A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Áruismeret és vegytan II.

Szerves vegytan/Növényi és állati eredetű áruk/A kereskedelmi középiskolák negyedik osztálya számára

Szerző
Grafikus

Kiadó: Athenaeum Irodalmi és Nyomdai R. T.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői papírkötés
Oldalszám: 256 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: 111 fekete-fehér ábrával illusztrálva. A technológiai ábrák legnagyobb részét és a képleteket Radányi Elek szfőv. keresk. középisk. tanár rajzolta.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Régebben azt hitték, hogy a növényi és az állati szervezetben keletkező úgynevezett szerves vagy organikus vegyületeket, amilyen pl. a cukor, keményítő, zsír, mesterségesen nem lehet előállítani,... Tovább

Előszó

Régebben azt hitték, hogy a növényi és az állati szervezetben keletkező úgynevezett szerves vagy organikus vegyületeket, amilyen pl. a cukor, keményítő, zsír, mesterségesen nem lehet előállítani, mert ezek az anyagok csak az élőlények szervezetében működő életerő hatására keletkezhetnek.
1828-ban Wöhler német kémikusnak azonban sikerült egy tipikus szerves vegyületet, a karbamidot mesterségesen előállítani és ezzel az életerő elméletet megdöntötte. Azóta egymásután állították elő mesterségesen az újabb és újabb szerves vegyületeket, úgyhogy számuk ma már több mint 300 ezerre emelkedett. Vissza

Tartalom

Bevezetés3
Szerves vegyületek összetételének megállapítása4
A szénvegyületek beosztása5
Telített és telítetlen vegyületek6
Izomer vegyületek6
Nyíltláncú vegyületek7
Szénhidrogének7
Telítetlen szénhidrogének9
Halogénszármazékok10
Aminok (szerves bázisok)10
Alkoholok11
Szeszgyártás15
Éterek18
Aldehidek19
Ketonok20
Szerves savak21
Észterek25
Zsírok és olajok27
A szappan31
Szénhidrátok35
Monoszaccharidok37
Diszaccharidok38
Poliszaccharidok38
Szénsavszármazékok41
Zártláncú vegyületek42
A benzol és a benzolszármazékok előfordulása44
A benzolszénhidrogének45
Nitro- és aminoszármazékok45
Fenolok46
Ciklikus alkoholok, aldehidek és savak48
Szulfosavak50
Több benzolgyűrű egybeolvadásából keletkezett vegyületek50
Heterociklikus vegyületek51
Alkaloidák52
Illóolajok és gyanták53
Kaucsuk és kaucsukáruk58
Fehérjék és fehérjeáruk61
Egyszerű fehérjék vagy proteinek63
Összetett fehérjék vagy proteidek64
Vázfehérjék vagy szkleroproteinek65
Az enzimek vagy fermentumok65
A műanyagok66
Áruismeret
Élelmiszerek
Gabonafélék79
A malomipar100
Hüvelyesek113
A burgonya116
A cukor118
Zöldségfélék, gyümölcsök és tartósításuk127
A hús és hőskonzervek134
A tojás137
A tej és a tejtermékek139
Élvezeti szerek
A bor145
A sör150
A kávé157
A tea157
A kakaó és a csokoládé162
A dohán y164
A fűszerek171
Textilanyagok
A textilipar nyersanyagai177
A fonás technikája199
A szövés technikája206
Bőráruk
A bőr217
A fa és a papíros
A fa230
A papíros243
Robbanó anyagok
A robbanóanyagok250
Tartalomjegyzék254
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv