kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Vászon |
| Oldalszám: | 419 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 18 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | 201 fekete-fehér ábrával. |
| Előszó | 5 |
| A növénytermesztés történetének fő korszakai és a jövő feladatai | 7 |
| Fő korszakok | 7 |
| A jövő feladatai | 11 |
| Irodalom | 14 |
| A vetőmag | 15 |
| A vetőmag fajtaértéke | 15 |
| A vetőmag minősége | 17 |
| Tisztaság | 17 |
| Csírázóképesség | 18 |
| A vetőmag használati értéke | 22 |
| A vetőmag egészségi állapota | 22 |
| Víztartalom | 23 |
| Ezermagsúly | 24 |
| Hektolitersúly | 24 |
| Osztályozottság | 24 |
| Mintavétel | 24 |
| A vetőmag előkészítése | 26 |
| A vetőmag tisztítása és osztályozása | 26 |
| A vetőmag csávázása | 27 |
| A vetőmag áztatása | 30 |
| A vetőmag melegítése | 30 |
| A jarovizálás | 30 |
| A skarifikálás | 31 |
| Az oltás | 31 |
| A stimulálás vagy serkentés | 31 |
| A vetés | 32 |
| A vetés módjai | 32 |
| A szórvavetés | 32 |
| Sorbavetés | 33 |
| Fészkes vetés | 35 |
| Egyéb vetési módok | 36 |
| A vetés mélysége és a mag takarása | 36 |
| A vetés ideje | 38 |
| A vetőmag mennyisége | 39 |
| Irodalom | 42 |
| Gabonafélék | 43 |
| A gabonafélék biológiája | 43 |
| A gabonafélék betegségei és kártevői | 48 |
| A gabona aratása, cséplése | 55 |
| A búza | 60 |
| A tavaszi búza | 75 |
| A rozs | 75 |
| Az árpa | 80 |
| Az őszi árpa | 81 |
| A tavaszi árpa | 83 |
| A zab | 87 |
| A köles | 91 |
| A pohánka | 92 |
| Kanári köles vagy fénymag | 94 |
| A rizs | 94 |
| A kukorica | 103 |
| A kukoricavetőmag termesztése | 129 |
| A hibridkukorica-vetőmag előállítása | 130 |
| A kukorica öntözéses termesztése | 132 |
| A seprőcirok | 134 |
| Irodalom | 138 |
| A hüvelyesek | 139 |
| Általános jellemzésük | 139 |
| A hüvelyesek cséplése | 141 |
| A hüvelyesek betegségei és kártevői | 142 |
| A borsó | 144 |
| A bab | 148 |
| A lencse | 150 |
| A szója | 152 |
| A csillagfürt | 154 |
| A lóbab | 157 |
| A szegleteslednek | 159 |
| A csicseriborsó | 161 |
| A homoki bab | 161 |
| A földimogyoró | 162 |
| Irodalom | 164 |
| Gyökér- és gumósnövények | 165 |
| Általános jellemzésük | 165 |
| A burgonya | 166 |
| A csicsóka | 181 |
| A cukorrépa | 183 |
| Öntözéses répatermesztés | 199 |
| A takarmányrépa | 200 |
| A répamag termesztése | 202 |
| Dugványtermesztés | 202 |
| Magtermesztés | 204 |
| A murokrépa | 207 |
| A tarlórépa | 208 |
| A cikória | 210 |
| A meleg égöv gyökér- és gumósnövényei | 211 |
| Irodalom | 212 |
| Olajnövények | 213 |
| Általános jellemzésük | 213 |
| A napraforgó | 214 |
| A ricinus | 219 |
| A mák | 222 |
| A repce | 226 |
| A réparepce | 229 |
| A gomborka | 229 |
| A tök | 230 |
| Irodalom | 231 |
| Rostnövények | 232 |
| Általános jellemzésük | 232 |
| A kender | 232 |
| A len | 238 |
| A meleg égövi rostnövények | 244 |
| Irodalom | 245 |
| Fűszer-, illatos és gyógynövények | 246 |
| Általános jellemzésük | 246 |
| A fűszerpaprika | 247 |
| A vöröshagyma | 256 |
| A mustár | 264 |
| A koriander | 266 |
| A majoranna | 267 |
| A kapor | 268 |
| A konyhakömény | 269 |
| Az édeskömény | 271 |
| A komló | 273 |
| Borsosmenta | 283 |
| Levendula | 287 |
| Gyűszűvirág | 291 |
| A dohány | 294 |
| Irodalom | 317 |
| Szálastakarmányok | 318 |
| Általános jellemzésük | 318 |
| Az évelő pillangósok | 320 |
| A lucerna | 320 |
| A komlóslucerna | 339 |
| A vöröshere | 340 |
| A fehérhere | 348 |
| A korcshere | 349 |
| A baltacim | 350 |
| A szarvaskerep | 352 |
| A füveshere | 354 |
| Az évelő pázsitfüvek | 355 |
| A lazabokrú pázsitfüvek | 357 |
| A vetőmagkeverék összeállítása | 361 |
| A füveshere-telepítés agrotechnikája | 362 |
| Évelő pázsitfüvek magjának termesztése | 367 |
| Két- és egyéves pillangós szálastakarmányok termesztése | 369 |
| A kétéves fehérvirágú somkóró | 369 |
| A nyúlszapuka | 370 |
| A bíborhere | 371 |
| Az alexandriai here | 372 |
| A szeradella | 373 |
| Keveréktakarmányok termesztése | 374 |
| Őszi keveréktakarmányok | 374 |
| Tavaszi keveréktakarmányok | 377 |
| Egyéves nem-pillangós szálastakarmányok termesztése | 378 |
| A kukoricacsalamádé | 378 |
| A silókukorica | 381 |
| A szójás silókukorica | 383 |
| A silónapraforgó | 384 |
| A napraforgós borsó | 384 |
| A takarmánycirok | 384 |
| A cukorcirok | 386 |
| A szemescirok | 387 |
| A szudáni cirokfű és az édes szudáni cirokfű | 388 |
| A mohar | 389 |
| A csumiz | 389 |
| A fehérmustár | 390 |
| A csibehúr | 391 |
| A takarmánykápozsta | 392 |
| A kölesfű (japánköles) | 393 |
| A takarmányöles | 393 |
| Az érdeslevelű nadálytő | 394 |
| Kettőstermesztés | 395 |
| Kettőstermesztés közé- (alá-) vetéssel | 395 |
| Kettőstermesztés tarlóbavetéssel | 396 |
| A zöld futószalag | 398 |
| A szénakészítés | 402 |
| Pillangós-takarmányok szállítása | 404 |
| Kund-féle hengeres szénakészítés | 405 |
| Fermentált széna készítése | 406 |
| Szénaszárítás állványokon | 407 |
| Mesterséges szénaszárítás | 409 |
| Rétiszéna készítése | 410 |
| A szénamunkák szervezésének irányelvei | 410 |
| A széna tárolása | 411 |
| Irodalom | 413 |