1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

1903. évi törvényczikkek

Szerkesztő

Kiadó: Franklin-Társulat Magyar Irod. Intézet és Könyvnyomda
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Aranyozott vászon Gottermayer kötés
Oldalszám: 103 oldal
Sorozatcím: Corpus Juris Hungarici-Magyar Törvénytár Millenniumi Emlékkiadás
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Millenniumi emlékkiadás. Aranyozott gerincű vászon Gottermayer kötésben. Nyomtatta a Franklin-Társulat nyomdája. Jegyzetekkel ellátta Dr. Márkus Dezső kir. itélő táblai biró.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ez a kötet az eddiginél nagyobb terjedelemben közli mind az egyes törvények miniszteri megokolásait, mind pedig a bizottságoknak vonatkozó jelentéseit.
Két körülmény indított erre a kibővítésre.... Tovább

Előszó

Ez a kötet az eddiginél nagyobb terjedelemben közli mind az egyes törvények miniszteri megokolásait, mind pedig a bizottságoknak vonatkozó jelentéseit.
Két körülmény indított erre a kibővítésre.
Az egyik az, melyet a törvény minden tanulmányozója, magyarázója vagy alkalmazója ismer, t. i. az a nagy fontosság, mellyel a törvény megalkotására indító okok, valamint az annak tárgyalásakor fölmerülő mozzanatok és annak összes előmunkálatai, a törvény megitélése, értelmezése és alkalmazása szempontjából birnak. A másik pedig az, hogy a törvényeknek ezen előmunkálatai nálunk fölötte nehezen hozzáférhetők, annál nehezebben, mert az országgyűlés a maga irományait - igen helytelenül - csakis annyi példányban nyomatja, amennyire az illető háznak előreláthatóan szüksége lesz.
Éppen azért azt hiszem, hogy mindként okból jó szolgálatot teszek a törvénytár használóinak, midőn a törvények anyaggyűjteményét lehető bőséggel és oly alakban közlöm, hogy az mindenkor a megfelelő helyen legyen föltalálható A következő kötetekben megkisérlem majd ezt az anyaggyüjtést a törvényjavaslatoknak mindkét házban tárgyalására is kiterjeszteni, amire ebben a kötetben azért nem volt szükség, mert a teljes ülések a javaslatokon lényeges módosítást nem tettek, az egyes fölszólalások pedig a törvény magyarázatához figyelemre méltó anyagot nem nyujtottak.
Magától értetik, hogy ez anyaggyűjtemény mellett, úgy mint eddigieké, mindenütt kimerítő jegyzetek adnak fölvilágosítást az új törvénynek a korábbi törvényekkel való összefüggéséről és hogy ezentúl is a lehető legnagyobb teljességgel utalnak a törvényre vonatkozó rendeleti anyagra. Vissza

Tartalom

Előszó
A czukorra vonatkozó törvényhozás tárgyában Bruxelles-ben 1902. évi márczius hó 5-én kötött nemzetközi egyezmény beczikkelyezéséről3
A czukorra vonatkozó törvények némely határozmányainak módosításáról és kiegészítéséről33
Az ország némely törvényhatóságaiban mutatkozó keresethiány enyhítése czéljából elrendelendő közuti munkák költéseinek fedezéséről42
A kivándorlásról45
Külföldieknek a magyar korona országai területén való lakhatásáról69
Az utlevélügyről78
Három uj csendőrkerület felállításáról85
A határrendőrségről89
A Magyarország és Ausztria között Szepes vármegye és Gácsország szélén az úgynevezett Halastó körüli területen, az országos határvonalak megállapítása iránt az 1897. évi II. t.-czikk értelmében alakított választott bíróság által hozott itélet beczikkelyezése tárgyában94
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv