A kosaram
0
80%-ig
még
5 db

A dió integrált és biotermesztésének kézikönyve

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház Rt.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 208 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-9422-39-8
Megjegyzés: Színes fotókkal, fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A magyar diónak mint hungarikumnak már világhírneve van, termesztésének korszerű EU-konform technológiája kialakult, a külpiaci igények korlátlanok, a termőhelyi adottságok kiválóak, a termesztés mértéke és színvonala viszont annyira alacsony, hogy még a hazai szükségletet sem képes kielégíteni.
Az EU-piac várható igénye szerint a magyarországi diótermesztés volumenét háromszorosára lehetne növelni, a várható termés piacát tartósan biztosítottnak ítélik meg. Ahhoz, hogy ezen kedvező kihívásnak eleget tudjunk tenni, első feladatként jelentkezik a hazai agrárvállalkozók, mezőgazdasági őstermelők, családi gazdálkodók szakmai felkészítése az integrált diótermesztésre.
Az agrárkormányzat 50-70%-ban támogatja a telepítőket, a telepítési kedv javul, a szakértelemmel viszont híján vagyunk. Ez a gyümölcstermesztési kézikönyv a termelőknek, a leendő dióültetvényes vállalkozóknak szól, és tartalmaz minden olyan korszerű ismeretanyagot, amire a telepítéstől az értékesítésig szüksége van.... Tovább

Fülszöveg

A magyar diónak mint hungarikumnak már világhírneve van, termesztésének korszerű EU-konform technológiája kialakult, a külpiaci igények korlátlanok, a termőhelyi adottságok kiválóak, a termesztés mértéke és színvonala viszont annyira alacsony, hogy még a hazai szükségletet sem képes kielégíteni.
Az EU-piac várható igénye szerint a magyarországi diótermesztés volumenét háromszorosára lehetne növelni, a várható termés piacát tartósan biztosítottnak ítélik meg. Ahhoz, hogy ezen kedvező kihívásnak eleget tudjunk tenni, első feladatként jelentkezik a hazai agrárvállalkozók, mezőgazdasági őstermelők, családi gazdálkodók szakmai felkészítése az integrált diótermesztésre.
Az agrárkormányzat 50-70%-ban támogatja a telepítőket, a telepítési kedv javul, a szakértelemmel viszont híján vagyunk. Ez a gyümölcstermesztési kézikönyv a termelőknek, a leendő dióültetvényes vállalkozóknak szól, és tartalmaz minden olyan korszerű ismeretanyagot, amire a telepítéstől az értékesítésig szüksége van.
Leírásra került a könyvben a döntésmegalapozás feltételrendszere, a termőhelyi alkalmasság megállapításának módja, a fajtamegválasztás szempontjai, a telepítésre ajánlott fajták tulajdonságai, az ültetvénytelepítés technikája és ajánlott módszere. Tartalmazza a könyv a dió integrált termesztésének korszerű technológiáját, a kímélő növényvédelmet. Külön fejezet foglalkozik a dió biotermesztésének ajánlott technológiájával és a diótermesztés gépi technikájával. Elemzi a diótermesztés ráfordítás-hozam-jövedelem viszonyát.

