1.034.829

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Nagy kolbászkönyv

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Fotózta

Kiadó: B.K.L. Kiadó
Kiadás helye: Szombathely
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 103 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 33 cm x 24 cm
ISBN: 978-963-7334-90-0
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg


AJÁNLÁS
Magyarországon a kolbászkészítésnek, a kolbászevésnek nemcsak sok száz éves hagyománya van, hanem az oda vezető útnak különleges rítusa is.
Bornemissza Anna, I. Apafi Mihály erdélyi fejedelem feleségének 1680-ból való szakácskönyve nagy jelentőséget tulajdonított a kolbászból készült ételeknek. Mert bizony készültek kolbászok berbécshúsból (bárány), kappanból, kecskefiú hátulsó címeréből, lúdhúsból, nyúlból, szarvasból, vaddisznóból és még ki tudja mi mindenből, amire jutott lehetőségük, idejük a török és a császári csapatok ellen örökké harcoló magyaroknak. Bornemissza Anna az erdei disznóból készült kolbászkészítésnél nagyon fontosnak tartotta, hogy a húshoz fokhagymát, köménymagot és borsot tegyenek, mert mint írja: így szereti a magyar paraszt. Ahány ház, annyi szokás. Ma is az ország minden szegletében, falun és városban is készítenek otthon kolbászt, szalámit és hurkát. Bácskában kevés fűszerpaprikát tesznek a darált húsba, Székelyföldön meg egyáltalán nem kerül... Tovább

Fülszöveg


AJÁNLÁS
Magyarországon a kolbászkészítésnek, a kolbászevésnek nemcsak sok száz éves hagyománya van, hanem az oda vezető útnak különleges rítusa is.
Bornemissza Anna, I. Apafi Mihály erdélyi fejedelem feleségének 1680-ból való szakácskönyve nagy jelentőséget tulajdonított a kolbászból készült ételeknek. Mert bizony készültek kolbászok berbécshúsból (bárány), kappanból, kecskefiú hátulsó címeréből, lúdhúsból, nyúlból, szarvasból, vaddisznóból és még ki tudja mi mindenből, amire jutott lehetőségük, idejük a török és a császári csapatok ellen örökké harcoló magyaroknak. Bornemissza Anna az erdei disznóból készült kolbászkészítésnél nagyon fontosnak tartotta, hogy a húshoz fokhagymát, köménymagot és borsot tegyenek, mert mint írja: így szereti a magyar paraszt. Ahány ház, annyi szokás. Ma is az ország minden szegletében, falun és városban is készítenek otthon kolbászt, szalámit és hurkát. Bácskában kevés fűszerpaprikát tesznek a darált húsba, Székelyföldön meg egyáltalán nem kerül piros paprika a kolbászba, inkább bors, mivel itt kevés paprika terem, tehát a földrajzi adottságok is befolyásolják a kolbász ízesítését.
Sokféle ízű kolbászunk - csemege, csípős, erős, paprikás - közül megannyi világhíres lett és számos fajtája ott szerepel a Hungarikumok Gyűjteményében, illetve a Magyar Értéktárat gazdagítja.
Ezeket a kolbászokat kézműves vagy hagyományos technológiával gyártják több generáción keresztül. A kolbász alapanyagai csak hazai termékből készülnek, magyar disznóból, mangalicából. A só, a kömény és a fokhagyma mellett hazai paprikával gazdagon fűszerezve kerül a füstölőbe a kolbász vagy szalámi.
Krúdy Gyula szerint Kossuth Lajos a szabadságharc utolsó perceiben Mezőhegyesen, útban Arad felé citromos kolbászt készíttetett magának. Ebből is látszik, hogy a finom étkezésre, a jó kolbászra mindig kell időt szakítani. Jó szívvel ajánlom a Nagy Kolbászkönyvet a Kedves Olvasónak.
V. Németh Zsolt
környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár
E méretében is „nagy" könyv megjelentetésével a kiadó legfőbb célkitűzése a hagyományosan magas színvonalú magyar kolbászkultúra népszerűsítése. A rövid, érdekes, élvezetes stílusban megírt szócikkekből mozaikszerűen áll össze egy komplett egyetemes és magyar kolbász kultúrtörténet.
A disznó feldolgozása, a disznótor és a köréje kikristályosodott szokásvilág a könyv szerves részét képezi. A régi ábrázolások és a mai fotóanyag segítségével kirajzolódik a húsfeldolgozás izgalmas magyarországi története, a néprajzi és az „ipartörténeti" vonatkozásokkal egyetemben. A különféle magyar és külhoni kolbászfajták is terítékre kerülnek, de a szerzők bevezetik az olvasót a kolbászkészítés rejtelmeibe is. Felkínálja a könyv a kolbászból és kolbásszal készült ételek variációit, de tanácsokkal szolgál a kolbászokkal fogyasztható italokat illetően is. Természetesen nem feledkezünk meg a jellegzetes fűszerekről, a fűszerezésről, a paprika megjelenéséről, a magyar paprikáról sem.
A Nagy Kolbászkönyv hiánypótló vállalkozás, érdekfeszítő barangolás a kolbászok színes, változatos és ízletes világában. Vissza
Fülszöveg Kép

Tartalom


Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv