1.031.433

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

VI. Kaposvári Állategészségügyi Napok - 2009. szeptember 25.

A csúcsgenetikájú állatok állategészségügyi és állattenyésztési kérdései

Szerző

Kiadó: Kaposvári Egyetem
Kiadás helye: Kaposvár
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 61 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar   Angol  
Méret: 29 cm x 21 cm
ISBN: 978-963-9821-13-2
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Immár hatodik alkalommal szervezzük meg Kaposvári Állategészségügyi Nap címmel a Magyar Állatorvosi Kamara és a Kaposvári Egyetem Állattudományi Kar együttműködésével konferenciánkat, amelynek fő... Tovább

Előszó

Immár hatodik alkalommal szervezzük meg Kaposvári Állategészségügyi Nap címmel a Magyar Állatorvosi Kamara és a Kaposvári Egyetem Állattudományi Kar együttműködésével konferenciánkat, amelynek fő célkitűzése a haszonállattartás időszerű állategészségügyi, és állattenyésztési kérdéseinek megvitatása.
A Szervezőbizottság témaválasztása erre az alkalomra „A csúcsgenetikájú állatok állategészségügyi és állattenyésztési kérdései" címet kapta, amely szervesen illeszkedik a III. Kaposvári Állattenyésztési Napok kiállítási programjához. A téma az állattenyésztés szereplőinek olyan mindenkori kihívása, amely naprakészséget, a tudományos háttérismeretek birtoklását és azok tudatos alkalmazását igényli. Az állat teljesítményét meghatározó genetikai képesség csakis akkor aknázható ki állatkímélő módon, amennyiben az ember által befolyásolt környezeti tényezők összhangban állnak az állat faji, kori, termelési, egyszóval élettani igényeivel.
Mindezekért az idén, Dániából meghívtuk a nemzetközileg is elsők között számon tartott sertés-egészségüggyel foglalkozó állatorvos-kutatót, Jens Peter Nielsen professzort. A genetikai előrehaladás mértékével egyre jobban felértékelődött állati kardiovaszkuláris kérdéskör új ismereteinek bemutatására Horn Péter akadémikus urat kértük fel. Ehhez a témakörhöz kapcsoltan Papp Lajos akadémikus ismerteti számunkra ezzel kapcsolatos merőben új paradigmáját.
A programunk második felében vezető oktató-kutatóinktól, gyakorlati szakembereinktől - anatómiai alapokra helyezve - szerezhetünk újabb információkat a lovakat érintő egészségügyi problémákról (Prof. Dr. Sótonyi Péter és Dr. Túri Árpád), valamint a nagy tejtermelésű szarvasmarhák hazai tenyésztési, állategészségügyi és szaporodásbiológiai kérdéseiről (Prof. Dr. Tőzsér János és Prof. Dr. Huszenicza Gyula).
Köszönetet mondunk a felkért külföldi és hazai előadóinknak, hogy vállalták szűkebb szakterületük bemutatását és különösen azért, hogy kiadványunkban írásos formában is hozzájárultak ismereteink bővítéséhez.
Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik segítették ennek a napnak a megvalósítását, külön kiemelve a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal pénzügyi támogatását.
Végül minden résztvevőnek tartalmas időtöltést kívánunk a tudományos programhoz, valamint az állattenyésztési kiállításhoz. Vissza

Tartalom

Prof. Jens Peter Nielsen:
Health managemtnt and genetic progress in Danish pig production 6
Prof. Jens Peter Nielsen:
Állategészségügyi menedzsment és genetikai előrehaladás a dán sertéstartásban 13
Prof. Horn Péter - Dr. Romvári Róbert - Dr. Nagy István:
SZELEKCIÓS HATÁSOK A SERTÉSTENYÉSZTÉSBEN 22
Prof. Papp Lajos:
NEM A SZÍV A VÉRKERINGÉS ENERGIAFORRÁSA?
„A szív nem ismeri a fizika törvényeit" 26
Prof. Sótonyi Péter:
A ló mell- és hasüregi szerveinek topográfiája és a rektális vizsgálat anatómiai alapjai 34
Dr. Túri Árpád:
A csúcsteljesítményű lovakat veszélyeztető tényezők 40
Prof. Tőzsér János:
A teljesítménykényszerből eredő időszerű kérdések az intenzív tejtermelő állományokban 46
Prof. Huszenicza Gyula:
A nagy tejű tehenek ellés utáni metabolikus és szaporodásbiológiai jellemzői 56
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
VI. Kaposvári Állategészségügyi Napok - 2009. szeptember 25. VI. Kaposvári Állategészségügyi Napok - 2009. szeptember 25.
Állapot:
1.640 Ft
820 ,-Ft 50
4 pont kapható
Kosárba
konyv