Dr. Mónus Bertalan Vissza

Tartalom

Bevezetés 5
AZ INTEGRÁLT GYÜMÖLCSTERMESZTÉS ALAPJAI
(Dr. Mónus Bertalan) 8
Az integrált gyümölcstermesztés fogalma és kialakulása 8
Az integrált gyümölcstermesztés nemzetközi helyzete 11
Az integrált termesztés és a piac kapcsolata 12
Szervezeti kérdések 14
Fejlesztési irányok 15
Minőségbiztosítási rendszerek 17
A friss gyümölcsre vonatkozó EU-szabályok és kereskedelmi osztályba
sorolások 17
A Magyar Élelmiszerkönyv minőségi előírásai a friss fogyasztásra kerülő
gyümölcsökkel szemben 19
Áruvédjegy, közösségi marketing 20
A dió génforrása és fajai 22
A fajta-előállítás módszerei és céljai 23
Ökológiai igény 25
Növekedési sajátosságok 26
Fenológiai jellemzők 30
Termékenyülésbiológia, fajtatársítás 31
A diótermés felhasználásának módjai, minőségi jellemzői 31
Magyarországon termesztett diófajták és a nemesítés újabb eredményei 33
Fajtaismertetés 34
Alsószentiváni 117 dió (A 117) 34
Milotai 10 dió (M 10) 34
Tiszacsécsi 83 dió (T 83) 35
Pedró (53-113) 35
A 117-15 dió 36
A 117-31 dió 36
M 10-9 dió 36
M 10-14 dió 36
M 10-25 dió 37
M 10-37 dió 37
Fertődi E 1 dió 37
Eszterházai 2 dió 38
Tiszacsécsi 2 (T2) dió 38
Külföldi fajták a hazai köztermesztésben 38
Apolló dió 38
Jupiter dió 39
Mars dió 40
Saturn dió 41
Seifersdorf (Seifersdorfi kerek) dió 41
Telepítési mód és művelési rendszer 43
Árudió-termesztéshez ajánlott térállások (fajták és fajtajelöltek növekedési
erejétől függően) 46
A diótermesztés ráfordítás-hozam-jövedelem vonatkozásai 47
A dió európai uniós és világpiaci pozíciója 50
Az önellátás foka az EU-ban 51
Új ültetvény létesítése 54
Tervezési feladatok 54
Talajvizsgálat 55
Fajtamegválasztás 57
Táblabeosztás, utak, tároló, szociális épület 57
Terület-előkészítés 60
Talajfertőtlenítés 60
Tápanyagfeltöltés 61
Talajforgatás 61
Kitűzés, ültetés 62
A szaporítóanyag előkészítése, ültetése 62
Facsíktakarás 64
Vad- és vagyonvédelem 64
A telepítés munkaszervezése, normái 64
Az ültetvény ápolása termőre fordulásig 65
Ültetvényleltár 65
Metszés 66
A diófa koronaalakító metszése 66
A váza-koronaforma kialakítása 67
Öntözés 68
Talajművelés 69
Növényvédelem 69
Pótlás 70
Őszi teendők 70
Költségnormatívák a dióültetvény telepítési és ápolási munkáira termőrefordulásig 70
AZ INTEGRÁLT DIÓTERMESZTÉS
TECHNOLÓGIÁJA (Dr. Mónus Bertalan) 72
Talajművelés 72
Gyomirtás hőkezeléssel 73
Tápanyag-gazdálkodás
Kálium 76
Nitrogén 77
Foszfor 78
Mikroelemek 79
A szervestrágyázás 80
Öntözés 80
A diótermesztésben alkalmazható öntözési módok 81
Vegyszeres növényvédelem 81
A dió kórokozói és kártevői 82
Csemetekertekben fellépő károsítok 82
Ültetvényben fellépő károsítók 85
Az integrált gyümölcstermesztés növényvédelmi technológiája
a nemzeti irányelvek alapján 93
Termőhely kijelölése, talaj-előkészítés, tápanyagfeltöltés, talajjavítás 93
Szaporítóanyag, telepítési rendszer, művelési mód 93
Termesztéstechnika, technológia 94
Az integrált, környezetkímélő növényvédelmi technológia
követelményrendszere és ellenőrzési rendje, nemtermő gyümölcs- és szőlőültetvényekben 94
A dió betakarítása 102
Rázás 102
A gyümölcs begyűjtése 103
Buroktalanítás, burokelválasztás 104
A dió mosása 105
Szárítás 105
A héj fehérítése 107
Osztályozás 107
A termőkorú árudió-ültetvények termesztéstechnológiája 108
A diótermesztés fejlesztése 109
A DIÓ BIOTERMESZTÉSE (Dr. Gyöngyössy Mátyás) 117
Ökológiai gazdálkodás 117
A biotermékek szerepe az egészséges táplálkozásban 118
A biotermesztés jelentősége és összehasonlítása más módszerekkel 120
Hagyományos paraszti gazdálkodás 120
Konvencionális, iparszerű gazdálkodás 121
Az ipari jellegű mezőgazdasági termelés jellemzői 122
Ökológiai illetve biogazdálkodás 124
A biotermesztés feltételei 125
Dióültetvény létesítése a biotermesztés elvei szerint 128
Általános szabályok 128
A telepítés műveletei 129
Diófa ültetése egyéb célból 131
A meglévő dióültetvények átállítása biotermesztésre 132
Ápolási munkák a biokertben 133
Metszés 133
Talajművelés, trágyázás 133
Tápanyag-utánpótlásra javasolt anyagok és azok bemunkálása 134
Növényvédelem 134
Betakarítás 137
Értékesítés 137
A DIÓTERMESZTÉS GÉPESÍTÉSE (Dr. Lengyel Antal) 138
A terület-előkészítés gépei 138
Tereprendező és felszínalakító gépek 139
A talaj forgatás gépei 140
A telepítés gépei 141
A metszés és a nyesedékeltávolítás gépei 142
Kézi metszőeszközök 142
Gépi működtetésű metszőeszközök 143
A nyesedékeltávolítás gépei 143
A dióültetvények sorközápolásának gépesítése 143
Tápanyag-visszapótlás gépei 145
Öntözőberendezések 145
Vízkivételi művek 145
Növényvédelmi gépek 147
Rázógépek a dió betakarításában 148
A dióhéj mosása és fehérítése 150
A dió szárítása 151
Levegőztetéssel történő szárítás 151
Meleglevegős szárítás 152
A dió válogatása és osztályozása 152
Gépi áruvá készítés 153
Javasolt erő- és munkagépek a különböző ültetvénynagyságokhoz 154
Irodalomjegyzék 157
Mellékletek 163
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv