759.371

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig

A táplálkozás egészségkönyve

Fülszöveg

Egészségkönyv-sorozatunk hetedik könyve, az előzőekhez hasonlóan, szintén önálló témakörrel foglalkozik, mint a táplálkozás és az egészség, a táplálkozás és az egyes betegségek összefüggései.
A könyv szerzői több tudományág kutatói, orvosok, szakértők, akik megismertetik az olvasóval az élelmiszerek emberi szervezetre gyakorolt hatásait. Megkülönböztetett figyelmet fordítottak a szív- és érrendszeri kóros elváltozások, a daganatos betegségek, valamint a cukorbetegség és a táplálkozás kapcsolatának bemutatására és kialakulásuk megelőzésére. Korszerű ismereteket kínálnak azoknak az olvasóknak, akik nyitottak élet- és táplálkozásmódjuk felülvizsgálatára és az egészségőrző irányok alkalmazására.
A könyv első része az élelmiszerek alkotóelemeit ismerteti (szénhidrátok, zsírok, fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok, élelmi rostok), mely a következő részek mélyebb megértését szolgálja. A továbbiakban a mindennapi táplálkozáshoz, az egészségmegőrzéshez, a betegségek elkerüléséhez kaphatunk... Tovább

Tartalom

Dr. Bíró György: A táplálkozás az élet alapja13
A táplálkozás
Dr. Zajkás Gábor: Táplálkozási alapfogalmak21
Makrotápanyagok22
Mikrotápanyagok22
Dr. Gaál Ödön: A táplálkozás biokémiája23
Az élőlényekben lejátszódó kémiai folyamatok24
Megjelölt atomok25
Energia25
Építőkövek27
Az élő szervezet - szervezett28
Összehangolt szabályozás29
Aktív és inaktív enzimek30
Szabályozás hormonokkal31
Táplálékaink fő összetevői32
Dr. Gaál Ödön: A szénhidrátok32
Dr. Perédi József: Zsírok és növényi olajok41
Dr. Zajkás Gábor: A zsiradékok élettani hatása48
Dr. Biacs Péter: A zsírok szerepének változása52
Dr. Hajós Gyöngyi: A fehérjék54
Dr. Barna Éva: Vitaminok71
Dr. Fodor Péter: Ásványi anyagok80
Dr. Figler Mária: Az élelmi rostok84
Élelmiszereink
Alapvető élelmiszerek95
Dr. Matuz János: Gabonafélék95
Dr. Szalai Lajos: Kenyér - pékáruk - sütőipari termékek107
Dr. Mednyánszky Zsuzsa: Zöldség- és főzelékfélék, saláták, gyümölcsök117
Dr. Csapó János: Tej és tejtermékek131
Dr. Incze Kálmán: Húsok és húskészítmények144
Dr. Váradi László: Halak és halfélék154
Italok164
Dr. Zajkás Gábor: Ivóvíz, ásványvizek, gyógyvizek164
Tóthné dr. Markus Marianna, dr. Boross Ferenc: Gyümölcslevek, üdítőitalok168
Dr. Szollár Lajos: A bor173
Dr. Hoschke Ágoston, Hegyesné dr. Vecseri Beáta: A sör178
Dr. Hoschke Ágoston, Hegyesné dr. Vecseri Beáta: Tömény italok180
Kékesi Erzsébet: A kávé182
Kékesi Erzsébet: A tea187
Dr. Kremmer Tibor: A teázás194
Dr. Ladocsi Teréz: Fűszerek és gyógynövények197
A fűszerek hatóanyagairól198
A fűszeres ételek hatásai198
Néhány tanács a fűszerek használatához199
Néhány fűszer-feldolgozási technika200
Életmód, egészség
Dr. Zajkás Gábor: Táplálkozás és egészség207
Táplálkozási ajánlások a felnőtt lakosság számára209
Dr. Mózsik Gyula, dr. Figler Mária: A felszívódás210
A felszívódás (és a tápanyagok) hasznosulásának fontosabb szintjei210
Dr. Gelencsér Éva: A táplálkozás hatása az immunrendszerrre217
Szisztémás immunrendszer217
Velünk született immunitás218
Szerzett immunitás220
Nyálkahártyához kapcsolódott immunrendszer221
A táplálkozás és az immunrendszer221
Kóros elhízás és túlzott tápanyagbevitel226
Dr. Polgár Marianna: Táplálkozás és allergia226
A táplálék által kiváltott allergia226
Az allergia kialakulása230
Allergiára hajlamosító tényezők231
Megelőzés232
Kivizsgálás szükséges232
Dr. Zajkás Gábor: A táplálkozás szerepe egyes betegségek megelőzésében233
A táplálkozás szerepe a szív- és érrendszer védelmében237
Dr. Romics László: A szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői237
Az érelmeszesedés legfontosabb rizikófaktorai237
Dr. Fodor György: A táplálkozás hatása a koleszterinszintre241
Dr. Pados Gyula: A zsírsavak hatása a koleszterinszintre248
Dr. Greiner Erika, Domonkos Andrea: Vegetáriánus táplálkozás253
Mit értünk vegetariánus táplálkozási forma alatt?254
Fő vegetariánus irányzatok254
Választott és kényszervegetarianizmus255
Táplálkozás és elhízás261
Dr. Halmy László: Elhízás felnőttkorban261
Dr. Blatniczky László: Elhízás gyermekkorban268
Dr. Cserháti László: Az egészséges életmód és a fizikai aktivitás274
Gyakorlati tudnivalók
Dr. Molnár Pál: Az élelmiszertörvény és az élelmiszerek jelölése285
A Fogyasztóvédelmi Felügyelőség feladata286
Biztonsági és minőségi követelmények287
Élelmiszerek jelölése288
Minőségét emgőrzi...289
Dr. Sohár Pálné: Élelmiszer-adalékanyagok290
Mi az élemiszer-adalékanyag?291
Antioxidánsok és antioxidáns-szinergisták294
Tartósítószerek295
Állományjavító és -módosító anyagok296
Aromaanyagok és ízfokozók297
Édesítőszerek298
Dr. Zajkás Gábor: Étrend-kiegészítők299
Mit nevezünk étrend-kiegészítőnek?299
Dr. Kiss István: Élelmiszerek és mikroorganizmusok302
Az élemiszerek értékvesztése302
Romlást és betegséget okozó mikroorganizmusok304
Hasznos mikroorganizmusok306
Az élelmiszerek eltarthatósága307
Csomagolás310
Élelmiszerek higiénés kezelése310
Dr. Rodler Imre: Ételmérgezések, ételfertőzések312
Konyhatechnikai ismeretek315
Az ételmérgezés tünetei316
Az ételmérgezés megelőzése316
Turizmus317
Élelmiszer-termelés317
Megváltozott élelmiszer-fogyasztási szokások318
Élelmszer-biztonság - belső ellenőrzési rendszerek319
Dr. Sebők András, dr. Simon József: Az élelmiszerek tárolása320
Szárazáru tárolása320
A gyümölcs, zöldség tárolása321
A konzervek kezelése321
Hűtés és gyorsfagyasztás321
Az egészséges táplálkozás
Dr. Zajkás Gábor: Táplálkozási javaslatok egyes életszakaszokban329
Az iskoláskorúak táplálkozása329
Időskorúak táplálkozása332
Táplálkozás terhesség idején334
Élelmiszer-útmutató336
Dr. Greiner Erika, Polyikné Vántsa Judit: Kéthetes mintaétrend az élelmiszer-útmutató alapján348
Sági Katalin: Tervezzünk étrendet - korszerű ételkészítés353
Jó tanácsok az élelmiszerek vásárlásához356
Dr. Greiner Erika, Hajós Cecília: Ételkészítési tanácsok ízletesen - fiatalosan363
Domonkos Andrea, dr. Greiner Erika: Receptgyűjtemény372
Tóthné Rédey Györgyi: Megjelenítés, terítés, tálalás383
F. Nagy Angéla: A táplálkozás kultúrtörténete
Kalandozás a konyha körül391
Dr. Zajkás Gábor: A táplálkozás jelene és jövője a tudomány tükrében
Felhasznált irodalom403
Idegen szavak jelentése407
A szerzőről417
Tárgymutató423
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A táplálkozás egészségkönyve A táplálkozás egészségkönyve A táplálkozás egészségkönyve

A borító enyhén foltos.

Állapot:
4.500 ,-Ft
23 pont kapható
Kosárba