A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

Szociológiai módszertani gyűjtemény orvostanhallgatók számára

Kézirat/Semmelweis Orvostudományi Egyetem Marxizmus-Leninizmus Intézete

Szerkesztő
,
Kiadó:
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 113 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kézirat.

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

E módszertani gyűjteményben szemléltető anyagot kívánunk biztosítani az orvostanhallgatóknak annak érdekében, hogy közelebb kerüljenek a konkrét szociológiai felvételekhez és érzékeljék a... Tovább

Előszó

E módszertani gyűjteményben szemléltető anyagot kívánunk biztosítani az orvostanhallgatóknak annak érdekében, hogy közelebb kerüljenek a konkrét szociológiai felvételekhez és érzékeljék a szociológia gyakorlati hasznosíthatóságát az egészségügyben.
A gyűjtemény anyagát ténylegesen lebonyolított szociológiai felvételekből vettük, olyan vizsgálatokból, amelyek az egészségügyi szociológia különböző nagy területeit reprezentálják (az orvosi réteg helye a társadalmi struktúrában, a nővérek az egészségügyi szervezetben, a betegség etiológiája, életmód és egészség, az interjú technikája). Az egyes fejezetekben bemutatott megismerési módszerek és technikák végső soron a szociológiai felvételre vonatkoznak, vagyis az adatgyűjtés eszközei.
Ahhoz, hogy a szociológiai felvétel sikeres legyen, pontosan meg kell határozni azt, amire a felvétel irányul, vagyis a felvétel tárgyát és a sajátos szociológiai megközelítés módszereit. Ezt a felvétel előkészitése során valósítják meg. A felvétel előkészitése megköveteli a vizsgálat típusának tisztázását (más-más követelmények merülnek fel a problémafeltáró, a leíró, és a magyarázó, vagyis mélyebb összefüggéseket feltáró vizsgálatnál), a társadalmi-egészségügyi jelenség kutatási témává való átalakítását, a kutatás hipotéziseinek megfogalmazását, amelyek tulajdonképpen vezetik a kutató munkáját, majd empirikus vizsgálatra alkalmas operatív fogalmak és mutatók kialakítását, amelyek alkalmasak a társadalmi jelenségek mérésére.
Ezek a vizsgálat elméleti előkészítését jelentik. Nem kevésbé fontos a felvétel gyakorlati előkészitése. Ez megkívánja, hogy a kutató megismerje az adott témában korábban lebonyolított fontosabb (hazai és nemzetközi) vizsgálatokat, a témára vonatkozóan összegyüjtse a feltalálható előzetes adatokat (statisztikák, dokumentumok, stb.), eldöntse, hogy milyen felvételi módszereket fog alkalmazni (amely jórészt a téma sajátszerűségeinek függvénye), a statisztika szabályainak betartásával meghatározza a vizsgálandó alapsokaságot és a mintasokaságot, vagyis mintát válasszon. Ennek alapvető követelménye, hogy szerkezetében visszaadja a vizsgált szélesebb társadalmi valóságot, s végül a kidolgozott felvételi eszközök birtokában próbafelmérést hajtson végre. Ennek funkciója az, hogy megóvja a kutatót a nyilvánvaló módszertani tévedésektől.
Ami a szociológiai felvételi módszereket illeti, történetileg ugy alakult, hogy a nyugati polgári szociológiában először főleg a szubjektív módszerekre helyezték a súlyt (kikérdezés), és elsősorban az individuum vizsgálatára, továbbá a vizsgálat időpontjában adott jelenségekre koncentráltak. Belátva ennek elégtelenségét, az utóbbi időben kezdik előtérbe állítani az objektív módszereket (megfigyelés), s igy az interjú módszer relatíve visszaszorul, az elszigetelt individuum helyett a társadalmi kapcsolatok (rendszerek) funkcionális stb. elemzését szorgalmazzák. Vissza

Tartalom

Bevezetés 3
1. Az orvosok helye a társadalmi struktúrában 7
2. Korházszociológia: Az intenzív betegellátás és a nővérek 20
3. Betegségek társadalmi okai és következményei 42
4. Életmód és egészség 59
5. A kérdezés szabályai. Az interjú művészete. A kérdezés elmélete 88
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv