1.035.153

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Higiéne a közétkeztetésben

Az egészségügyi minimum-tanfolyam anyaga

Szerző
Lektor

Kiadó: Medicina Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 158 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-240-789-X
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

E könyv írásakor arra törekedtem, hogy a közétkeztetés területén foglalkoztatott dolgozó valóban a legszükségesebb ismeretanyagot kapja kézhez, egy olyan minimumot, amely alapot ad egészségügyi... Tovább

Előszó

E könyv írásakor arra törekedtem, hogy a közétkeztetés területén foglalkoztatott dolgozó valóban a legszükségesebb ismeretanyagot kapja kézhez, egy olyan minimumot, amely alapot ad egészségügyi szemléletének kialakulásához. Tisztában vagyok azzal, hogy helyes közegészségügyi szemléletet kialakítani sem egy könyv, sem egy tanfolyam egymagában nem képes. Hosszú idő és nagyon sok tapasztalat szükséges ahhoz, hogy valakinek minden tevékenysége tükrözze az embercsoportok és ezen keresztül az egész lakosság egészségvédelmét. Közegészségügyi hálózatunk ennek a szemléletnek tudatosításán fáradozik. A higiéné mindent átfogó tudomány, az ember valamennyi életmegnyilvánulására kiterjed. A közétkeztetés - melynek széles körű elterjedését csak szocialista állam képes biztosítani - a higiéné tudományának szinte valamennyi szakágazatával kapcsolatban áll. Éppen ezért nagyon nehéz lenne minden közegészségügyi vonatkozását egyetlen mű keretében összefoglalni. A lényeges vonásokat azonban feltétlenül szükséges megismerni és azt a gyakorlat során mindenkor alkalmazni. Ez a kitűzött cél. Annak reményében mondok köszönetet dr. Tóth Lászlónak és Harmat Olgának - akik a könyv lektorálása során mind szakmai, mind gyakorlati tapasztalataikkal segítséget nyújtottak -, hogy a kitűzött célt sikerült megvalósítani. Vissza

Tartalom

TARTALOM
Előszó 7
I. fejezet
A közétkeztetés közegészségügyi jelentősége 9
A szocialista egészségügy és az egészségvédelem 9
Az élelmezés-egészségügy 9
A közétkeztetés jelentősége 10
Az egészségügyi ismeretek alkalmazása 11
II. fejezet
Mikrobiológiai ismeretek 12
A baktériumok nagysága és alakja 12
A baktériumok tulajdonságai 12
A baktériumok szaporodása 13
A baktériumok életfeltételei 13
A baktériumok káros tevékenységének megelőzése 16
III. fejezet
Személyi higiéné 17
Orvosi vizsgálat 17
Egészségügyi könyv 18
Személyi tisztaság 19
A közegészségügyi szempontból helyes magatartás 21
Balesetelhárítás 22
IV. fejezet
A közétkeztetési üzem 23
A konyhák osztályozása 23
V. fejezet
Önálló konyhaüzem higiénéje 25
A konyha elhelyezése 23
A konyha helyiségeinek csoportosítása 28
A konyha helyiségeinek kapcsolata 29
A főzőtér higiénéje 31
Az előkészítő helyiségek higiénéje 33
Földesáru- vagy zöldségelőkészítő 33
Húselőkészítő 35
A raktárhelyiségek higiénéje 38
Földesáruraktár 36
Szárazáruraktár 38
A kiegészítő helyiségek higiénéje 40
Göngyölegtároló 40
Takarítóeszköz-tároló 41
Hulladéktároló 41
A mosogatóhelyiségek higiénéje 41
Feketeedény-mosogató 42
Fehéredény-mosogató 43
A szociális helyiségek higiénéje 44
Öltöző 44
Mosdó 45
Zuhanyozó 45
W. C. (árnyékszék) 46
Étkezőhelyiség 46
Folyosók, lépcsők, felvonók 46
Az étterem (fogyasztórész) higiénéje 47
Az ételszállítás higiénéje 50
A takarítás higiénéje 52
Rovarok, rágcsálók elleni védekezés 55
VI. fejezet
A konyhai előkészítőüzem, a befejező- és melegítőkonyha higiénéje 57
A konyhai előkészítőüzem higiénéje 57
A befejezőkonyha higiénéje 60
A melegítőkonyha higiénéje 61
VII. fejezet
A táplálkozás és az élelmezés 63
A helyes táplálkozás 64
Közétkeztetés 64
Táplálkozási ismeretek 65
Anyagcsere 65
Emésztés 66
Kalória 68
Kalóriaszükséglet 68
Tápanyagok 70
A tápanyagok helyes aránya 73
Járulékos anyagok 73
Élelmezési ismeretek 75
Komplettálás 76
Ízlés 77
Káros étkezési szokások 78
Ételtervezés, étlap 79
VIII. fejezet
Az ételek értékcsökkenése 81
Az ételek egészségkárosító hatása 82
Ételfertőzés 83
Ételmérgezés 84
Mi a teendő ételmérgezés esetén? 84
Ételminta 85
IX. fejezet
Higiénés rendelkezések 86
Egészségügyi oktatás 86
Egészségügyi ellenőrzés 87
Feliratok elhelyezése a konyhaüzemben 89
Tájékoztató 89
X. fejezet
A közétkeztetésre vonatkozó jogszabályok 92
A Kifőzések Általános és Közegészségügyi Szabályzata 152

Dr. László Nándor

Dr. László Nándor műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. László Nándor könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Higiéne a közétkeztetésben Higiéne a közétkeztetésben Higiéne a közétkeztetésben

A borító enyhén kopott, a lapélek kissé foltosak.

Állapot:
980 Ft
490 ,-Ft 50
4 pont kapható
Kosárba
Állapotfotók
Higiéne a közétkeztetésben Higiéne a közétkeztetésben

Néhány lapon aláhúzás látható.

Állapot:
980 ,-Ft
8 pont kapható
Kosárba
konyv