1.036.057

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A szakosított marhahústermelés 2.

Tenyésztés, genetika, ökonómia

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 87 oldal
Sorozatcím: Ma újdonság, holnap gyakorlat
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 29 cm x 20 cm
ISBN:
Megjegyzés: 28 fekete-fehér fotóval és ábrával illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

A szarvasmarha-tenyésztés fejlesztéséért folyó kutatómunka - beleértve a fajtanemesítéstől az új, korszerű takarmányozási eljárások, módszerek kipróbálásáig a gyakorlati... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

A szarvasmarha-tenyésztés fejlesztéséért folyó kutatómunka - beleértve a fajtanemesítéstől az új, korszerű takarmányozási eljárások, módszerek kipróbálásáig a gyakorlati fejlesztő kutatásokat is - egyáltalán nem öncélú. A fajtanemesítőnek abból a valós igényből kell kiindulnia, amire a gazdaságnak - a termelő üzemeknek és az országnak - szüksége van.
Az utóbbi években a marhahústermelés fejlesztésében is több alternatíva kínálkozott, jelezve, hogy a változó piaci igények kielégítéséért rugalmasabb, ésszerűbb kutatómunkára és a változásokra gyorsabban reagáló termelésre van szükség. Hosszasan lehetne elemezni ezeket a változásokat és az ezekhez kapcsolódó fejlesztési alternatívákat. E helyen most ismét - a szakirodalomban oly sokat vitatott - fogyasztóiigény-változásokat vizsgálunk meg. Ezt egyáltalán nem a téma "divatos" volta miatt tesszük, csupán azért, hogy valós piaci felmérésekre támaszkodva próbáljunk kiigazodni a véleménydzsungelben. Vissza

Tartalom

Milyen marhahúsra lesz szükség? (Hajas P.)5
A fogyasztói igények és azok változása5
Hazai fogyasztásvizsgálatok6
A szarvasmarha hústermelő képessége (Nagy N.)8
A hústermelő képesség jellemzése és összehasonlító értékelése8
A hústermelő képesség meghatározói8
A hústermelő képesség kifejezésmódjai9
A csontoshús-termelés mint összetett jellemző10
A vágómarhák minősítése11
A szarvasmarha húsának felosztása és a vágómarha húsrészeinek elnevezései11
A szarvasmarha vágóértéke12
A szarvasmarha vágóértékét befolyásoló tényezők13
A vágóérték elbírálásának módszerei13
A vágómarhák objektív (műszeres) minősítése14
Az objektív minősítés elvei15
Az objektív minősítés módszerei15
A szarvesmarhatípus kérdése17
A típus meghatározó komponensei, ismérvei17
A húshasznú fajták típuskomponenseinek módosulása18
A húshasznú típusok küllemi jellemzése és megítélése20
A tenyésztési eljárások és a típuskérdés21
A húsmarhák értékmérőinek fejlesztése23
A húshasznú tehenek alapvető értékmérői23
Az értékmérők és a tenyészértékbecslés25
Az élősúlytermelés, a takarmányhasznosítás és a vágóérték kapcsolata25
A húshasznú szarvasmarha törzskönyvi ellenőrzése26
A törzskönyvezési adatgyűjtés27
A tenyészbikajelöltek sajátteljesítményének vizsgálata27
A sajátteljesítmény-vizsgálat technológiai fázisai28
A STV alapelvei húshasznú tenyészbikajelöltek esetében28
Az ivadékteljesítmény-vizsgálat (ITV) rendszerei és módszerei29
A húshasznú ITV központos rendszere30
Az ITV_rnedszer kortársas (CC) módszere30
A szakosított marhahústermelés néhány tenyésztési problémája (Hajas P.)33
A termelékenységi potenciál33
A termelési potenciál tényezői34
A borjúszaporulat34
A borjúvágások35
A tenyészüszők intenzív felnevelése és korai tenyésztésbevétele35
A borjazási időköz csökkentése36
A tehenek hasznos életkorának növelése37
A szakosítás hatása a tenyésztésre38
Az ivararány befolyásolása39
A petesejt-átültetés40
Kombinatív keresztezés, hibridizáció40
Új húsmarhatenyésztési hullám Angliában40
A broilermarha-előállítás41
A léhi húsmarha-keresztezés43
Haszonállat-előállító keresztezés tejelő marhákkal45
Húsmarhák értékelése, tenyésztése48
A magyar húsmarha48
A Dália-program48
A KAHUS programja50
Hústermelő keresztezés limousinnal51
Fajtaátalakító keresztezés (magyartarkaXlimousin)52
A charolais tenyésztése54
A charolais-fajta jellemzői55
A charolais marha hazánkban57
A culard típus jellemzése60
Marhahústermelés a hereford-fajtával62
A két fő típus jellemzői62
A hereforddal szerzett hazai tapasztalatok63
Lincoln red, maine anjou (A pankotai húsmarhakeresztezés)68
A holstein-fríz marha hústermelése70
A marhahústermelés ökonómiai alapjai (Dobos K.)72
A marhahústermelés üzemi formái72
A húshasznú tehéntartás szervezésének ökonómiai alapjai74
A hízlalás szervezése76
A hízott állat és a hízóalapanyag ára közötti különbség hatása77
Az árbevétel, a termelési költség és a jövedelem kialakítása77
Az értékesítési súly és a hizlalási idő hosszának optimalizálása78
A marhahústermelés lineáris programozása80
A döntési alternatívák kialakítása80
A programozási feladatok megfogalmazása82
Döntés az együttes optimum (potimális megoldási alternatívák kompromisszuma) alapján83
A nagyüzemek szarvasmarha-tenyésztésének támogatása85
A kistermelők szarvasmarhatartásának támogatása86
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv