1.031.433

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A Magyar Mérnök- és Építész-Egylet Közlönye 1939. január 8.

LXXIII. évfolyam 1-2. szám

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Magyar Mérnök- és Építész-Egylet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 22 oldal
Sorozatcím: A Magyar Mérnök- és Építész-Egylet Közlönye
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 31 cm x 23 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nyomtatta a Stáduim Rt., Budapest. Fekete-fehér illusztrációkkal és korabeli hirdetésekkel.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:

Hollandiának földrajzi alakulata egészen sajátos, az európai országoktól elütő. Ez a különálló volta azután a közlekedési hálózatának egy igen érdekes rendszerét fejlesztetto ki, mely... Tovább

Előszó

Részlet:

Hollandiának földrajzi alakulata egészen sajátos, az európai országoktól elütő. Ez a különálló volta azután a közlekedési hálózatának egy igen érdekes rendszerét fejlesztetto ki, mely az országra jellemző. Hollandia, vagy helyesebben Niederland nevét is mély fekvéséről kapta. Az ország észak-nyugati fele tulajdonképen a Rajna—Maas—Scihelde deltájának tekinthető és ezeknek a folyóknak iszaplerakódása itti termékeny, nagy, gazdag, területet teremtett meg.
Ez a terület a tengerszíne alatt fekszik, s a természet a tenger felől a partok mentén homokdombok, ú. n. Dünnék által védi az elöntés ellen. A mélyen fekvő területnek nincs természetes lefolyása a tenger felé. Emberi erőnek kellett megteremtenie a szükséges berendezéseket, melyek egyfelől a területet védik a víz ellen, másfelől pedig a vizeknek mesterséges levezetését biztosítják. Hollandiának legnagyobb ellensége a víz, de egyúttal legnagyobb jóltevője is. A víz elleni küzdelem az idők folyamán azután oly kultúrát teteremtett, mely alig található más természeti gazdaságokban bővelkedő vidéken is.
Vissza

Tartalom


TARTALOM i Hollandia útügyei. Dr. Wohl György. 1. old. — A berlini Nord—Siid-S-gyorsvasút építkezésének egyik érdekes része. Dr. Ruzitska Lajos. 7. old.
SZEMLE. A fotocella a légkörkutatás szolgálatában. Dr. A. L. 9. old. Egyetemi tanszék a racionalizálás számára.
K. M. 10. old.
SZAKIRODALOM. Rovatv.: dr. Lósy-Schmidt Kde. I)ie Kurzwellen. Dr. Tyrman Miklós. 10. old.
MAGYAR MŰSZAKI MÚZEUM. Rovatv.: dr. Lósy-Schmidt Ede. A Magyar Műszaki Múzeum részére felajánlott és beérkezett adományok. 10 old.. — Magyar szerzők irodalmi munkássága 1938—39-ben a technikai és ipari irodalom, valamint az ezekkel rokon tudományágak területén. Közli: Dr. Lósy-Schmidt Ede. 11. old.
EGYLETI KÖZLEMÉNYEK. Kolosvári Kolossváry Endre f. 11. old. — Személyi liírek. 12. old. — Lengyel Béla dr. segédszerkesztői állásáról való lemondása. 12. old. — A bécsi műegyetem figyelme egyik volt hallgatójával szemben. 12. old. — Tervpályázati eredmények. 12 old. — Tudósítás az Anyaegyletben tartott szakosztályi ülésekről. A Magyar Mérnök- és
Építész-Egylet vízépítési szakosztálya 1938 október hó 18-iki ülésének jegyzőkönyve. Sikó Attila. 12. old. Hibaigazítás.
12. old.
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A Magyar Mérnök- és Építész-Egylet Közlönye 1939. január 8. A Magyar Mérnök- és Építész-Egylet Közlönye 1939. január 8. A Magyar Mérnök- és Építész-Egylet Közlönye 1939. január 8. A Magyar Mérnök- és Építész-Egylet Közlönye 1939. január 8. A Magyar Mérnök- és Építész-Egylet Közlönye 1939. január 8. A Magyar Mérnök- és Építész-Egylet Közlönye 1939. január 8. A Magyar Mérnök- és Építész-Egylet Közlönye 1939. január 8.

A borító enyhén szakadt, javított, töredezett.

Állapot:
2.440 ,-Ft
12 pont kapható
Kosárba
konyv