1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Higiénia a húsiparban és a baromfiiparban

Szerző
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött papírkötés
Oldalszám: 255 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 12 cm
ISBN: 963-230-421-7
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó5
Általános mikrobiológiai és táplálkozás-élettani ismeretek7
A mikrobák és élelmezés-egészségügyi jelentőségük7
A mikrobák életjelenségei11
A hőmérsékleti tényezők11
Az élelmiszerek víztartalmának jelentősége12
A mikrobák oxigénigénye13
Az élelmiszerek kémhatásának jelentősége13
Az élelmiszerek sókoncentrációjának jelentősége14
A környezeti tényezők felhasználása14
Az alapvető táplálkozás-élettani ismeretek16
A tápanyagszükséglet, a táplálékigény17
Az energiát adó tápanyagok18
A testépítő anyagok19
A vitaminok21
A környezeti higiénia25
A környezet és az üzem kapcsolata25
Az üzemek telepítése25
Az üzemi higiénia29
Az üzem területével szemben támasztott higiéniai feltételek29
Az üzemek tervezésének és kivitelezésének higiéniai szempontjai35
A vízellátás és a szennyvízkezelés43
A világítás49
A hűtés és a fagyasztás műszaki berendezéseinek higiéniája51
A hőmérséklet és a páratartalom mérése és szabályozása58
A légkondicionálás61
A belső anyagmozgatás és az anyagtárolás65
A közúti és a vasúti szállítóeszközök73
Berendezések és felszerelési tárgyak77
Csomagoló- és burkolóanyagok85
Csomagolóanyagok83
Burkolóanyagok86
A termelési higiénia89
A vágóállatok szállítása és vágóhídi tartása90
Vágómarhák szállítása90
Vágósertések szállítása91
Állattartás a vágóhídi állatszállásokban93
Vágóállatok és tojás szállítása az üzemi átvételre95
Vágóállatok szállítása95
Vágóállatok üzemi átvétele és tartása96
A tojás begyűjtése97
Vágóállatok kábítása és elvéreztetése99
A tarkóütés106
Az agyvelőszúrás107
Az elektromos kábítás107
A forrázás, a kopasztás és a bőrfejtés109
A baromfibontás, -zsigerelés és -darabolás113
A vágási termékek szennyeződése és fertőződése117
A vágási termékek minőségét befolyásoló elváltozások130
A tökéletlen elvérzés130
A húsérés131
A fülletés132
A rothadás134
A penészedés136
Az avasodás138
Az ivar- és vizeletszag139
Egyéb idegen anyagok140
A húsvizsgálat célja141
A húsvizsgálat munkaterülete143
Az élő vágóállatok vizsgálata143
A vágócsarnoki húsvizsgálat143
Az üzemi húsvizsgálat144
A hűtőházi húsvizsgálat144
A bolti és piaci (vásárcsarnoki) húsvizsgálat145
A húsvizsgálat szerinti húsminősítés és húsbélyegzés146
A fogyasztásra feltételesen alkalmas hús kezelése150
A fogyasztásra alkalmas és a fertőzött vágási termékek153
A vágási melléktermékek és hulladékok tárolása és szállítása156
Az ömlesztett tojás és a tojáspor164
A vágási termékek szállítása170
A főzés és a sütés tartósító hatása173
A sózás és a pácolás178
A szárítás és a füstölés tartósító hatása181
A dobozolt húskészítmények183
A tartósítási eljárások185
A termelési higiénia188
Segéd- és adalék anyagok tárolása193
Késztermékek tárolása és szállítása196
Takarítás, tisztítás, fertőtlenítés201
A tisztítószerek203
A fertőtlenítőszerek205
Az üzemi épületek, helyiségek takarítása, fertőtlenítése208
Eszközök, edényzet és göngyölegek mosása és fertőtlenítése213
Gépek, berendezések tisztítása és fertőtlenítése216
Rovarok és rágcsálók elleni védekezés218
Személyi higiénia223
Egészségügyi és szociális létesítmények224
Munka- és védőruházat229
Kézmosás és kézfertőtlenítés231
Közegészségügyi veszélyek233
A fertőző betegségek233
A kórokozó mikrobákkal fertőzött dolgozók élelmezés-egészségügyi veszélyessége245
Ételmérgezések, ételfertőzések248
Feltételes kórokozók252
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv