A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

A gyümölcsfák metszésének kézikönyve

Szerző
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 261 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

A metszés morfológiai alapjai
A gyümölcstermő növények főbb részei7
A törzs7
A korona9
Rügyek11
Hajtások14
Vesszők17
Gallyak és ágak19
Levelek19
A metszés biológiai és élettani alapjai
A gyümölcsfa vegetációs és nyugalmi időszaka20
A hajtásnövekedés22
A metszés hatása a hajtásnövekedésre25
A metszés hatása a termőrészképződésre29
A különböző növekedésű és termőállapotú gyümölcsfák metszése30
A metszés és a rügydifferenciálódás időpontja közötti összefüggése32
A hajtások helyzetének hatása a termőrészképződésre32
A gyümölcsfák életkor szerinti szakaszai35
Metszésmódok
Visszametszés és ritkítás38
A visszametszés és ritkítás időpontja38
A visszametszés és ritkítás mértéke42
A visszametszés és a ritkítás módja44
Alakító metszés44
Koronaalakító metszés45
Ifjító metszés47
Termőremetszés48
Metszést kiegészítő eljárások48
Vesszőlekötözés49
Rügy feletti bemetszés57
Koronaformák
Intenzív koronaformák61
Termőkaros orsó61
Gyümölcssövények62
Hagyományos koronaformák65
Alakfák70
A metszés során ejtett sebek kezelése
A sebek gyógyításának módjai73
Sebzáró anyagok74
A metszés eszközei
Kézi eszközök75
A metszés gépei80
A nyesedék összegyűjtésére és szecskázására szolgáló gépek84
Létrák, állványok87
Az almagyümölcsűek metszése
Alma93
Az almafa sajátosságai93
A fajták jellegeztességei109
A faalakok metszése121
Alakfák145
Az almafa metszésének gazdaságossági vonatkozásai147
Az almafa metszésének kritikai értékelése152
Körte153
A körte sajátosságai153
A faalakok metszése158
Birs162
Naspolya163
A csonthéjasok metszése
Őszibarack165
Az őszibarack sajátosságai165
Faalakok metszése182
Alakfák197
Kajszi198
A kajszi sajátosságai201
A faalakok metszése209
Koronaformák203
Cseresznye211
A cseresznye sajátosságai211
A faalakok metszése215
Meggy216
A meggy sajátosságai216
A faalakok metszése220
Szilva224
A szilva sajátosságai224
A faalakok metszése225
A héjas gyümölcsűek metszése
Mandula227
A mandula sajátosságai227
A faalakok metszése227
Dió229
A dió sajátosságai229
A faalakok metszése230
Gesztenye233
Mogyoró234
A bogyós gyümölcsűek metszése
Ribiszke237
A ribiszke sajátosságai237
Metszésmódok237
Piros ribiszke237
Fekete ribiszke238
Köszméte239
Málna240
Szamóca242
Szeder243
Irodalom245
Név- és tárgymutató251
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv