1.034.668

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Közegészségtani jegyzet fogorvostanhallgatók számára I.

Járványtan/Kézirat

Szerző
,
Kiadó:
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 166 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 28 cm x 20 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kézirat. Megjelent 265 példányban.

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a kötetből:

"A járványtan a fertőző betegségek terjedésének törvényszerűségivel foglalkozó tudomány. Feladata, hogy a fertőző betegségek előidéző okait, a járványok keletkezését,... Tovább

Előszó

Részlet a kötetből:

"A járványtan a fertőző betegségek terjedésének törvényszerűségivel foglalkozó tudomány. Feladata, hogy a fertőző betegségek előidéző okait, a járványok keletkezését, terjedési módját és megszűnését kutassa, majd felderítse, hogy minél eredményesebben küzdhessünk ellenük és a járványokat véglegesen megszüntethessük. - Célja tehát a fertőző betegségek, illetve járványok megelőzése.

A betegségek megelőzésére törekvés ugyanolyan régi, mint maga az emberiség. A legrégebbi egészségügyi rendszabályokat tartalmazó feljegyzésekben már találunk adatokat arra vonatkozólag, hogyan kell védekezni egyes fertőző betegségekkel szemben. Ezek az utasítások igen sokszor helyesek és azt mutatják, hogy a fertőző betegségek terjedését illetően már a legrégebbi korban is voltak helyes meglátások. Ez arra vall, hogy tudták azt, hogy ezek a betegségek egyik emberről terjednek a másikra.

Így pl. Mózes törvényei közt szerepel, hogy a ragályos beteget a sátortáboron kívül elkerített sátorban kell elhelyezni s csak az ápoló érintkezhetett vele. Aki 7 nap előtt elhagyta a sátort, halállal büntették. Ha betegnek bizonyult, felgyógyulásáig, vagy haláláig az elkülönített sátorban kellett maradnia. Aki felgyógyult, azt megnyírták, megfürdették, új ruhát adtak rá s úgy engedték vissza embertársai köze. Aki meghalt, annak sátorát a benne lévő tárgyakkal együtt elégették.

Amint e példából láthatjuk, a rendelkezés szinte ma is megállná a helyét. - Ellenben nagyon különböző felfogásokat találunk az ókorban a fertőző betegségek előidéző okát illetően. így pl. a primitív népek a gonosz szellemek ártalmainak tulajdonították a járványokat. Az ókori népek isten büntetésének tartották; a görög Apolló nyilainak. Hyppokrates a fertőző betegségek okait is a testnedvek helytelen keveredésében kereste. Szerinte a maláriát a miazma terjeszti. Ez a felfogás 2000 évig megmaradt a köztudatban. így pl. még a középkorban is azt hitték, hogy a maláriát a mocsarak kigőzölgése okozza.

Az arabok a járványokat a csillagok járásával hozták összefüggésbe. Mások szerint a háborút és az ezt követő járványt üstökös megjelenése előzi meg. Voltak akik a járványok okait temetetlen hullák kigőzölgésében vélték megtalálni. Sokan a földrengést és árvizet okolták a járványokért. Spanyolországban iu. VI. században a pestis ellen imával és böjttel védekeztek.

Az élő kórokozó /contagium vivum/ tana csak a XIX. században a baktériumok felfedezése után terjedt el. E tannak voltak előfutárai, mint Fracastoro, aki már a ,miazmát élő kórokozónak tulajdonította. Szerinte a mocsár gőzében apró kis élőlények vannak, amelyek az emberek száján hatolnak be és úgy betegítenek meg." Vissza

Dr. Molnár Vilmos

Dr. Molnár Vilmos műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Molnár Vilmos könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Közegészségtani jegyzet fogorvostanhallgatók számára I. Közegészségtani jegyzet fogorvostanhallgatók számára I. Közegészségtani jegyzet fogorvostanhallgatók számára I. Közegészségtani jegyzet fogorvostanhallgatók számára I.

A borító kissé sérült és enyhén elszíneződött. A lapélek kissé foltosak és enyhén sérültek. Néhány lapon bejegyzés található.

Állapot: Közepes
1.940 Ft
770 ,-Ft 60
4 pont kapható
Kosárba
konyv