A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Az orvosi laboratóriumi asszisztensek kézikönyve 2.

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A szövettan a leíró morfológia körébe tartozik. Feltárja a szervezet szabad szemmel nem látható, mikroszkópos felépítését. A szövettan története a sejt felfedezésével kezdődik (Hooke Róbert, 1665).... Tovább

Előszó

A szövettan a leíró morfológia körébe tartozik. Feltárja a szervezet szabad szemmel nem látható, mikroszkópos felépítését. A szövettan története a sejt felfedezésével kezdődik (Hooke Róbert, 1665). Eleinte csupán a növényi szövetek vizsgálatára szorítkozott. Ezen a téren Malpighi (1674), Grew (1682) és Leeuwenhoek (1722) tettek fontos felfedezéseket. Leeuwenhoek tökéletesítette a mikroszkópot, és új készülékével elsőnek pillantotta meg az állati mikroorganizmusokat. Az állati szöveteket Dutrochet (1824) vizsgálta először. A sejttan megalapítója Schwann Tivadar (1810-1882) volt. 0 írta az első szövettankönyvet (1893), amelyben kórszövettani ismereteit rendszerezte. Virchow Rudolf 1860-ban a sejtállam elméletével lépett fel. Alaptétele volt, hogy a sejt csak sejtből származhat, és hogy az emberi szervezet a sejtek állama. A magyar szövettani kutatások a világ szövettani kutatásainak élvonalában haladtak. A szövettan első kiváló művelője Lenhossék József (1818-1888) volt, aki a központi idegrendszer szövettanát kutatta. Megemlítjük Thanhoffer Lajost (1853-1909), aki a budapesti orvostudományi egyetemen elsőnek tanított szövettant, Apáthy Istvánt (1863-1922), aki az idegrendszer felépítésének mikroszkópos vizsgálata terén ért el nagy eredményeket, Lenhossék Mihályt (1863-1937), aki a modern szövettani felfogás első képviselője volt. Vissza

Tartalom

Szövettani ismeretek és vizsgálómódszerek - Írta: Dr. Lengyel Imre
Szövettan21
Bevezetés21
A szervek szövettana29
A tápcsatorna szövettana32
Légzőszervek34
Savós hártyák35
Vizeletválasztó rendszer és elvezetőkészülék35
Nemiszervek36
Hormonális mirigyek37
Az idegrendszer szerkezete38
Érzékszervek39
Kórszövettan39
Regresszív folyamatok39
Progresszív folyamatok41
A vérkeringés zavarai43
A gyulladások kórszövettana44
A daganatok kórszsövettana46
Szövettani technika49
Anyaggyűjtés50
Az anyag rögzítése52
Beágyazás57
Metszés60
Hisztokémia75
A szénhidrátok hisztokémiája84
A lipidek hisztokémiája84
Blokkolási eljárások88
Az enzimek biokémiája89
Anorganikus sejtalkatrészek hisztokémiai kimutatása98
Pigmentek kimutatása100
Fluoreszcensz mikroszkópia101
Általános bakteriológia és immunitástan - Írta: Dr. Ormay László
Bevezetés107
A mikrobiológia tárgya és felosztása107
Az orvosi mikrobiológia feladata és története107
A mikrobák felosztása108
A mikrobák helye és jelentősége az élők világában108
Általános bakteriológia109
A baktériumok alaktani tulajdonságai109
A baktériumok fizikai szerkezete111
A baktériumok biológiája112
A baktériumok ellenállása kémiai és fizikai behatásokkal szemben116
Mikrobák és betegség118
A szervezet védekezése a fertőzésekkel szemben125
Kemoterápeutikumok, antibiotikumok142
A baktériumok változékonysága144
Bakteriológiai vizsgálómódszerek146
Alaktani vizsgálómódszerek148
Élettani-biokémiai vizsgálatok154
A baktériumok vegyi tevékenységének vizsgálata166
Mikro- vagy gyorsvizsgáló módszerek168
A baktériumok antibiotikum iránti érzékenységének vizsgálata 169
Állatpathogenitási vizsgálatok170
Szerológiai vizsgáló eljárások172
A baktériumok azonosítása szerológiai módszerekkel172
A vérsavó ellenanyagainak azonosítása szerológiai módszerekkel175
Lues szerológiai vizsgálómódszerek182
Egyéb vizsgálóeljárások188
A baktérium-törzsek fenntartása190
Vizsgálatok bakteriofágokkal191
Részletes bakteriológia - Írta: Dr. Ormay László
A baktériumok osztályozása és elnevezése197
Gram pozitív coccusok197
Gram negatív diplococcusok208
Bélbaktériumok212
Pseudomonas228
Corynebacteriaceae228
Mycobacterium234
Az ivóvíz, szennyvíz és talaj bakteriológiai vizsgálata - Írta: Dr. Gregács Margit
Ivóvizek bakteriológiai vizsgálata301
A víz élettani vonatkozásai301
Vízféleségek és a víz körforgása302
Az ivóvizek közegészségügyi ellenőrzése306
Szennyvizek bakteriológiai vizsgálata312
20 és 37 C fokon növő baktériumok számának meghatározása313
A coli-titer meghatározása313
Az anaerob spórás baktériumok számának meghatározása313
Enteralis kórokozó baktériumok kitenyésztése313
Talajbakterológiai vizsgálatok314
20 és 37 C fokon növő baktériumszám meghatározása315
A coli-titer meghatározása315
A streptococcus faecalis meghatározása315
Az anaerob spórás baktériumok számának meghatározása315
Enteralis kórokozó baktériumok kitenyésztése316
Élelmiszerbakteriológiai vizsgálatok - Írta: Dr. Nikodémusz István
Miért szükséges az élelmiszerek bakteriológiai vizsgálata319
Élelmiszerbakteriológiai tisztasági rutinvizsgálatok321
Élelmiszerártalmat okozó ételek vizsgálata327
Az élelmiszerbakteriológiában alkalmazott különleges táptalajok330
Levegőbakteriológiai vizsgálatok - Írta: Dr. Mórik József
Általános tudnivalók335
Levegőbakteriológiai vizsgálóeljárások336
A vizsgálati eredmények értékelése343
Vírustan - Írta: Dr. Dömök István
A vírusok jellemzése349
A vírusok részecskéinek mérete, alakja, fizikai és vegyi tulajdonsága350
A vírusok ellenállóképessége fizikai és kémiai behatásokkal szemben353
Vírus és gazdasejt355
Vírushaemagglutinatio357
A vírusok antigénszerkezete és immunogén tulajdonságai358
Vírusellenes immunitás360
A vírusok izolálása és tenyésztése360
A vizsgálati anyagok vétele, laboratóriumba juttatása, vizsgálatra előkészítése a vírusizolálási kísérletek céljára362
A vírusok izolálása és tenyésztése kísérleti állatokban364
A vírusok izolálása és tenyésztése embrionált tyúktojásban374
Szövet- és sejt-tenyészetek készítésekor általánosan alkalmazott anyagok és módszerek380
A vírusszuszpenziók "infektív egység" tartalmának meghatározása390
A vírusok jelenlétének megállapítása festett készítmények mikroszkópos vizsgálata vagy haemagglutinatiós próba révén392
A víruskutatásban használatos szerológiai reakciók396
Egyes vírusok és víruscsoportok rövid jellemzése397
Rickettsiák410
Orvosi mikológia - Írta: Novák Ervin
Általános mikológia413
A gombák alaktana413
A gombák szaporodása és szaporítószervei415
Laboratóriumi diagnosztika423
Szerológiai diagnosztika437
Részletes mikológia439
Parazitológia - Írta: Aradi M. Pál
Parazitológiai alapismeretek453
A parazitológiai vizsgálatokhoz szükséges felszerelés459
Protozoonok459
Székletből kimutatható protozoonok462
Rhizopodák464
Székletből kimutatható protozoonok laboratóriumi vizsgálata467
Váladékból kimutatható protozoonok475
Váladékból kimutatható protozoonok laboratóriumi vizsgálata476
Vérből és szövetekből kimutatható protozoonok476
Vérből és szövetekből kimutatható protozoonok laboratóriumi vizsgálata477
Férgek484
Székletvizsgálattal kimutatható férgek484
Székletből, ill. vizeletből kimutatható férgek laboratóriumi vizsgálata488
A szennyvíz és a talaj belmintológiai vizsgálata506
Vérből és szövetekből kimutatható férgek507
Cestodák507
Nematodák507
Vérből és szövetekből kimutatható férgek laboratóriumi vizsgálata509
Ízeltlábúak511
Rovarok512
Pókszabásúak513
Rágcsálók520
Ízeltlábúak gyűjtése és előkészítése a vizsgálatokra521
Élelmiszerparazitológiai vizsgálatok523
Kísérleti állatok és állatkísérleti beavatkozások - Írta: Dr. Tiboldi Tibor
A kísérleti állatok elhelyezése529
A különféle állatfajták tartására alkalmas istállófélék529
Az állatistálló hőmérséklete, levegőjének páratartalma és tisztasága529
A különböző állatfajták részére szükséges ketrecek, aklok, akvaterráriumok530
A ketrecek és aklok megjelölése531
Etető- és itatóedények531
Az almozás532
A kísérleti állatok szállítása531
A kísérleti állatok itatása és etetése532
Az itatás jelentősége és kivitele532
Általános irányelvek a kísérleti állatok etetésében532
Az állateleségek533
A vitaminok és sók jelentősége533
A mennyiségileg és minőségileg elégtelen táplálkozás következményei534
Az ételmérgezés534
A kísérleti állatok tenyésztésének alapismeretei535
A tiszta törzs jelentősége a kísérletek végzésében535
A pároztatás módszerei535
A vemhesség időtartama és felismerése535
Bánásmód a vemhes és a szoptató állatokkal536
Az újszülött állatok kísérletekkben való felhasználásának kérdése536
Általános ismeretek a kísérleti állatok megbetegedéseiről537
Egyes állatfajták legfontosabb betegségeinek s azok gyógyításának rövid ismertetése537
Baktériumok által okozott megbetegedések538
Vírusok által okozott megbetegedések541
A nyulak dobkórja541
A kísérleti beavatkozásokra vonatkozó általános ismeretek544
Az állatok előkészítésének fontosabb követelményei545
A helyi és az általános érzéstelenítés módszerei547
A kísérleti beavatkozásokhoz szükséges eszközök sterilizálása, használatuk, karbantartásuk549
A műtétet végző személyek kézfertőtlenítése550
A műtéti seb bekötözése550
A műtött állatok elhelyezése, etetése, itatása, felügyelete551
Kísérleti beavatkozások552
A kísérleti állatok megfogásának módszerei552
A kísérleti állatok megjelölése553
A kikötés módja554
Az injekciózás556
A vérvétel módja561
A széklet és vizelet gyűjtése565
Egyes állatdaganatok tovavitelének módszerei567
A kísérleti állatok megölése567
A kísérleti állatok boncolása568
Általános ismeretek569
A szervek rögzítésének módja mikroszkópos vizsgálat céljára569
Anyagvétel hullából bakteriológiai vizsgálat végzésére569
A kísérleti állatokkal foglalkozó asszisztens egészségvédelme570
Fertőtlenítési alapismeretek - Írta: Dr. Makara György
A fertőtlenítés alapfogalmai575
A fertőtlenítés módszerei593
A fertőtlenítés végrehajtása laboratóriumokban593
Munkavédelem, óvórendszabályok - Írta: Dr. Makara György
Bevezetés599
Általános óvórendszabályok600
Egészségügyi intézményekben kötelező óvórendszabályok601
Részletes szakmai előírások a laboratóriumokban602
Fertőtlenítő intézetekben kötelező óvórendszabályok606
Vegyipari balesetelhárító óvórendszabály606
Név- és tárgymutató609
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv