A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Higiénia a tejiparban

Szerző
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 177 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 18 cm x 12 cm
ISBN: 963-231-046-2
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Elöljáróban5
Mikrobiológia és táplálkozás-élettani alapismeretek9
A mikrobák9
A baktériumok11
A penészek12
Az élesztők13
A vírusok és a fágok14
A mikrobák életfeltételei14
A táplálék15
A víz15
Az oxigén15
A hőmérséklet16
A környezet kémhatása16
A mikrobák tevékenységének hatása17
Táplálkozás-élettani alapismeretek23
A tápanyagszükséglet és a táplálékigény24
A vitaminok27
A zsírban oldódó vitaminok27
A vízben oldódó vitaminok29
Környezeti és üzemi higiénia33
A tejipari üzemek tervezése33
A tejipari üzemek vízellátásának higiéniája és a szennyvízkezelés35
A vízellátás35
A szennyvízkezelés38
A tejipari üzem létesítése és berendezése43
Az épületek és a helyiségek46
A világítás47
A szellőzés47
Termelési higiénia51
A tej mint alapanyag51
A tej szennyeződésének és fertőződésének forrásai53
Mechanikus vagy fizikai szennyeződés53
Kémiai vagy vegyi szennyeződés54
Biológiai szennyeződés56
A tej minőségére ható egyéb tényezők59
A takarmány59
A tejelő szarvasmarha fajtája62
A tejelő állat64
A tőgygyulladások64
A tőgygyulladások hatása a tej összetételére67
A kóros tejek hatása a technológiai folyamatokra68
A sajtgyártás68
A vajgyártás68
A savanyú tejtermékek gyártása69
A tejpor, a kondenz- és a steril tej gyártása69
A fogyasztói tejféleségek gyártása69
A tej feldolgozása70
A tej minőségi és mennyiségi átvétele70
A tej előtárolása74
A tej tisztítása74
A tej zsírtartalmának beállítása76
A tej homogénezése79
A tej pasztőrözése és sterilezése80
A tej pasztőrözöttségének vizsgálata83
A tejszín pasztőrözöttségének vizsgálata85
A tej és a tejszín hűtése és utótárolása85
A tej fogyasztói minősége88
A tejkészítmények minősége90
Az ipari színtenyészetek92
A joghurt94
A kefir95
A tejföl96
Az étkezési túró96
A vaj97
A tejszín99
A tejtermékek minősége100
A sajt100
Az ömlesztett sajt101
A sajtgyártás higiéniája104
A késztermékek szennyező anyagai108
A fémek109
A műanyagok112
A tisztító- és fertőtlenítőszer-maradványok114
Az élelmiszer-színezékek és -festékek115
Tisztítás és fertőtlenítés121
A tisztító- és fertőtlenítőszerek alkalmazása125
A berendezések tisztítása és fertőtlenítése131
A fém-, az üveg- és a Viapal H 450-felületek132
A rovar- és rágcsálóirtás135
A penésztelenítés135
A sajtatka elleni védekezés136
Személyi higiénia141
Az egészségügyi és a szociális létesítmények142
A kézmosás és a kézfertőtlenítés144
A védőfelszerelések146
A kórokozó mikrobákat ürítő és hordozó dolgozók élelmezés-egészségügyi veszélyessége148
A tejjel közvetített fertőző betegségek151
Állatról emberre terjedő betegségek152
A gümőkór152
A brucellózis153
A ragadós száj- és körömfájás154
A szalmonellózis155
A rikettsziózis (Q-láz)156
Emberről emberre terjedő betegségek156
Az ételmérgezések és az ételfertőzések160
A higiénia ellenőrzése165
Az élelmiszer-ellenőrző hatósági szervek165
Az üzemi, a termelési és a személyi higiénia ellenőrzése168
Utószó173
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv