A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Állathigiéne

Szerző

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 554 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: 195 fekete-fehér fotóval, ábrával illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó9
Az állat és környezete11
Az alkat (konstitúció)14
Az alkalmazkodás, akklimatizálódás és a honosodás17
A települési viszonyok állathigiénei jelentősége21
Falutelepülés21
Tanyai teleülések26
Szocialista jellegű mezőgazdasági települések28
A meteorológiai tényezők állathigiénei jelentősége33
Az időjárás, az éghajlat, a makro- és mikroklíma33
A légkör és az időjárás35
A légnyomás35
A levegő hőmérséklete36
A szél40
A levegő nedvességtartalma és a csapadékok41
A zivatar, a jégeső és a villámlás43
Az időjárási frontok és az időjárásváltozás hatása a szervezetre44
A napfény és egyéb sugárzások47
A napfény és az égsugárzás47
A napsugárzás élettani hatása49
A kozmikus sugárzás52
A radioaktív izotópok hatása az állati szervezetre52
Az állatok hőszabályozása és annak zavarai54
Az állatszállások mikroklímája60
Az állatszállások hőmérséklete61
Az állatszállások páratartalma64
A hőmérséklet, a páratartalom és a levegőmozgás mérése66
A levegő összetétele és szennyeződései71
A széndioxid71
A szénmonoxid74
Az ammónia75
A kénhidrogén76
A levegőben levő por és egyéb lebegő szilárd részek77
Ipartelepek szennyezett levegőjének hatása az állatokra79
Magyarország éghajlata79
A talaj81
A talaj keletkezése, összetétele és szerkezete81
A talaj fizikai tulajdonságai83
A talaj kötöttsége84
A talaj adszorbeálóképessége84
A talaj likacsossága (porózitása)84
A talaj vízgazdálkodása85
A talaj hő- és fénygazdálkodása87
A talaj levegőgazdálkodása88
A talaj radioaktív sugárzása89
A talaj fertőzöttsége és öntisztulása90
Az egyes talajféleségek és a talajfekvés állathigiénés jelentősége94
A vízellátás higiénéje96
Az állattenyésztés vízszükséglete és vízellátása96
A víz, mint a fertőző és parazitás betegségek terjesztője98
A víz öntisztulása100
Az állattenyésztő üzem vízellátása101
A csapadékvíz102
A felszíni vizek102
A térszínalatti víz105
A forrásvíz és a források foglalása107
A kutak109
A központi vízellátás119
A víznyerő helyek megvédése szennyeződésektől és fertőződésektől122
Az ivóvíz tisztítása és kezelése124
A derítés és a szűrés124
A víz agresszív voltának megszüntetése128
A víz vas- és mangántalanítása129
A víz lágyítása130
A víz csírátlanítása130
Az ivóvíz vizsgálata és a próbavétel131
Az ivóvíz fizikai vizsgálata137
A víz hőmérséklete137
A víz színe138
A víz zavarossága138
A víz szaga139
A víz íze140
Az ivóvíz kémiai vizsgálata141
Oxigénfogyasztás (káliumpermanganát fogyasztás)141
A klórid-ion meghatározása142
A nitrát- és a nitrit-ion meghatározása143
Az amónium-ion meghatározása146
A bepárlási maradék meghatározása147
A lúgosság, összes keménység, karbonát-keménység és maradvány-keménység meghatározása148
A szulfát-ion meghatározása151
A szulfid-ion meghatározása152
A vas-ion meghatározása152
A mangán-ion meghatározása154
Az ivóvíz minősítése a kémiai és fizikai vizsgálatok alapján155
Az ivóvíz bakteriológiai vizsgálata158
A víz biológiai vizsgálata162
A takarmányozás higiénéje164
A takarmányok összetétele és az állatok táplálóanyag-szükséglete164
A mennyiségileg elégtelen takarmányozás következményei. Az éhezés166
A hiányos fehérje- és aminosavellátás következményei169
Fehérjetartalékok a gazdaságokban172
Az elégtelen takarmányozás hatása a tejtermelésre173
A háziállatok vitaminszükségletének biztosítása174
A legfontosabb vitaminok és hiányjelenségeik175
A háziállatok ásványi anyag szükséglete183
A konyhasó-szükséglet biztosítása185
A mész- és foszforsav-szükséglet biztosítása186
A nyomelemekkel való ellátás biztosítása189
A takarmány zsírtartalmának jelentősége192
Az etetés és az itatás higiénéje193
Az éhség és az étvágy193
Az etetés higiénéje195
Az itatás higiénéje199
A legelő és a rét higiénéje201
A legelő és a rét, mint takarmányt nyújtó terület. Növényzet202
A legelő, mint élettér206
A hibás és romlott takarmányok210
Szálastakarmányok210
Szemestakarmányok214
Gyökér- és gumósnövények218
Savanyított takarmányok219
Az ipari takarmányok221
Moslék225
Idegen anyagok a takarmányban226
Mérgezések háziállatok között227
Mérgező növények230
Mérgezések növényvédőszerekkel és a mezőgazdaságban használatos egyéb anyagokkal236
Gáz- és füstmérgezések240
Kátrányok és kátránytermékek okozta mérgezések240
