1.035.034

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Árképzés és áralkalmazás a kereskedelemben és a vendéglátásban

Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Belkereskedelmi Továbbképző Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 108 oldal
Sorozatcím: Kisosz füzetek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-032-284-6
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Füzetünk az egyéni vállalkozók, magánkereskedők számára foglalja össze az árszabályozás-árképzés és áralkalmazás időszerű tudnivalóit az 1990-től életbe lépő változások alapján. Ismertetjük a bolti... Tovább

Előszó

Füzetünk az egyéni vállalkozók, magánkereskedők számára foglalja össze az árszabályozás-árképzés és áralkalmazás időszerű tudnivalóit az 1990-től életbe lépő változások alapján. Ismertetjük a bolti kiskereskedelem, a vendéglátás és idegenforgalom, a tüzelő- és építőanyag-kereskedelem, valamint a nagykereskedelem ármunkájának feladatait, módszereit, és tanácsokat adunk az egyes árucsoportokkal foglalkozók árkialakítási munkájához.
Részletesen tárgyaljuk az Országgyűlés elé kerülő új törvénytervezeteket, amelyek az árakkal és a piaci magatartással (gazdasági versennyel) kapcsolatban jelentenek alapvető változtatásokat és amelyek ismeret elengedhetetlen a kereskedő üzleti magatartásának meghatározásához. Vissza

Tartalom

Bevezető 3
1. AZ ÁRSZABÁLYOZÁS ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEI 9
1.1 Árformák 10
1.2 Haszonkulcsok 12
1.3 Fogyasztói forgalmiadó-rendszer 13
1.4 Az ár és a minőség összhangja 15
1.5 A mezőgazdasági termelői és fogyasztói árak kapcsolata 16
1.6 Az árfeltüntetés 17
1.7 Az árakhoz tartozó egyéb feltételek 19
1.8 Bejelentési kötelezettség és egyéb árhatósági jogkörök 19
1.9 Tudnivalók a termékjegyzékről 20
2. ÁRKÉPZÉSI ELŐÍRÁSOK 22
2.1 Az árképzés általános elvei 22
2.2 A tisztességes piaci magatartás általános szabályai 23
2.2.1 Mit kell tudni a tisztességtelen gazdasági
tevékenység tilalmáról 23
2.2.2 Mikor tisztességtelen az ár 24
2.3 Az árakról szóló új törvényről 25
2.4 A versenytörvényről 28
3. AZ ÁRKÉPZÉS ÉS ÁRALKALMAZÁS GYAKORLATA 33
3.1 Árszerkezeti felépítés, az árkialakítás módszerei 33
3.2 Árubeszerzési munka, szállítói kapcsolatok szerepe 35
3.3 Árkialakítás és ármegtartás a gazdasági versenyben 37
3.3.1 Az árkialakítás gyakorlata 37
3.3.2 A nagykereskedelmi ármunkáról 43
3.3.3 Árnyilvántartási kötelezettség 45
3.4 Egyéb árképzési, áralkalmazási tudnivalók 47
3.4.1 Felvásárolt áruk árkialakítása 47
3.4.2 Hulladék kilogrammos áruk árkiszámítása 48
3.4.3 Burgonya, zöldség-gyümölcs árképzése 49
3.4.4 A virágárak képzése 50
3.4.5 Vendéglátóipari árak alkalmazása
a bolti kereskedelemben 50
3.4.6 Helyben fogyasztás megszervezése
az élelmiszerüzletekben 51
3.4.7 Csomagolási költségek, bolti előrecsomagolás 52
3.4.8 A betétdíjas üvegek ára 52
3.4.9 Kölcsönzési díjak 53
3.4.10 Mutatványosok árképzése 54
3.4.11 A vásározó kereskedők árkialakítása 54
3.4.12 Házhoz szállítási díjak 55
3.4.13 Eljárás a minőségi reklamációknál 55
4. A TÜZELŐ- ÉS ÉPÍTŐANYAGKERESKEDELEM
ÁRRENDSZERE 56
4.1 A tüzelőanyagok árképzése és áralkalmazása 57
4.2 Az építőanyagok árképzése és áralkalmazása 61
5. A VENDÉGLÁTÁS ÉS IDEGENFORGALOM ÁRKÉPZÉSE ÉS
ÁRALKALMAZÁSA 66
5.1 A vendéglátóipari árképzés és áralkalmazás 66
5.1.1 A hatósági árformába tartozó vendéglátó tevékenység
ármunkája 66
5.1.2 A szabad áras vendéglátó szolgáltatások ármunkája 68
5.1.3 Az ÁFA alkalmazásáról a vendéglátásban 72
5.1.4 Árnyilvántartás és vevőtájékoztatás 73
5.1.5 A vendéglátóipari osztályba sorolásokról 75
5.2 A kereskedelmi szálláshelyek áralkalmazása 79
5.3 Az idegenforgalmi szolgáltatások 80
6. ÁRHATÓSÁGI MUNKA ÉS SZANKCIÓRENDSZER 82
Mellékletek 85
1. A termékek árainak és a szolgáltatások díjainak
árformába sorolása 86
2. A hatályos hatósági kereskedelmi (irány) haszonkulcsok 89
3. Példák a vendéglátóipari készítmények árkialakításához és
anyagösszetételi nyilvántartásához 91
4. A kereskedelmi szálláshelyek osztályba sorolása 95
Függelék: 106
Jogszabálygyűjtemény 106
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Árképzés és áralkalmazás a kereskedelemben és a vendéglátásban Árképzés és áralkalmazás a kereskedelemben és a vendéglátásban Árképzés és áralkalmazás a kereskedelemben és a vendéglátásban Árképzés és áralkalmazás a kereskedelemben és a vendéglátásban Árképzés és áralkalmazás a kereskedelemben és a vendéglátásban Árképzés és áralkalmazás a kereskedelemben és a vendéglátásban

A borító enyhén kopott, foltos, a lapélek foltosak. Néhány lapon jelölés, aláhúzás látható.

Állapot:
1.540 ,-Ft
12 pont kapható
Kosárba
konyv