. A nemzetközi gyümölcskereskedelem szállítási és okmányolási kötelezettsége 51
3.11. Vagon- és kamionrendelések 52
3.12. Kötésszám - kiviteli engedélyszám - fuvarlevél 52
3.13. Rakodás 53
3.14. Az exportküldemények mérlegelése és darabszámlálása 55
3.15 A szállítmány avizálása és a vámkezelés 58
3.2. Értékesítésre való előkészítés 59
3.21. Almástermésűek 60
3.22. Csonthéjas gyümölcsűek 83
3.23. Bogyósgyümölcsűek 98
3.24. Héjastermésűek 108
3.25. Csemegeszőlő és étkezésre alkalmas borszőlő 112
3.3. Göngyölegtípusok 112
3.31. A lakosság frissgyümölcs-ellátásának göngyölegtípusai 115
3.32. Az exportra kerülő frissgyümölcsfélék göngyölegtípusai 117
3.33. A feldolgozóipari vállalatok által alkalmazott göngyölegtípusok 124
3.34. Hűtőházi tárolásra vásárolt gyümölcsfélék göngyölegtípusai 127
3.35. A göngyölegek forgalmazása 127
3.4. Gyümölcsfélék szállítása 130
3.41. A gyümölcsfélék szállításánál a gyakorlatban alkalmazott gépesítés fontosabb eszközei 137
4. Gyümölcsfélék átmeneti és tartós tárolása 140
4.1. Az optimális szüreti időpont meghatározása téli almánál 140
4.2. A gyümölcstárolást befolyásoló tényezők 143
4.21. A hűtőtároló klímája 146
4.22. A hűtőtároló és a göngyölegek fertőtlenítése 147
4.23. A tárolás ellenőrzése - tárolási napló 148
4.24. Mintaszedés fáról és raktárból 149
4.3. A tárolás módjai 149
4.31. Száraztárolók 149
4.32. Hűtőtárolók 150
4.4. Néhány gyümölcsféle hűtési technológiájának gyakorlati tudnivalói 151
4.41. Almástermésűek 151
4.42. Csonthéjas gyümölcsűek 153
4.43. Bogyósgyümölcsűek 156
4.44. Csemegeszőlő 158
4.5. Kézi gyümölcs válogatás és -osztályozás 161
4.6. Gépesített gyümölcsválogatás és -osztályozás 163
4.61. MINI-MAN kis teljesítményű hazai gyümölcsmanipuláló gépsor 163
4.62. VARI-MAN A5D közepes teljesítményű gépsor 166
4.63. Nagy teljesítményű hazai gyümölcsmanipuláló gépsorok 168
4.64. Nagy teljesítményű FMC-rendszerű import gépsorok 170
4.7. A gyümölcsfélék betakarításának hazai tapasztalatai 176
4.8. Az exportra kerülő gyümölcsfélék csomagolása 180
5. A gyümölcskereskedelemben alkalmazott árpolitika 200
5.1. A rugalmas ármegállapítás szükségessége 200
5.2. A kereskedelem árai és a termékforgalmazás rendje 204
5.3. A felvásárló vállalatok árképzése 209
5.31. Vállalati limitár 210
5.32. Beszerzési ár 211
5.33. Számlázási vagy kötési ár 211
5.34. Bizományosi ár 212
5.35. Originál ár 213
5.36. Amétás ár (a metá) 214
5.4. A gyümölcsfélék átlagárainak változása 215
5.5. Az információk 216
6. Termesztési, kereskedelmi és forgalmazási gyakorlat 226
6.1. Almástermésűek 226
6.11. Nyári alma 226
6.12. Téli alma 231
6.13. Nyári körte 238
6.14. Téli körte 242
6.15. Birs 246
6.2. Csonthéjas gyümölcsűek 250
6.21. Cseresznye 250
6.22. Meggy 255
6.23. Kajszibarack 259
6.24. őszibarack 267
6.25. Szilva 279
6.3. Bogyósgyümölcsűek 285
6.31. Málna 286
6.32. Szamóca 291
6.33. Ribiszke 295
6.34. Köszméte 302
6.4. Héjastermésűek 305
6.41. Mandula 306
6.42. Dió 311
6.43. Gesztenye 316
6.44. Mogyoró 319
6.6. A csemegeszőlő és az étkezésre alkalmas borszőlő 323
6.51. A legfontosabb csemegeszőlő-fajták 324
6.52. A csemegeszőlő előkészítése értékesítésre 329
6.53. A csemegeszőlő árának változása 331

Dr. Laczkó Tibor

Dr. Laczkó Tibor műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Laczkó Tibor könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Gyümölcsfélék értékesítése Gyümölcsfélék értékesítése

Könyvtári könyv volt.

Állapot: Közepes
2.840 Ft
2.270 ,-Ft 20
11 pont kapható
Kosárba
konyv