Az állattenyésztési épületek higiénéje242
Az istálló szerepe az állattenyésztésben242
A természetszerű állattartás244
Az építőanyagok általános tulajdonságai249
Az építőanyagok hővezetőképessége249
Az építőanyagok hőtárolóképessége252
Az építőanyagok vízfelvevő-, vízfelszívó- és páraáteresztőképessége253
Az építőanyagok szilárdsága, tartóssága és tűzbiztonsága254
Az építőanyagok légáteresztőképessége255
Az építőanyagok256
Természetes építőanyagok257
Mesterséges építőanyagok259
A talaj szerepe az állattenyésztési épületek létesítésénél264
Az alapfal266
A lábazatfal, felmenő falak266
A falak befolyása az istálló mikroklímájára270
A padozat276
Az istálló csatornázása279
A mennyezet (födém)284
A tetőzet287
Az ajtók és az ablakok292
Az istálló megvilágítása295
Természetes megvilágítás295
Mesterséges megvilágítás299
Az istálló hőforgalma300
Az istálló hőmérséklete300
Az istálló hőforgalmának kiszámítása302
Az istálló nedvességforgalma308
Az istálló szellőztetése312
A természetes szellőztetés314
A mesterséges szellőztetés322
Az istálló nyári szellőztetése és hővédelme324
Az istálló karbantartása326
A szarvasmarhatenyésztés higiénéje330
A szarvasmarhatenyésztés épületei330
A tehénistállók330
Az elletőistálló339
A nyitott istállók340
A borjak elhelyezése344
A borjúnevelés higiénéje346
A tejtermelés higiénéje350
A szarvasmarha igázásának higiénéje353
A sertéstenyésztés higiénéje355
A sertéstenyésztés épületei355
A sertésfiaztatók355
A kocaszállás359
A süldőszállás361
A kanszállás361
Egyéb sertéstenyésztési épületek362
A sertéshízlaló telepek362
A telepek berendezése362
A hízlalótelep állategészségügyi ellátása367
A szaporítás és a nevelés higiénéje368
A malacoztatás és a malacnevelés368
Fiaztatás és malacnevelés szabad állásokon371
A juhászat higiénéje378
A juhászat épületei378
Az elletés és a báránynevelés higiénéje383
A juhok legeltetésének higiénéje384
A gyapjútermelés higiénéje386
A juhok nyírása387
A juhok fejésének higiénéje389
A lótenyésztés higiénéje392
A lótenyésztés és a lótartás épületei392
A tenyészállatok istállói392
Az igáslovak istállói396
A lovak betanítása. Bánásmód a lovakkal398
A lovak kólikás betegségeinek megelőzése401
A baromfitenyésztés higiénéje406
A baromfitenyésztés és -tartás épületei406
A baromfiólak407
A baromfinevelők410
A baromfi etetése, itatása és tartása413
Az állatok testápolása417
A bőr és a szaruképletek ápolása417
A nyírás422
A lepokrócozás423
A bőrápolás jelentősége a bőripar szempontjából424
Az állatok szállítása427
Az állatok szállítása vasúton, hajón vagy gépkocsival428
A szarvasmarhák szállítása431
A lovak szállítása431
A kistestű állatok szállítása432
Az állatrakodó433
Az állatok lábon hajtása434
A legfontosabb fertőző és parazitás betegségek megelőzése és elfojtása436
Védekezés a háziállatok fertőző betegségei ellen436
A fertőző betegségek jelentősége436
A fertőződés módja438
A fertőző betegségek behurcolásának és terjedésének megakadályozása444
A gümőkór leküzdése452
A brucellózis leküzdése455
Az immunizálás szerepe a fertőző betegségek leküzdésében463
A fertőtlenítés módszerei467
Fertőtlenítés a gyakorlatban477
Védekezés a háziállatok parazitás betegségei ellen482
A parazitás betegségek jelentősége482
A parazitás betegségek leküzdése487
Védekezés az állatszállásokon és egyéb épületekben tartózkodó élősködő állatok ellen505
Védekezés a patkányok és az egerek ellen505
A patkányok és az egerek kártétele505
A patkányok és az egerek irtása506
Védekezés a legyek ellen511
A legyek kártétele511
A légyirtás512
Az állati hullák ártalmatlanná tétele515
Teendők az állat elhullása esetén, a hullák szállítása516
Az állati hullák felhasználása519
Dögterek és állati hullaemésztő vermek (dögkutak) létesítése519
A hulla sorsa a talajban525
Gyepmesteri (állategészségügyi) telepek526
Az állati hullák elégetése527
Az állati hullák ipari feldolgozása528
Termofizikális hullafeldolgozás529
Termokémiai hullafeldolgozás532
Hullafeldolgozó üzemek telepítése533
A hullafeldolgozó üzem berendezése534
Az állattenyésztés dolgozóinak egészségvédelme537
Balesetek megelőzése az állatokkal bánás közben537
Betegségek átragadása állatról emberre539
Segédkezés boncolásnál541
Védekezés az emésztőcsatorna útján történő fertőzések ellen542
Tárgymutató545
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Állathigiéne Állathigiéne Állathigiéne

A gerinc elszíneződött.

Állapot:
4.580 ,-Ft
23 pont kapható
Kosárba
konyv