1.035.098

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A szatmári béke története és okirattára

Szerkesztő

Kiadó: Magyar Történelmi Társulat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 633 oldal
Sorozatcím: Magyarország újabbkori történetének forrásai-Hivatalos iratok és levelek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar   Német  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nyomtatta Királyi Magyar Egyetemi Nyomda, Budapest. Közzétette, történeti bevezető tanulmánnyal és jegyzetekkel ellátta Dr. Lukinich Imre. Az előlapon a Fontes Historiae Hungaricae Aevi Recentioris sorozat címere látható.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A szatmári béke egy küzdelmes korszaknak az adott viszonyokhoz képest kielégítő befejezése, határjelző esemény, mely megszabja a XVIII. századi magyar politika irányát és jellegét. Létrejötte... Tovább

Előszó

A szatmári béke egy küzdelmes korszaknak az adott viszonyokhoz képest kielégítő befejezése, határjelző esemény, mely megszabja a XVIII. századi magyar politika irányát és jellegét. Létrejötte hosszas diplomáciai munka eredménye, melynek részleteit idáig jóformán csak gróf Pálffy János, a szatmári béketárgyalásokat I. József megbízásából vezető császári főparancsnok titkárának, Pulay Jánosnak sugalmazott munkájából ismertük, mely mű Szalay László, illetőleg Thaly Kálmán kiadásában több mint félszázad óta (1865) közkézen forog.
1918 óta a bécsi levéltárak azon anyaga is hozzáférhetővé vált a tudományos kutatás számára, melynek felhasználását addig különféle tekintetek akadályozták. Természetes volt, hogy a Magyar Történelmi Társulat a Bécsi Magyar Történelmi Intézet útján, amelyet a Társulat elnöke gróf Klebelsberg Kunó, a magyar történeti szempontból megbecsülhetetlen értékű bécsi levéltárak anyagának felkutatása és feldolgozása végett 1920-ban létesített, haladéktalanul megszervezte a bécsi kutatásokat és pedig egységes terv szerint és határozott feladatokkal. Az 1711-iki szatmári békekötés története is a megoldásra váró tudományos feladatok közé tartozván, a bécsi levéltárakban végzett tájékoztató kutatások tényleg igazolták a Magyar Történelmi Társulat azon elhatározását, amellyel a szatmári béke történetének megírását, illetőleg e békére vonatkozó hivatalos iratoknak és leveleknek közzétételét egyik megoldandó feladatául jelölte meg... Vissza

Tartalom

A szatmári békekötés (1711) története 1 - 212
A szatmári béke (1711) okirattára 213-605
Név- és tárgymutató 607-633
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv